Kala tuo vaihtelua arkiruokiin, eivätkä kalaruoat maineestaan huolimatta aina maksa maltaita. Maistuisiko vaikka sitruksinen kalakeitto, tonnikalalasagne tai lämmin savulohipasta?
Arkisia kalaruokia on helppo valmistaa, ja ne maistuvat takuuvarmasti koko perheelle. Kokosimme yhdeksän monipuolista kalareseptiä, joilla piristät arkiruokapöytää. Valitsitpa sitten kalapuikkojuurespellin tai kermaisen haukipadan, näillä resepteillä ei voi mennä pieleen.
Päivitä perinteinen lasagne lohdulliseksi tonnikalalasagneksi. Lasagnen täyteläinen maku tulee pinaattisesta béchamel-kastikkeesta, jota lorautaan tonnikalan ja pastalevyjen päälle. Lasagnen maut vain tiivistyvät yön aikana jääkaapissa, joten tee huoletta vaikka tupla-annos.
Kalapuikot ja juurekset kypsyvät kätevästi samalla pellillä, kun muistat viipaloida juureksista tarpeeksi ohuita. Dipiksi sopii crème fraîche -pohjainen kurkkukastike, joka raikastaa kokonaisuuden. Kutsu syöjät ajoissa pöydän ääreen, sillä kalapuikkojuurespelti on parhaimmillaan heti uunista tulleena.
Höyryävällä kalakeitolla saat kaikki hyvälle mielelle. Kalaksi voit valita mieluisan vaalean kalan joko tuoreena tai pakastealtaasta. Sitruunan ja pomelon viipaleet tuovat ihanan kirpeän maun tähän kermaiseen keittoon. Ripottele päälle ruohosipulia, tarjoile kuumana ja lusikoi yhdessä rakkaimpiesi kanssa.
Lihapullien tai falafelien sijaan tänään syödäänkin rapeita haukipullia. Sekoita pyöryköiden ainekset monitoimikoneessa ja pyörittele massasta mahdollisimman samankokoisia pullia, jotta ne kypsyvät samanaikaisesti. Tarjoile uunissa paistetut haukipullat kermaviilidipin kanssa ja valmista lisukkeeksi salaatti, keitettyjä perunoita tai vaikkapa perunamuusi.
Kun kaipaat lohturuokaa, tee lämminsavulohipasta. Vartissa valmistuva pasta on nopea ratkaisu kiireisenä iltana, eikä se jätä vatsaa kurnimaan. Ripaus Dijon-sinappia tuo potkua kermaiseen pastaan.
Silakat jäävät usein liian vähälle huomiolle, joten kokeile ainakin tätä reseptiä. Ruisjauhoissa pyöriteltyjen silakkafileiden väliin piilotetaan siivu Valio AURA® juustoa, ja koko komeudet paistetaan molemmin puolin rapeiksi. Tarjoile mummonkurkkujen, tilli-voikastikkeen ja vaikka keitettyjen perunoiden kera.
Nuudeliwokki tuo tuulahduksen aasialaisia makuja. Valitse ruodoton kala, ja anna sen marinoitua wokin valmistumisen ajan. Suikaloi kaali, porkkana ja chili ohuiksi suikaleiksi tuomaan rouskuvaa suutuntumaa, ja paista keitettyjen nuudelien kera. Kypsennä kala ja kokoa annokset. Syömään pääsee puolessa tunnissa.
Tämän helpommaksi ei muikkujen kokkaaminen käy. Pyöräytä peratut muikut korppujauhoissa, joihin on sekoitettu mausteet ja AURA juusto, ja valmista kurkku-jogurttikastike muikkujen ollessa uunissa. Tarjoile kastike muikkujen kera joko sellaisenaan tai keitä perunoita lisukkeeksi.
Kermainen haukipata on helppo, puolen tunnin arkiruoka. Voissa kuullotettujen perunoiden lisäksi padassa maistuvat sitruuna, tilli, kaprikset sekä kermainen, viinillä terästetty liemi. Hauen lisäksi voit tehdä padan myös jostain muusta valkoisesta kalasta, kuten pakasteseistä, kuhasta tai ahvenista, ja viinin voi korvata myös vedellä ja tilkalla valkoviinietikkaa.