Uskonnot ja ruokavalio

Uskonnot ja vakaumukset vaikuttavat elintarvikevalintoihin, jotka on tärkeää huomioida ruokatarjoiluissa. Monilla uskonnoilla on omia tapoja jakaa ruokaa sallittuihin ja kiellettyihin.

Islam ja ruokasäännöt

Koraani kieltää syömästä sianlihaa, verta sekä lihaa, jota ei ole teurastettu islamilaisten sääntöjen mukaisesti. Tärkeää on huomioida myös sianliha elintarvikkeiden ainesosana ja sian ruhon osista valmistetun liivatteen käyttö tuotteissa. Alkoholin nauttiminen on islamin uskossa kiellettyä.

Valion tuotehaussa on mahdollista etsiä tuotepakkaukset, joissa on porsasperäistä liivatetta tai kaikki eläinperäisiä lisäaineita sisältävät tuotepakkaukset.

Islamilainen pyhä kuukausi ramadan vaikuttaa arjen ruokailuihin. Ramadanin aikana terveet, aikuiset muslimit viettävät uskonnollista paastoa. Sen aikana syödään ja juodaan vettä vain auringonlaskun ja aamuhämärän välisenä aikana. Ramadanin ajankohta määrittyy islamilaisen kalenterin mukaan, joten sen ajankohta vaihtelee. Suomessa ramadanin vietto on haastavaa kesä- ja talviaikaan, joten monet muslimit paastoavat Mekan tai lähimmän muslimimaan Turkin auringon mukaisesti.

Juutalaisuus ja ruokavalio

Juutalaisten sallituista eli puhtaaksi katsotuista ruoista käytetään nimitystä "kosher". Juutalaisten ruokia koskevia säädöksiä on eniten eläinkunnan tuotteista, erityisesti lihasta. Kosher-lihassa ei saa olla verta ja yleensäkin veriruoat ovat kiellettyjä.

Ruokalajit, joissa on yhdistettynä sekä liha- että maitotuotteita, ovat kiellettyjä. Myös liha- ja maitoruokien syöntijärjestys on määrätty. Liharuoan syömisen jälkeen tulee odottaa periaatteessa 3-6 tuntia, ennen kuin saa syödä maitoruokia. Sen sijaan maitoruokien jälkeen voi pienen tauon jälkeen syödä liharuokia, jos ennen sitä syö jotain neutraalia, kuten kasviksia, hedelmiä, tiettyjä kaloja, leipää tai kananmunaa.

Maidottomia ruokaohjeita

Katso lisää maidottomia reseptejä
Ruokavaliot
Erilaiset ruokavaliot
Ruokavinkit
Erityisruokavaliot juhlatarjoiluissa