Omsorg om djuren

Genom vår egen organisation för gårdsservice kan bönderna ta del av kunskapsutveckling och innovationsmöjligheter.

Valio ägs av våra bönder

Valio ägs kooperativt av våra 4 700 mjölkbönder. Genom Valios egen organisation för gårdsservice kan de ta del av kunskapsutveckling och innovationsmöjligheter. Utbildningarna täcker en rad områden som till exempel djurens hälsa, mjölkens kvalitet, utveckling och förbättring av gårdar samt företagsrelaterade ämnen. En bonde behöver kunna många olika saker.

Rätt till semester

Att jobba som mjölkbonde är krävande och tufft. Långa arbetspass och full fart sju dagar i veckan. En viktig del i att arbeta långsiktigt är att det finns möjlighet för återhämtning Genom det kommunala avbytarsystem som finns i Finland kan varje bonde med gott samvete ta några dagars välförtjänt ledighet medan en kunnig avbytare ser till att både gård och djur mår bra. En bonde i Finland har rätt till 26 dagars semester.

Bättre betalt för bönderna

Det ligger i Valios affärsidé att betala så mycket som möjligt tillbaka till mjölkbönderna. Under 2000-talet har vi betalat ett högre mjölkpris än genomsnittet i EU. Att få skälig lön för sin möda är en investering i långsiktighet och förnyelse. För oss är det en viktig del för att våra bönder ska må bra.

Kort om våra hållbara gårdar

  • Valio ägs kooperativt av 4 700 bönder.
  • Vinsten på våra produkter går direkt till våra bönder.
  • De flesta gårdar är familjeägda.
  • Mjölkbönderna har rätt till 26 dagars semester årligen.

Mindre gårdar för gladare kor

På våra Valio gårdar har alla kor ett namn. Det kan vara till exempel Hjärta, Linum och Juniperus. Namnen speglar ofta kornas personlighet och temperament. Gårdarna drivs oftast som familjegårdar där bönderna känner sin kor väl, och kan därför behandla dem individuellt efter deras olika behov. Resultatet blir glada och friska kor!

Kor behöver svängrum

Betessäsongen i Finland är cirka fyra till fem månader lång, och i Lappland cirka tre månader. Det är också vanligt med rymliga och tempererade lösdriftstallar där korna kan röra sig fritt under hela året.

Regelbundna hälsokontroller

Systematisk och preventiv hälsovård är en viktig del av Valios djuromsorg. Valio har ett utökat djuromsorgsprogram för mjölkbönder och alla som ansluter sig får 20 öre extra per liter. Så många som 80% av våra gårdar är i dag anslutna, och de producerar 96% av all vår mjölk. Målet är att alla gårdar ska vara anslutna före 2020. Programmet innebär bland annat att en veterinär besöker gården minst en gång om året för att kontrollera kornas hälsa. Antibiotika ges inte i förebyggande syfte, utan bara om korna är sjuka. Då är det en veterinär som har skrivit ut receptet.

Kort om djurens välmående

  • På Valios gårdar har alla kor ett namn.
  • Antibiotika ges aldrig i förebyggande syfte.
  • Via Valios djuromsorgsprogram får bönderna 20 öre extra per liter.
Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra er användarupplevelse och samla in användarstatistik. Genom att fortsätta att använda webbplatsen godkänner ni att vi använder cookies.Läs hela Valios integritetspolicy ›