Booli ja juhlajuomat

Värikäs ja raikas, makea ja kylmä –  juhlissa on ihana tarjota sesongin herkkujen kanssa sopivaa juomaa. Boolit ovat näyttäviä tarjottavia, joiden ympärille voi rakentaa monenlaisia tehosteita.

Värikäs boolimalja sopii arkeen ja juhlaan

Vaikka booli yhdistetään usein juhlatarjoiluihin, ei mikään estä valmistamasta raikasta boolia nautittavaksi lomapäivänä virvoitusjuomana. Alkoholittomasta boolista saa helposti mukavan raikkaan lasillisen janojuomaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Virkistäviä booleja kesäisiksi janojuomiksi ovat erilaiset mehupohjaiset boolit, joihin pirteitä pieniä kuplia syntyy kevyesti poreilevilla Valio Hörppy™ mehujuomilla, hiilihapotetulla kivennäisvedellä tai limonadilla. Aikuiseen makuun sopii villin värinen Kaktus-shandy, joka saa lisäpotkua chilistä. Uusista Valio Hörppy™ mehujuomista ja Valio Hedelmätarha® täysmehuista löydät makuvalikoimaa laidasta laitaan. Myös uudet, vähempisokeriset Valio Gefilus® lähde mehut ovat oiva valinta booliin. Makuina löydät eksoottisemman persikka-passionin sekä kotoisan vadelma-mustaherukan.

Näyttävä kannu toimii myös juhlapöydän koristeena

Perinteisen boolimaljan sijaan voit tehdä juoman näyttävään kannuun tai hana-astiaan, joita voi tietenkin koristella tuoreilla marjoilla, hedelmillä tai vaikka yrteillä.

Boolin valinnan ABC

Juhlissa booli on usein alkoholipitoinen, mutta sen rinnalla tulee aina olla myös alkoholiton vaihtoehto. Merkitse alkoholiton versio selkeästi, etenkin jos juomat tehdään samannäköisiksi. Boolin maku ja rakenne määräytyvät pitkälti juhlien luonteen ja ajankohdan mukaan.

”Alkoholipitoisen boolin rinnalla tulee aina olla myös alkoholiton vaihtoehto.”

Arvokkaalle juhlalle hillitty booli

Häät, ylioppilasjuhlat ja valmistujaiset tai syntymäpäivät lasketaan arvokkaiksi juhliksi, joiden boolin tulisi olla raikasta ja mietoa. Alkoholipitoisen boolin täydentäjänä on tällöin usein valkoviini, kuohuviini tai samppanja. Jos juhlien kattauksella on teema tai teemaväri, tällaisen neutraalin väriseen booliin on helppoa valita saman värisiä koristeita, jopa parhaimmillaan saman värisiä kukkia.

Kylmiä juomia kuumissa kesäjuhlissa

Kesäisten puutarhajuhlien booliin voi hakea innoitusta kesäisestä luonnosta: yrtit, syötävät kukkien terälehdet, marjat, hedelmät – kaikkea saa käyttää mielikuvituksen kanssa ja luoda puutarhaan sopivan, kesäisen kauniin boolin. Pese hedelmät huolella. Erityisesti sitrushedelmät, jotka laitetaan booliin kuorineen, tulee pestä lämpimällä vedellä ja harjalla.

Grilliruokien kanssa istuu usein hyvin punaviinipohjainen, sangria-tyyppinen booli, keveämpään tarjoiluun taas hedelmäisempi kivennäisvesi- tai kuohuviinipohjainen kokonaisuus. Kokeile puutarhajuhliin omenaboolia tai alkoholittomana vaihtoehtona hedelmätarhan boolia. Kesäisiin hetkiin istuu ihanasti myös omenajäätee.

Tärkeintä boolin tarjoilussa: pidä juoma kylmänä

Jotta boolit pysyisivät pidempään kylminä ja raikkaina, kannattaa valmistaa suurempia jääkuutiota. Ne sulavat hitaammin ja pitävät näin juoman pidempään kylmänä. Lisäksi niihin voi jäädyttää sisälle kukkia tai marjoja, jolloin ne toimivat myös upeina koristeina. Kokeile pienempiä jääpalakoristeita esimerkiksi näin: Laita jääpala-lokerikkoon mansikoita tai punaisen cocktailkirsikan puolikkaita. Kaada päälle Valio appelsiinitäysmehua ja pakasta.

Laita kaikki boolin ainesosat (hedelmät, koristeet, juomat jne.) jäähtymään jää-viileäkaappiin tai jääkaapin kasvis/vihanneslokeroon mieluiten jo edellisenä iltana. Ota ne pois jääkaapista vain täydennystä varten. Marjat on hyvä lisätä booliin jäisinä, jolloin ne toimivat samalla jääpalojen tavoin. Hiilihapolliset juomat kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, jotta booli pysyy mukavasti poreilevana mahdollisimman pitkään.

Yksi hyvä tapa pitää boolimalja kylmänä on asettaa se tarjolle jäämurskan päälle. Tämä ei ole pelkästään hyödyllinen vaan myös erittäin upean näköinen tapa tarjoilla boolia. Muista viilentää myös tarjoiluastia niin kylmäksi kuin voit ennen boolin valmistusta.

Raikkaat ja kesäiset drinkkivinkit:


Energiatarpeesi