Vuoden kokin kesäresepteissä maistuu piimä

Kategoriat:

Trendikäs piimä on jo pitkään ollut kotikokkien suosiossa ruoanlaiton raaka-aineena. Piimää herkullisissa kesäresepteissään on käyttänyt myös Vuoden Kokiksi keväällä 2018 valittu Kalle Tanner. Lue Tannerin kokemukset kokkikilpailusta ja tutustu miehen maukkaisiin resepteihin.

Vuoden Kokki on ELO-säätiön järjestämä ruoanlaiton ammattilaisten suomenmestaruuskilpailu, joka on toiminut monelle kokille ponnahduslautana menestykseen. Vuoden 2018 kilpailu käytiin Gastro Helsinki -messuilla 15.–16.3.2018. Kisan voittaja, Kalle Tanner, osallistui kilpailuun ensimmäistä kertaa.

— Kilpailu oli hauska ja voin suositella sitä kyllä kaikille ammattilaisille. Siinä on aina tosi hyvä fiilis kun saa kaiken sekunnilleen oikeaan aikaan valmiiksi.

— Tavallaan ruoanlaitto kilpailussa on kuitenkin hyvin samanlaista kuin ravintolassa ollessa, Tanner kertoo.

Siuntiolaisessa ravintola Villa Störsvikissä työskentelevä Tanner luottaa ruoanlaitossa omien sanojensa mukaan ”perusjuttuihin”.

— Tärkeintä on vaan miettiä etukäteen mikä maistuu hyvälle, eikä yliajatella sitä ruoanlaittoa. Tuntuu, että ihmiset etenkin ammattilaispuolella miettivät liian monimutkaisesti, vaikka pitäisi vaan luottaa omaan intuitioon.

Piimä on trendikäs raaka-aine

Piimää on käytetty suomalaisessa ruoanlaitossa pitkään. Muinoin hapattaminen oli ainoa tapa saada maito säilymään juomakelpoisena pidempään ja oli luonnollista kokeilla tätä hapatettua tuotetta myös ruoassa. Piimän uusi nousu suosituksi raaka-aineeksi ei ole ihme, sillä hapatettuna se sopii hyvin myös herkemmille vatsoille.

Vaikka Vuoden Kokki -kilpailussa piimää ei käytettykään, on se yksi Kalle Tannerin ehdottomista lempiraaka-aineista etenkin kesäisiä ruokia tehdessä.

— Piimähän on törkeän hyvää vaikkapa friteeratun, paistetun tai grillatun kanan kanssa. Siinä on hyvä maitohapon maku ja sen viskositeetti on juuri oikea esimerkiksi kylmien kastikkeiden tekoon. Se tavallaan jää kiinni ruokaan, eikä vain valahda sen läpi. Piimästä saakin helposti esimerkiksi salaattikastikkeen. Tykkään myös marinoida paljon piimäpohjaisissa sekoituksissa, Tanner kertoo.

Kalle Tannerin kesämenu piimästä

Valio pyysikin Tanneria käyttämään piimää kesäisissä, sopivan helpoissa resepteissä. Vuoden kokki ideoi menukokonaisuuden, jonka toteuttamiseen riittää tasan yksi litra piimää – toki muiden raaka-aineiden lisäksi.

— Ajatus siihen lähti siitä kun on vaikka mökillä kesällä ja piimää jää kaappiin lojumaan. Mietin, että miten sen saisi kivasti käytettyä kaiken kerralla

— Näiden reseptien lisäksi piimästä saa kivasti vaikkapa piimämajoneesin, joka toimii hyvin paistetun lihan kanssa. Ja kuten reseptien pannukakkuohjeesta huomaa, piimä sopii loistavasti myös leivontaan. Se makean ja maitohapon kombinaatio on aika mukava, Tanner kertoo.

Kuten Vuoden kokki sanoo, piimä on todella monipuolinen raaka-aine, jonka hienouden löytää oikeastaan vasta sitä kokeillessa. Mutta älä pelkästään meitä usko, kokeile itse – Kalle Tannerin kesämenu löytyy kokonaisuudessaan alta.