Vinkit uunilohen valmistukseen

Uunilohi on vuodesta toiseen suomalaisten rakastetuin ja haetuin arkiruokaresepti. Näillä vinkeillä valmistat juuri sellaisen uunilohen, joka on sinulle mieluisin!

Uunilohi on suomalaisten suosikkiresepti. Ei ole kuitenkaan olemassa vain yhtä oikeaa tapaa valmistaa uunilohta, vaan koulukuntia on monia: toiset haluavat uunilohen olevan juuri ja juuri kypsä, vielä hiukan punertavan mehevä, toisilla on mielessään rapsakaksi paistettu lohi ja kolmannella jotain siltä väliltä.

Osa haluaa kastikkeen valmistuvan uunilohen rinnalla uunissa, toiset haluavat uunilohen sellaisenaan yksinkertaisesti maustettuna ja kolmannet hyödyntävät uunin lämpöä valmistamalla koko aterian samassa vuoassa.

Olipa tyylisi mikä tahansa, näillä vinkeillä onnistut!

Uunilohi on lapsiperheiden suosikki

Kun lapsiperheessä tarjoillaan kalaa, vähäruotoinen lohi löytää usein tiensä uuniin. Perinteinen uunilohi pitää pintansa, mutta kannattaa kokeilla myös bataattista versiota tai tarjoilla lohi kananmunakastikkeen kera!

  1. Mehevän lohen ystävä kypsentää miedolla lämmöllä lempeästi. Paista uunilohi 150 asteessa kalan koosta riippuen 30–40 minuuttia. Matalassa lämmössä kala muhii kypsäksi lempeästi. Sisälämpötilaltaan 42–45-asteinen lohi punertava ja hyytelömäisen suussasulava.
  2. Rapean pinnan ystävä paistaa kuumassa nopeasti. Jos mielit kauniisti ruskistunutta ja hiukan napakampaa uunilohta, paista kala uunin yläosassa 225–250 asteessa kalan koosta riippuen 15–25 min. Kalan rasva irtoaa kuumassa uunissa ja mahdollistaa rapean pinnan muodostumisen. Tarpeeksi lyhyt paistoaika jättää kalan sisustan kuitenkin meheväksi.
  3. Varmasti kypsän uunilohen ystävä kulkee keskitietä. Paista uunilohi 175–200 asteessa kalan koosta riippuen n. 20–45 minuuttia, jos toivot mehevää, mutta varmasti kypsää uunilohta. Sisälämpötilaltaan 50-asteinen lohi on varmasti kypsä ja 60-asteinen jo rakenteeltaan kuivakampi.
  4. Muista poistaa isot ruodot! Uunilohen syöminen on nautinnollisempaa, kun ruodot on poistettu fileestä jo ennen paistamista. Lohen isot kylkiruodot kulkevat siistissä rivissä fileen yläosassa päästä noin puoleen väliin filettä. Tunnustele ruotojen päät sormella ja nappaa ruotopihdeillä yksitellen irti vetämällä pään suuntaan. Pyrstöosassa ei ole ruotoja.
  5. Mausta ja anna maustua. Mausta uunilohi suolalla ja muilla haluamillasi mausteilla (esim. musta- tai valkopippurilla, tillillä ja sitruunamehulla). Anna mausteiden imeytyä kalaan huoneenlämmössä n. 15 minuuttia ennen paistamista. Samalla kala esilämpenee hiukan, paistoaika lyhenee, eikä kala saa ”shokkia” uuniin joutuessaan ja paistuu tasaisemmin.
  6. Huomioi muut raaka-aineet paistolämpötilassa ja -ajassa. Uunilohen päälle tai viereen voi hyvin laittaa kasviksia, yrttejä, kermaa, smetanaa ja uunivuoan kanssa samassa vuoassa paistuu myös perunat. Huomioi kuitenkin, että muut raaka-aineet voivat hidastaa kypsymistä, etenkin jos vuoassa on paljon jääkaappikylmiä raaka-aineita. Yhden vuoan aterioissa kannattaa noudattaa keskitietä ja paistaa maltillisella lämpötilalla kohtuullisen pitkään. Erityisen pitkää kypsennysaikaa vaativia juureksia (esim. raaka punajuuri), ei kannata kypsentää lohen kanssa samassa vuoassa, jos mielii mehevää uunilohta.
  7. Nahkapuoli ylöspäin vai alaspäin? Useimmat kypsentävät lohen nahkapuoli alaspäin, jolloin kalan pinta paistuu kauniisti ja rasvaisempi kylkiosa säilyy mehevänä. Tarjolle saa kauniin leikkuupinnan vain nostamalla vuoan uunista pöytään. Nahkalla on kuitenkin paha tapa tarttua vuokaan kiinni, joten vuoan voitelu tai leivinpaperi on paikallaan. Voit myös paistaa lohen nahkapuoli ylöspäin, jos haluat irrottaa nahkan kokonaan käyttämättä fileointiveistä. Vartin paistamisen jälkeen nahkan voi yksinkertaisesti vetää varoen irti ja jatkaa paistamista. Tällä menetelmällä lohi kypsyy tasaisesti, mutta sen mehevyys hiukan kärsii.

Erilaiset uunilohet

Uunilohen valmistaminen on helppoa ja lopputulos varmasti herkullinen. Uunilohi on myös siitä erinomainen ruokalaji, että sitä voi valmistaa niin monella eri tapaa – esimerkiksi smetanan kanssa, kermalla tai ilman, nyytissä sekä tietenkin erilaisten, maun mukaisten kasvisten kera. Maustetut kermat ovat arkikokin ystäviä.

katso erilaiset uunilohet