Valio Oivariini® Herkku kunnioittaa voin aromia – ja maistuu siltä!

Voi- ja levitepuolella on tapahtunut viime aikoina vähän mitään kovin mullistavaa. Asia muuttui, kun kauppoihin saapui Valio Oivariini® Herkku, ainutlaatuinen levite, jossa yhdistyy entistäkin voimakkaampi aito ja luontainen voin maku, mutta pehmeän levitteen koostumus.

Ainutlaatuinen voin maku on satojen aromien yhdistelmä

Henkilö Valio Oivariini® Herkun taustalla on Annamari Jukkola, jonka gradun tuloksena on syntynyt täysin uudenlainen tuote. Jukkolan omat juuret ovat maatilalla Pohjanmaalla, ja siellä on virinnyt kiinnostus maitoon ja maitoalaan. Tämä kiinnostus vei Helsingin yliopistoon Viikkiin lukemaan elintarviketeknologiaa ja lopulta erikoistumaan maitoteknologiaan. Gradunsa Jukkola teki jo Valiolla, ja sillä tiellä ollaan edelleen.

”Graduani varten halusin alkaa tutkia voita ja sitä, mistä voin ainutlaatuinen aromi syntyy, ja oikeastaan tämän tutkimuksen ja myöhemmän kehitystyön tuloksena syntyi Valio Oivariini® Herkku”, Jukkola valottaa. Voin maku ei ole yksi aromi, vaan se koostuu monesta eri osasta. ”Voidaan jopa laskea, että on yli 200 erilaista aromikomponenttia, jotka oikein yhdistyneenä synnyttävät aidon voin maun.”

Aloimme tutkia sitä, kuinka voin makua voitaisi tuoda vahvemmin esille luonnollisesti.

Voin makua luonnollisin keinoin

Lähes jokainen levite haluaa jäljitellä aitoa voin makua, joka jo kertoo siitä, kuinka uniikista asiasta on kyse. ”Aloimme tutkia sitä, kuinka voin makua voitaisi tuoda vahvemmin esille luonnollisesti. Tutkimus vei meidät hapatteiden pariin, ja lopulta päädyimme etsimään luonnollista hapatetta, joka vahvistaisi voin makua.”

Aivan kivutonta ja yksinkertaista tuotteen ja oikean hapatteen kehittäminen ei kuitenkaan ollut. ”Aluksi ei oikein edes tiedetty, mihin suuntaan kehitys lähtee. Seulottiin paljon vaihtoehtoja ja päädyttiin lopulta hapatteeseen. Lähtötilanteessa tutkittavana oli noin 50 eri hapatetta. Niiden parissa on tehty paljon kokeita Valion Tutkimus ja Tuotekehitysyksikössä. Pahimmillaan tulin jopa yöllä ottamaan näytteitä”, Jukkola nauraa.

Näin syntyi lopulta Valio Oivariini® Herkussa käytössä oleva hapate, ja uuden tuotteen tarina saattoi alkaa. Hapate on täysin Valion luoma ja omistama. Tällöin myös sen säilytys, tuoreus ja luonnollisuus on omissa käsissä. ”Näin voidaan taata tuotteen laatu”, Jukkola kertoo.

Valio Oivariini® Herkku on parhaimmillaan juuri sellaisenaan

Paljon puhuttu luonnollisuus on läsnä levitteessä. Kehittäjän sanojen mukaan siinä on menty takaisin luonnolliseen valmistustapaan modernein menetelmin. Ennen voita hapatettiin kotioloissa puukirnuissa, joissa kerman luontaiset hapatteet saivat tehdä työnsä. Niin tapahtuu myös tuotteessa, sillä juuri hapate on maun salaisuus. ”Hapate korostaa luonnollisella tavalla voin aromia”, Jukkola kertoo.

Kuten kaikki makuaromit, myös tämän tuotteen kohdalla kuumentaminen saa aikaan makuaromien hajoamisen ”kuin savuna ilmaan.” Siksi tuote onkin parhaimmillaan ihan sellaisenaan, esim. leivän päällä. Toki sitä voi käyttää leivontaan ja paistamiseen tai muuhun ruoanlaittoon, mutta merkittävää makueroa muilla Valio Oivariini® tuotteilla valmistettuihin ruokiin ei tällä tavalla synny. ”Mutta esimerkiksi lettuja paistettaessa tulee aivan ihana voin tuoksu ilmaan, joten kyllä sekin jo vaikuttaa herkullisen maun aistimiseen”, Jukkola toteaa.

Vastuullista työtä kotimaisuuden puolesta

Jukkolan mukaan tuotekehitystyössä näkee Valion uudistumisen ja ymmärtää sen tärkeyden. ”Tuotekehitys antaa maidontuottajille ja Valiolle paljon lisäarvoa. Lisäksi uskon, että Valiolla on suuri vaikutus suomalaisten ravintoon ja ruokatottumuksiin. Haluamme toimia vastuullisesti ja tarjota uusia, terveellisiä ja hyvänmakuisia tuotteita. On myös tärkeää että pysytään suomalaisena.”

Entäpä Jukkolan oma tulevaisuus: ”Tämän projektin parissa toki jatketaan, ja testataan toimiiko kehittämämme hapate muissakin tuotteissa. Toivottavasti kuluttajat tämän myötä heräisivät siihen, että jotain uutta ja erikoista tapahtuu myös tällä voi- ja leviterintamalla. On vähän sellainen olo, että jännittää, kuinka omalle lapselle käy!”