Vinkkejä juustoviinien valintaan

Juusto saa viinin laulamaan, sanovat ranskalaiset. Viini ja juusto tuovat siis esiin toistensa parhaat puolet. Koska juustojen ja viinien kirjo on niin runsas, voi sopivan yhdistelmän löytäminen tuntua vaikealta. Yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua ei ole olemassa, vaan oma maku ratkaisee.

On olemassa muutamia perussääntöjä, joiden tunteminen helpottaa juustoviinien valintaa.

Tasapareja ja vastakohtia

Viinejä ja juustoja valitessa kannattaa suosia tasavertaisia pareja. Kevyt viini viihtyy lempeän juuston seurassa, kun taas roteva juusto vaatii viiniltäkin luonteikkuutta. Toisaalta perussääntöihin kuuluu myös, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Huoneenlämpöinen, suolainen sinihomejuusto muodostaa hurmaavan liiton viilennetyn, makean jälkiruokaviinin kanssa.

Tutustu juomasuosituksiin Valion juustoille ›

Punaista vai valkoista?

Punaviini on perinteinen ja hyvä valinta juuston kumppaniksi. Punaviini sopii yleisesti ottaen parhaiten yhteen kovien ja kypsien juustojen kanssa. Kun tarjolla on useampia eri vahvuisia juustoja, kannattaa valita keskitäyteläinen ja maultaan pehmeähkö punaviini.

Keveät ja vaaleat juustot viihtyvät valkoviinin seurassa. Sen hapokkuus taittaa hienostuneella tavalla juuston rasvaisuutta. Kuivat ja puolikuivat, aromikkaat ja hedelmäiset valkoviinit sopivat erityisen hyvin juustojen makumaailmaan.

Viinejä ja juustoja tarjotessa on hyvä varata vieraille myös alkoholiton juomavaihtoehto.

Makeaa ja kuohuvaa

Monet juustot ovat edukseen makeiden jalohomerypäle- ja jälkiruokaviinien kuten trockenbeerenauslesen tai sauternesin kera. Jos juustotarjotin koostuu monenlaisista juustoista, kannattaa juomaksi valita portviini. Se sopii erinomaisesti yhteen hyvin erilaistenkin juustojen kanssa.

Myös kuohuviini ja samppanja sopivat juustojen seuraan. Ne muodostavat hienon yhdistelmän kovan ja kypsän juuston, kuten pitkään kypsytetyn Valio Salaneuvos® Vanhempi goudan kanssa. Makea kuohuviini sopii myös Valio AURA® sinihomejuuston kumppaniksi.

Viinivinkit Valion juustoille:

Huomio myös lisukkeet

Kun juustotarjoilun haluaa rakentaa viiniystävälliseksi, kannattaa kiinnittää huomiota lisukkeisiin. Viinin kannalta parhaita lisukkeita ovat kypsät päärynät ja viikunat sekä erilaiset hillot ja hillokkeet. Monesti juustojen seurana nähtävät omenat ja viinirypäleet sen sijaan saattavat voimistaa punaviinin tanniineita, jolloin viinin ja juuston yhdistelmä voi maistua karvaalta. Hyvä leipä tai voileipäkeksit kuuluvat olennaisena osana juustopöytään. Tarjolle voi asettaa myös pähkinöitä, jotka maistuvat monien juustojen kera.

Laatulasi on osa viininautintoa

Hyvä viinilasi on kirkas, oikean muotoinen ja riittävän suuri. Laatulasissa viini näyttää, tuoksuu ja maistuu paremmalta. Arvokkaita viinilaseja kannattaa hoitaa hyvin. Usein rasvaisen astianpesuharjan sijaan viinilasit on hyvä pestä hellävaraisesti pesusienellä.

Juusto ja olut – parhaat yhdessä
Aino Laakso
Juustoasiantuntijan vinkit juustojen maisteluun
Jenni Luoma
Juustotasting kotona — näin onnistut
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›