Aino Laakso
Viestintäpäällikkö
Aino ylimitoittaa aina juhlatarjoilut ja harkitsee ehkä vielä yhden varakakun tekemistä.
Oluet sopivat hurjan hyvin yhteen juustojen kanssa, sillä molempien makupaleteista voi löytyä esimerkiksi pähkinäisyyttä, karamellisuutta tai jopa maamaisuutta. Oluen hiilihappo ja katkeruus sekä joidenkin oluiden happamuus leikkaavat juustojen rasvaisuutta, ja mallas tuo makean pyöreää kontrastia suolaisuuteen. Parhaat makuparit löytyvät uteliaasti kokeilemalla.
Mitä voimakkaamman makuinen juusto, sitä runsaamman ja ryhdikkäämmän oluen se vaatii kumppanikseen ja toisin päin: miedoille juustoille sopiva olut löytyy useimmiten olutvalikoiman lempeämmästä, usein vaaleammasta päästä. Avainsana on tasapaino. Parhaassa yhdistelmässä olut tuo juuston parhaat puolet esiin eikä jyrää makuja alleen, ja toisin päin.
Valio Mustaleima™ ja maltainen lager, esim. Takatalo & Tompuri Neljä viljaa
Pähkinäiset juustot, kuten gouda, pääsevät oikeuksiinsa sellaisten oluiden kanssa, joiden mallasrungossa on keksimäisyyttä, karamellisuutta ja pähkinäisyyttä. Kokeile vaikka American Brown alea, Amber alea tai luostarioluita.
Pitkään kypsytetty cheddar saa arvoisensa kumppanin aromikkaasta IPA-oluesta. IPA on voimakkaasti humaloitu, aromikas pintahiivaolut, jonka mallasrungosta voi löytyä mukavasti karamellisuutta ja hedelmäisyyttä.
Valio Keisarinna® kristallinen gouda ja belgialaistyylinen ale, esim. Fiskarsin panimon Munkintie Valio Juhla® cheddar ja IPA-olut, esim. 254 California Redwood IPA
Kermaiset, lempeän täyteläiset juustot saavat pirteän, hauskan juomaparin hapanoluista. Savuoluista löytyy mielenkiintoisia kumppaneita vaaleille, keveämmille juustoille.
Suolaisen ja makean suunmyötäinen liitto syntyy esimerkiksi nauttimalla sinihomejuustoa ja makean maltaista portteria tai stoutia, tai jos pitää ryhdikkäästä humaloinnista, karamellista IPA-olutta. Portteri on tumma, usein alkoholipitoisuudeltaan vahva pintahiivaolut, jonka makumaailma on yhdistelmä paahteisuutta, tummia kuivattuja hedelmiä, usein myös ripaus kahvia tai lakritsimaisuutta.
Valio Ritari® kermajuusto ja savuinen vehnäolut, esim. Iso-Kallan Panimo Groteski. Toinen yhdistelmä on Valio Alppi Kreivi® ja hapanolut, esim. Tornion Panimon Hillatus Sour Ale. Kolmantena makuparina kokeile Valio AURA® Gold ja makeahko portteri, esim. Laitilan panimo Lakritsiportteri.
Juustojen ja oluiden hyvään seuraan sopivat myös erilaiset lisukkeet, joista olennaisimpia ovat laadukas leipä ja voileipäkeksit. Voit kokeilla myös erilaisia pikkelsejä ja hillokkeita, tai miksei vaikkapa juustopalan dippaamista sinappiin hollantilaiseen tapaan.
Kun valitset olutlasia, muista varata riittävästi tilaa vaahtokukalle, sillä se suojelee oluen aromeja. Lasin on hyvä olla täysin puhdas, sillä jos lasiin on jäänyt ripauskin pesuainetta tai likaa, vaahto ei muodostu kunnolla. Pyöreäpesäinen tulppaaninmallinen lasi säilyttää parhaiten aromit.
Tarjoile vaaleat olut jääkaappikylminä, mutta ota tummemmat ja vahvemmat oluet hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jolloin niiden runsaat maut pääsevät paremmin oikeuksiinsa.
Jaksoissa keskustellaan erilaisista juustotyypeistä, juustojen maistelun taidosta sekä siitä, millaista juustomestarin työ käytännössä on. Jaksot ovat kuunneltavissa Radioplayn kautta!