Erityisruokavaliot

Erityisruokavalio tulisi koostaa monipuolisesti – aivan kuten tavallinen terveellinen ruokavaliokin. Erityisruokavalio poikkeaa yleensä tavallisesta ruokavaliosta jonkin sairauden, oireen tai vakaumuksen vuoksi. Tilanne vaatii aina perehtymistä, sillä on tiedettävä, mihin seikkoihin ruokavaliossa tulee kiinnittää huomiota. Tarkkuutta vaativat erityisesti ne tilanteet, joissa ruokavaliosta jätetään pois jotain oleellisia ruoka-aineita.

Kasvisruokavalio

Kasvisruokailijat rajoittavat osittain tai kokonaan eläinperäisiä raaka-aineita terveydellisistä, eettisistä tai ekologisista syistä. Enemmistö kasvisruokailijoista on laktovegetaristeja, jotka sisällyttävät ruokavalioonsa maitotuotteita tai lakto-ovovegetaristeja, jotka syövät myös kananmunaa. Hyvässä kasvisruokavaliossa nautitaan monipuolisesti täysjyväviljavalmisteita, perunaa, juureksia, palkokasveja, siemeniä, pähkinöitä, sieniä, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Koska laktovegetaristin ruokavalioon kuuluvat vähärasvaiset maitotuotteet, on B12-vitamiinin, kalsiumin ja D-vitamiinin saanti usein runsaampaa kuin esimerkiksi vegaaneilla, jotka välttävät kaikkia eläinperäisiä raaka-aineita. Jos ruokavaliossa ei ole lainkaan maitovalmisteita tai monipuolisesti täydennettyjä kasvipohjaisia juomia, jää tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden kuten kalsiumin, jodin, D-vitamiinin ja B12-vitamiinin saanti helposti niukaksi. 

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssissa on kyse maidon sokerin eli laktoosin heikentyneestä pilkkoutumisesta ja imeytymisestä. Pilkkoutumaton laktoosi aiheuttaa vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Laktoosinsiedon mukaan laktoosi-intolerantti voi korvata tavalliset maitotuotteet vähälaktoosisilla HYLA® tuotteilla tai kokonaan laktoosittomilla eila® tuotteilla. Vähälaktoosisissa Valio HYLA® maitotuotteissa on laktoosia enintään 1 g /100 g. Kaikkein herkimmät laktoosi-intolerantit voivat saada vatsaoireita HYLA® tuotteiden pienestä laktoosimäärästä. Silloin heille sopivat Valio Eila® laktoositon tuotteet. Näissä tuotteissa laktoosia on 0 g /100 g. Tuotteet maistuvat tavallisilta raikkailta maitotuotteilta. Lue lisää laktoosi-intoleranssista.

Keliakia

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon suolinukkaa. Tämän seurauksena ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakiaa sairastaa länsimaissa noin 0,5–1 % väestöstä. Suomessa keliakiaa arvioidaan sairastavan noin 1 % väestöstä. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Keliakiaruokavaliossa ei ole vehnää, ruista, ohraa eikä niitä sisältäviä elintarvikkeita. Sopivia viljoja ovat riisi, maissi, tattari, hirssi sekä monet gluteenittomat erityisvalmisteet. Nykyisen hoitosuosituksen mukaan useimmat aikuiskeliaakikot ja ihokeliaakikot voivat syödä puhdaskauraa.

Lähes puolella keliakiaa sairastavista esiintyy jossain vaiheessa sairauttaan suolinukan vaurioista johtuen laktoosi-intoleranssia. Tällöin ruokavalioon sopivat Valion vähälaktoosiset HYLA® tuotteet ja Valio Eila® laktoosittomat tuotteet. Keliakiaruokavaliossa voi olla hankaluutena saada riittävästi kuitua. Tällöin Valion kuitulisätyt tuotteet voivat auttaa saamaan suositellun kuitumäärän kokoon.

