Maidoton ruokavalio

Maidottomassa ruokavaliossa karsitaan pois kaikki maitoa sisältävät tuotteet. Mikäli ruokavalion taustalla on maitoallergia, on ruokavalion tarkka noudattaminen usein erityisen tärkeää.

Maidoton ruokavalio on usealle maitoallergiselle ainoa vaihtoehto. Lievä maitoallergikko voi käyttää maitotuotteita oireiden sallimissa rajoissa. Nykytiedon mukaan altistuminen allergisoivalle ruoka-aineelle voi edesauttaa allergian väistymistä.

Vakavissa oireissa maitoproteiini on syytä poistaa kokonaan ruokavaliosta. Tällöin on vältettävä kaikkia maitovalmisteita, kuten maitoa, piimää, jogurttia, viiliä, kermaviiliä, juustoja ja voita. Vakavasti maitoallerginen henkilö ei voi myöskään syödä elintarvikkeita, joiden ainesosaluettelossa mainitaan esimerkiksi maitojauhe, hera, heraproteiini, maitoproteiini, kaseiini tai kaseinaatti.

Kasvipohjaiset tuotteet maidottomassa ruokavaliossa

Valio Oddlygood® kaurajuomat ja gurtit sopivat myös maidottomaan ruokavalioon. Valio Oddlygood® kaurajuomat sisältävät proteiinia 2 g / 100 g. Valion kaurajuomat on täydennetty monipuolisesti D-vitamiinilla, kalsiumilla, B2- ja B12-vitamiinilla sekä jodilla. Täydennetty D-vitamiini on muodoltaan D2-vitamiinia ja näin tuotteet sopivat hyvin myös vegaaniruokavalioon. Maustamaton Valio Oddlygood® kaurajuoma ei sisällä lisättyä sokeria vaan kaikki tuotteen sokerit (3,5 g / 100 g) ovat luontaista viljan sokeria.

Valio Oddlygood® Veggiet saattavat sisältää pieniä määriä maitoa, eivätkä siten sovi maitoallergisen ruokavalioon.

Maidottomia ruokaohjeita

Lisää maidottomia reseptejä
Ruokavaliot
Maitoallergia
Ruokavinkit
Erityisruokavaliot juhlatarjoiluissa