Viini & Ruoka 2019: tarjolla parhaat viinit ja maistuvimmat juustot

Helsingin Messukeskuksessa lokakuun loppupuolella järjestetyt Viini & Ruoka 2019 -messut olivat onnistunut tapahtuma, jossa kävijät pääsivät maistelemaan tämän hetken suosituimpia viinejä maailman parhailta tuottajilta. Myös Valio oli mukana messuilla omalla juustoihin keskittyneellä ständillään.

Viini & Ruoka -messut on jokavuotinen tapahtuma, joka kerää Messukeskukseen maailman kiinnostavimpia viinejä ja niiden kanssa parhaiten maistuvia ruokia. Tänä vuonna messut olivat paisuneet sen verran isoiksi, että tuote-esittelijöille raivattiin lisätilaa messukeskuksen kolmesta isosta hallista. Samaan aikaan toisessa hallissa järjestetty Helsingin Kirjamessut houkutteli osaltaan ihmisiä visiitille Pasilan perukoille.

Torstaina alkanut tapahtuma houkutteli paikalle jo avauspäivänään runsaasti ihmisiä, mikä tuntui olevan monelle paikalla olleelle viinimaahantuojalle yllätys. Perjantaina yleisömäärä normalisoitui hieman, mutta maistelijoita riitti jokaiselle tiskille enemmän kuin tarpeeksi.

- Nyt on ollut itseasiassa ihan mukavaa kun on voinut keskittyä enemmän tuotteiden esittelyyn. Eilen täällä oli niin paljon porukkaa, ettei ehtinyt kenenkään kanssa jutella, totesi eräs viiniammattilainen.

Valio oli paikalla myös omalla ständillään, jossa esittelimme tämän hetken parhaita juustoja. Maisteltavana olivat Valio Keisarinna® kristallinen gouda, Valio Hienoin Juhla® cheddar, Valio Mustaleima® emmental sekä Valio Turunmaa® kermajuusto.

Esittelyssä ranskalainen kulinarismi

Tänä vuonna messujen teemamaana oli Ranska. Mikäpä olisikaan ollut parempi valinta, kun puhutaan hyvästä ruoasta ja viineistä. Ranskalainen kulinarismi esittäytyi myös Bocuse d’Or -kokkikilpailussa, jossa intohimoiset keittiömestarit ja -kokit kilpailivat Suomen Bocuse d’Or -edustajuudesta kilpailukaudelle 20-21. Kilpailun voitti Mikko Kaukonen Food Camp Finlandista.

Mikä Bocuse d’Or?

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1987. Bocuse d’Or -kilpailukaudella 2020-2021 Euroopan osakilpailu pidetään kesäkuussa 2020 Tallinnassa. Loppukilpailu järjestetään tammikuussa 2021 Lyonissa. Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 14 kertaa.

Kilpailutehtävänä oli valmistaa 5 tunnissa 40 minuutissa 14 kala-annosta lautasille ja 12 liha-annosta vadille sekä kaksi liha-annosta lautasille. Pakolliset raaka-aineet olivat kala-annoksessa kotimainen siika ja meriravut, liha-annoksessa luullinen porsaan kylki ja porsaan sorkka. Suomen Bocuse d’Or Academyn presidentti, tuomariston puheenjohtaja Matti Jämsén kehuikin kilpailua erittäin kovatasoiseksi ja kansainvälistä tuomaristoa miellyttäneeksi.

Tutustu ranskalaiseen keittiöön näillä resepteillä

Entä ne viinit?

Loppuvuoden myydyimpiä viinejä Alkossa ovat riistaruokiin ja tummiin makuihin sopivat punaviinit, joista löytyy persoonaa ja täyteläisyyttä. Riistaa tarjoillaan useimmiten hiukan juhlavampana ruokana, joten riista-aterian viini voi olla hieman tavallista hinnakkaampi. Monet riistaruoat ovat melko voimakkaan makuisia, joten viiniltäkin vaaditaan rakennetta ja aromikkuutta.

Perussääntö on, että lintujen kanssa kannattaa suosia viinejä, joiden happorakenne on hyvä, kun taas roseeksi jätettävän fileen kera sopivat tanniiniset punaviinit. Pataruoat rakastavat puolestaan kypsän hedelmäisiä ja pehmeitä punaviinejä.

Mutta entäpä ensi vuoden kuumimmat viinitrendit? Eräällä maahantuojalla oli asiaan selkeä mielipide.

- Portugali on yksi maa, josta tuotavat viinit ovat selkeässä kasvussa. Sieltä haetaan hyvää hintalaatusuhdetta: portugalilaiset viinit ovat vielä aika edullisia ja sopivat suomalaiseen makumieltymykseen – aika voimakkaaseen viiniin.

Ilmiöt & ihmiset
Valio ♥ Viini & Ruoka