Tutustu Valion runsaskuituisiin keliaakikolle sopiviin tuotteisiin tästä

Ruoka-allergiat

Ruoka-allergiat ovat yleisimmin pienten lasten vaivoja. Lapsilla epäillään ruoka-allergiaa useammin kuin niitä todellisuudessa on. Tutkimusten perusteella vahvistettuja ruoka-allergioita on noin 3-9 prosentilla lapsista. Vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla ruoka-allergia on useimmiten kytköksissä siitepölyallergiaan. Tässä ns. ristiallergiassa koivun tai pujon siitepölylle allerginen saa oireita esimerkiksi tuoreista hedelmistä, kasviksista ja juureksista.

Tavallisimpia ruoka-allergian oireita iästä riippuen ovat nokkosihottuma ja atooppinen ihottuma, vatsaoireet, huulten ja suun kutina sekä hankalimmissa allergioissa vakavimmillaan anafylaktinen reaktio eli äkillinen yliherkkyysreaktio. Nykyisten suositusten mukaan allergisia kannustetaan siedätykseen eli käyttämään ruoka-aineita oireidensa sallimissa rajoissa. Vakavissa oireissa allergisoiva ruoka-aine poistetaan täysin ruokavaliosta.

Maitoallergia

Maitoallergian esiintyvyys alle 3-vuotiailla on noin 2–3 %. Maitoallergia poistuu suurella osalla muutaman vuoden jälkeen ennen kouluikää. Kouluun menevistä 70-90 % sietää jo maitoa. Kouluikään asti säilynyt maitoallergia on useimmiten aikuisenakin.

Maitoallergia on tärkeää osata erottaa laktoosi-intoleranssista. Maitoallergian oireet johtuvat maidon proteiinista, johon elimistö reagoi. Laktoosi-intoleranssissa pilkkoutumaton laktoosi eli maitosokeri aiheuttaa tyypilliset suolisto-oireet.  Lievissä allergioissa maitoallergikko voi käyttää maitotuotteita oireiden rajoissa. Vakavissa oireissa maitoproteiini poistetaan kokonaan ruokavaliosta.

Lue lisää lasten ruoka-allergioista Käypä hoito suosituksesta 

Diabetes

Tyypin 1 diabeteksessa elimistön oma insuliini puuttuu ja hoitona on insuliinin korvaushoito. Tyypin 2 diabeteksessa elimistön insuliinin vaikutus on heikentynyt ja eritys vähentynyt. Tyypin 2 diabetes on monimuotoinen sairaus, johon liittyvät usein kohonneet veren rasva-arvot ja verenpaine sekä ylipaino.

Pienikin (5–10 %) pysyvä painon pudottaminen on eduksi ylipainoiselle tyypin 2 diabeetikolle. Liikunta vaikuttaa myös suotuisasti sokeriarvoihin tyypin 2 diabeetikoilla. Tarvittaessa käytetään lääke- ja insuliinihoitoa.

Diabeetikko ei tarvitse erityisvalmisteita, ja hän voi syödä samanlaista terveellistä, monipuolista ruokaa kuin muutkin. Päivittäiseen ruokavalioon tulisi kuulua runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä kuitua. Viljavalmisteista on hyvä suosia runsaskuituisia vaihtoehtoja. Diabeetikon on hyvä suosia arjen valinnoissa vähärasvaisia ja rasvattomia nestemäisiä maitotuotteita, vähärasvaisia ja vähemmän sokeria sisältäviä jogurtteja ja viilejä sekä kevyempiä juustoja (≤ 17 % rasvaa). Rasvoja ja öljyä on hyvä käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa, leivän päällä sekä salaatissa ja siten huolehtia riittävästä pehmeän rasvan saannista. Suolan saannin vähentäminen on tärkeää verenpaineen kannalta, joten valinnoissa kannattaa suosia vähemmänsuolaisia vaihtoehtoja.

Sydänmerkki tuotteet ovat parempi valinta kyseisessä tuoteryhmässä tuotteen rasvan määrän ja laadun sekä suolan, sokerin ja kuidun määrän suhteen. Valiolla on valikoimassaan kattava valikoima Sydänmerkki-tuotteita. Tutustu Valion Sydänmerkki-tuote valikoimaan


Energiatarpeesi