Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton ruokavalio voi olla jollekin valittu elämäntapa, mutta keliaakikoille se on ainoa keliakian hoitomuoto. Ruokavaliossa kaikki gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra korvataan gluteenittomilla vaihtoehdoilla.

Gluteenittoman ruokavalion koostaminen

Gluteenittomassa ruokavaliossa poistetaan ruokavaliosta gluteenia sisältävät viljat ja viljatuotteet (vehnä, ohra ja ruis). Tilalla voidaan käyttää esimerkiksi riisiä, maissia, hirssiä, quinoaa ja tattaria tai gluteenittomia tuotteita. Gluteenittomat tuotteet voivat sisältää gluteenista puhdistettua vehnätärkkelystä, joka sopii useimmille keliaakikoille. Keliaakikoiden ruokavalioon sopivat myös ns. puhdaskauratuotteet eli gluteenittomat kauratuotteet, joissa kaura on viljelty ja käsitelty siten, ettei siihen ole sekoittunut missään tuotantoprosessin vaiheessa vehnää, ohraa tai ruista.

Tavalliset kauratuotteet, esimerkiksi myllyjen normaalit kaurahiutaleet tai leipomoiden 100 % kauraleivät, eivät sovi keliaakikoille, koska mukana voi olla hyvin pieniä määriä gluteenia sisältäviä viljoja. Gluteenia välttelevät henkilöt, jotka eivät kuitenkaan ole keliaakikkoja, voivat hyvin käyttää tavallisiakin kauratuotteita.

Gluteenia sisältävät ruoka-aineet Gluteenittomat ruoka-aineet
Vehnä, ohra sekä ruis Tutut pääraaka-aineet – liha, kana, kala
Mannasuurimot Gluteeniton kaura
Speltti Teollisesti puhdistettu vehnätärkkelys
Bulgur Riisi
Kuskus (couscous) Maissi
Durum-jauhot Tattari
Tavalliset korppujauhot Hirssi
Tavallinen olut tai kotikalja Quinoa, kvinoa
Tavallinen lakritsi kasvikset, marjat ja hedelmät

Ainesosaluettelo kertoo

Monet tavalliset ruoat sopivat sellaisenaan gluteenittomaan ruokavalioon. Esimerkiksi kasvikset, hedelmät, marjat, maito, liha, kana ja kala ovat kaikki sellaisinaan sopivia. Tavallisia viljatuotteita korvaavia gluteenittomia vaihtoehtoja löytyy nykyään lähes kaikista tuoteryhmistä, kuten leivistä, pullista, kakuista, kekseistä, muroista ja pastoista. Ainesosaluettelo on hyvä aina tarkistaa, koska gluteenia sisältäviä ainesosia saattaa joskus olla tuotteessa, jossa sitä ei olettaisikaan olevan.

Tutustu Valion gluteenittomiin tuotteisiin. Löydät myös yhtä helposti gluteenia sisältävät tuotteet, jotka eivät sovi gluteenittomaan ruokavalioon.

Valio Oddlygood® gluteenittomat kaurajuomat

Valio Oddlygood® Barista kaurajuoma kruunaa kahvihetken kauran pehmeydellä, kun taas Valio Oddlygood® kaurajuoma on parhaimmillaan mutkattomasti suoraan lasista juotuna. Molemmat tuotteet valmistetaan Suomessa kotimaisesta puhdaskaurasta ja ne ovat gluteenittomia. Kokeile Valio Oddlygood® kaurajuomia myös ruoanlaitossa.

Katso kaikki gluteenittomat Valio Oddlygood® tuotteet

Täysin kasviperäinen & gluteeniton Valio Mifu® vegepihvi

Valio MiFU® vegepihvi on maukas ja helppokäyttöinen kasviproteiini ruoanlaiton pääraaka-aineeksi. Gluteeniton pihvi on 100 % kasviperäinen ja se sisältää herneproteiinia 15 g /100 g, riboflaviinia, B12- ja D-vitamiinia, jodia sekä rautaa.

Riittävästi kuitua

Riittävän kuidun saanti on haaste gluteenittomassa ruokavaliossa. Usein gluteenittomat tuotteet sisältävät selvästi vähemmän kuitua kuin perinteiset viljatuotteet. Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan onkin tärkeää huolehtia riittävästä kuidun saannista (saantisuositus 25-35 g/päivä). Gluteenittomista pastoista, leivistä, muroista ja mysleistä kannattaa valita kuitupitoiset (kuitua yli 3 g/100 g) tai runsaasti kuitua (kuitua yli 6 g/100 g) sisältävät tummat tai täysjyvävaihtoehdot. Gluteeniton kaura ja kauralese sekä sokerijuurikas- ja perunakuitu ovat hyviä kuitulisiä esimerkiksi kotileivonnassa.

Reseptejä gluteenittomaan ruokavalioon

Valion reseptihausta löydät gluteenittomia reseptejä

Gluteenittomat makeat leivonnaiset

Katso kaikki gluteenittomat makeat leivonnaiset

Gluteenittomat suolaiset leivonnaiset

Ruokavaliot
Keliakia
Ruokavinkit
Keliakia ja juhlat – gluteenitonta juhlatarjottavaa
Leivonta
Gluteeniton leivonta
Ammattilaisille
Gluteeniherkkyys