Millaista viiniä voileipäkakkujen kanssa?

Voileipäkakku on tärkeä osa perinteisiä suomalaisia juhlia. Mutta millaista viiniä kannattaa valita voileipäkakkujen kaveriksi? Tutustu asiantuntijan vinkkeihin ja poimi talteen täsmäsuositukset suosituimmille voileipäkakuille.

Voileipäkakku on näyttävä, herkullinen ja ruokaisa tarjottava – ja mainettaan helppotekoisempi. Mutta mitä juhlien suosikkisuolaisen kaveriksi kaataisi lasiin?

Voileipäkakkujen viinivalinnoissa kannattaa ottaa huomioon paitsi voileipäkakkujen täyte, myös se, että usein suhteellisen rasvaiselle kakulle valitsee riittävän hapokkaan viinin. Viinin maku ja voimakkuus eivät myöskään saa peittää voileipäkakun makumaailmaa alleen.

– Hyvä nyrkkisääntö viinivalinnalle on kuiva tai puolikuiva hapokkaan hedelmäinen valko- tai kuohuviini, kertoo Viinimaan viiniasiantuntija Markus Sillanpää.

– Jos haluaa nauttia punaviiniä esimerkiksi lihatäytteisen voileipäkakun kanssa, kannattaa valita kepeä ja mukavan hapokas Pinot Noir -rypäleestä valmistettu kevyt punaviini. Lihaisallekin voileipäkakulle toimii melkeinpä parhaiten marjaisan ryhdikäs ja trendikäs roseekuohuviini kuten Pongracz Rosé Brut.

Lohivoileipäkakku & Pongrácz Rosé Brut

Rasvainen kala yhdistettynä tuorejuuston rasvaisuuteen vaatii viinikaveriksi runsasta hapokkuutta ja kypsää hedelmää. Perinteisellä menetelmällä eli niin sanotulla samppanjamenetelmällä valmistetun erittäin kuivan ja raikkaan marjaisan Pongracz Rosé -roseekuohuviinin kevyt paahteisuus toimii hyvin lohen kanssa. Hapokkuus keventää rasvaisuutta punamarjaisen hedelmäisyyden sitoessa maut yhteen.

Kasvisvoileipäkakku & Lindemans Bin 25 Brut Cuvée

Lindemans-kuohuviinin herkullinen hedelmäisyys pienellä jäännesokerilla tasapainottaa hienosti voileipäkakussa käytetyn AURA® juuston suolaisuutta. Pienen lisävivahteen yhdistelmään tuo kuivan kuohuviinin kevyt mausteisuus. Tuntuvat hapot tasapainottavat tuorejuuston rasvaisuutta. Plussaa tuo Lindemans-viinin juhliin sopiva kuumailmapalloetiketti sekä hiilineutraalisertifikaatti.

Toast Skagen -voileipäkakku & Chill Out Chardonnay

Chill Out Chardonnay -valkoviinin persikkainen, kevyen sitruksinen ja yrttinen hedelmäisyys mätsää mukavasti skagenkakun sipulin, tillin ja ravun kanssa. Tasapainoisen hapokas viini pienellä jäännesokerilla taittaa myös hienosti tuorejuuston rasvaisuutta.

Jos tarjoat juhlissa kuohu- tai valkoviiniä, muista laittaa viinit jääkaappiin jäähtymään hyvissä ajoin, mieluiten jo edellisenä päivänä.

Vinkki! Kolmen litran hanaviinistä riittää juhlissa lasilliset jopa 25 hengelle. Valkoviinin saat pidettyä viileänä, kun avaat pahvipakkauksen pohjaa ja laitat sen sisälle kylmäkallen ja suljet pohjan teipillä.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Anoran kanssa.

Leivonta
Voileipäkakku on juhlapöydän klassikko
Ruokavinkit
Kaunis koristelu viimeistelee voileipäkakun – näin onnistut
Sesonki
Juhlitaan valmistuneita