Valio Emmental juustojen menestys syntyy pitkästä ammattitaidosta

Valio Emmental on jo vuodesta 1908 saakka ihmisiä maullaan ihastuttanut klassikko. Sen pähkinäinen aromi on palkittu niin kotimaassa kuin kansainvälisissäkin kilpailuissa. Maun salaisuus piilee pitkässä valmistushistoriassa ja ainutlaatuisessa juusto-osaamisessa.

Pitkäjänteistä kehitystyötä

Valio aloitti juustokaupan jo vuonna 1908. Vuosisadan alussa juustonvalmistus oli tapahtunut pääosin sveitsiläisten juustomestarien opeilla, mutta Valio päätti kartuttaa omaa osaamistaan perustamalla alan harjoittelulaitoksen 1910-luvulla.

Valio Emmentalin korkean laadun saavuttamisen eteen haluttiin tehdä töitä. Valion 1917 perustamassa laboratoriossa ryhdyttiin A.I. Virtasen johdolla tekemään pitkäjänteistä laadunkehitystä, joka vei useita vuosikymmeniä. Työ kuitenkin kantoi hedelmää: nykyinen Valio Emmental ja sen korkea laatu saavat kiittää motivoituneita valiolaisia ja heidän synnyttämiään juuria, joiden pohjalle nykyinen juustomestarien ja muiden juustonvalmistajien ammattitaito perustuu.

Emmentalin juuret ovat Sveitsissä

  • Emmentaljuusto on kotoisin Sveitsin Emme-joen laaksosta, missä sitä on valmistettu jo yli 900 vuotta sitten. Suomeen resepti kulkeutui sveitsiläisten juustomestarien mukana 1800-luvun puolivälissä.

  • Aidon emmentalin tunnistaa juuston pähkinäisestä mausta, kovasta rakenteesta ja suurista koloista. Nämä ominaispiirteet syntyvät, kun juustoa kypsytetään ensin matalassa, sitten korkeassa ja lopuksi viileässä lämpötilassa. Monivaiheisen kypsytysprosessin takia emmentalia pidetään yhtenä vaikeimmista juustoista valmistaa.

Valio Emmental kärkisijoilla juustojen laatukilpailuissa

Juustojen laadusta kilpaillaan arvostetussa juustojen MM-kilpailussa Wisconsinissa. Valio Emmentalien menestys on ollut upeaa: siitä osoituksena palkintokaapissa kiiltää kuusi kultaista ja neljä hopeista tai pronssista mitalia. Myös kotimaassa asetetaan juustoja paremmuusjärjestykseen. Suomen Juustonvalmistajien yhdistyksen kilpailu on joka toinen vuosi ja sielläkin on menestytty mallikkaasti. Valio Emmentalit ovat olleet mitaleilla lähes joka kerta.

Kilpailuissa menestyminen on yksi osoitus Valio Emmentalien upeasta laadusta.

Juustojen laadun arvioiminen on sidottu tiettyihin tarkkoihin arviointiperusteisiin, jotka maallikolle kuulostavat kenties hämmentäviltä. Arvioinnissa huomioidaan haju, maku ja rakenne, ja niitä painotetaan kunkin juuston tärkeimpien ominaisuuksien mukaisesti. Lopputuloksena juustosta saadaan tarkka ja yksityiskohtainen arvio. Esimerkiksi Valio Mustaleima™ sai voittonsa myötä raadilta perustelut, jotka kuuluivat näin: ”täyteläinen makeahko puhdas maku, erinomainen kolojakauma, sopivasti kyynelnestettä koloissa, sopivasti suolakiteitä.” Juustojen laadun arvioiminen on tarkkaa ja taitoa vaativaa. Näissä kilpailuissa menestyminen on yksi osoitus Valio Emmentalien upeasta laadusta. Ja sen kertoo myös jokaisen emmentalinystävän makuaisti.

Rakastettu ja palkittu Valio Emmental

  • Emmental kuuluu Suomen suosituimpiin juustoihin edamin ja kermajuuston rinnalla. Arjessa suomalaisille maistuvat parhaiten Valio Emmental punaleima ja sinileima, kun taas Valio Mustaleima™ kuuluu etenkin viikonlopun ja juhlien juustopöytään.

  • Valion emmentaljuustojen makua arvostetaan myös ulkomailla. Tiesitkö esimerkiksi, että Valion Yhdysvaltojen tytäryhtiö Finlandia Cheese perustettiin 1950-luvulla juuri laadukkaan emmentalin suuren kysynnän takia? Yhdysvalloissa Finlandia® Swiss nimellä tunnettu emmental on edelleen tuttu näky amerikkalaisten delimyymälöiden juustotiskeissä.

Löydä oma suosikkisi Valio Emmentaleista

Valio Mustaleima™ on yksi voimakkaimmista Valio Emmentaaleista. Ihanasti itkevä musta juusto kypsyy pitkään: perinteinen Valio Mustaleima™ saa kypsyä ja rakentaa aromimaailmaansa vähintään 9 kuukautta.

Miedomman makuisten emmentalien ystäville Valion valikoimasta löytyy myös erinomaisesti menestynyt Suomen suosituin emmental, Valio Emmental sinileima. Se saavuttaa arominsa kolmen kuukauden huolellisen kypsytyksen aikana ja on miellyttävässä aromaattisuudessaan ihanan monikäyttöinen. Hieman voimakkaampi, kuusi kuukautta kypsyvä Valio Emmental punaleima on myös keittiöiden ja juustotarjotinten moniottelija.

Oikeastaan ihan jokainen Valio Emmental käy ruoanvalmistukseen, leivontaa, sellaisenaan leivän päälle tai vaikkapa osaksi juustotarjotinta: valitse vain vahvuus mielesi mukaan ja anna täyteläisten makujen viedä mukanaan.