Kuinka paljon Valio Plus™ rasvatonta maitoa tulisi käyttää päivittäin?

Ravitsemussuositusten mukaan nestemäisiä maitovalmisteita tulisi käyttää vähintään noin puoli litraa päivässä. Puoli litraa Valio Plus™ maitoa takaa kalsiumin ja D-vitamiinin suositellut ja turvalliset saantimäärät lapsille ja aikuisille. Puoli litraa Valio Plus™ rasvatonta maitoa sisältää noin kolmanneksen päivän proteiinitarpeesta.

Aikuiset sekä yli 10-vuotiaat lapset ja nuoret voivat muiden maitovalmisteiden käytön lisäksi juoda Valio Plus™ rasvatonta maitoa litran päivässä ja alle 10-vuotiaat lapset 6 dl päivässä ilman täydennettyjen ravintoaineiden liikasaannin vaaraa.

Sopiiko Valio Plus™ pikkulapsille?

Pikkulasten ruokasuositusten mukaan lähellä vuoden ikää lapselle annetaan aluksi makuannoksina maitovalmisteita. Aluksi kannattaa käyttää hapanmaitotuotteita ja maitoa ruoanvalmistuksessa ja vähitellen aloittaa maidonjuonti. Suositeltavaa on valita rasvaton maito. Jos alle 2 –vuotias lapsi juo maitoa useita desilitroja päivässä, Valio Plus™ rasvatonta maitoa suositeltavampi vaihtoehto on vähemmän proteiinia ja kalsiumia sisältävä maito, esimerkiksi Valio Gefilus® tai Valio rasvaton maito. Lapsi tarvitsee maitoa noin 6 dl päivässä, sillä maito on lapsille tärkeä monien ravintoaineiden lähteenä, ja erityisesti kalsium- ja D-vitamiinipitoisuutensa vuoksi lähes korvaamaton. Suositeltu 6 dl:n määrä Valio Plus™ rasvatonta maitoa ei aiheuta yli 2-vuotiaille lapsille täydennettyjen ravintoaineiden liikasaantivaaraa.

Jos käyttää Valio Plus™, tarvitaanko D-vitamiinivalmistetta?

D-vitamiinivalmisteiden käyttöä suositellaan lapsille, nuorille, raskaana oleville, imettäville äideille sekä yli 60-vuotiaille. Alle 2-vuotiaille D-vitamiinivalmistetta annetaan suosituksen mukaan kahden viikon iästä lähtien 10 µg (400 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden riippumatta siitä, saako lapsi äidinmaitoa, äidinmaidonkorviketta, lasten erityisvalmistetta ja/tai vitaminoitua lastenvelliä/puuroa tai muuta D-vitaminoitua maitoa. 2-18-vuotiaille D-vitamiinivalmistetta suositellaan 7,5 µg (300 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden. Vitamiinivalmisteen käyttö vitaminoitujen maitovalmisteiden ja rasvojen ohella on turvallista, eikä liikasaannin riskiä tavanomaisessa ruokavaliossa ole. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinivalmistetta 10 µg (400 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden. Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogramman D-vitamiinilisän käyttöä ympäri vuoden. Valio Plus™ maito tarjoaa koko perheelle helpon tavan täydentää D-vitamiinin saantia.

Muiden D-vitamiinilla täydennettyjen maitovalmisteiden ja D-vitamiinia sisältävien ruoka-aineiden lisäksi aikuiset sekä yli 10-vuotiaat lapset ja nuoret voivat säännöllisesti juoda Valio Plus™ rasvatonta maitoa litran (sisältää 20 mikrogrammaa D-vitamiinia) ja alle 10-vuotiaat lapset 6 dl (sisältää 12 mikrogrammaa D-vitamiinia) päivittäin ilman D-vitamiinin liikasaannin vaaraa. Jos Valio Plus™ rasvatonta maitoa käytetään säännöllisesti tätä suurempia määriä, lisäksi ei suositella kalsium- tai D-vitamiinivalmisteita. D-vitamiinin suurin suositeltava päivittäin saantimäärä on alle 10-vuotiaille 25 mikrogrammaa ja yli 10-vuotiaille 50 mikrogrammaa. Yliannostuksen vaara on mahdollinen, jos käytetään pitkäaikaisesti useita D-vitamiinia sisältäviä valmisteita ja täydennettyjä elintarvikkeita yhtäaikaisesti ja/tai ei noudateta valmisteiden annosteluohjeita. Lapset ovat herkempiä D-vitamiinin liikasaannille kuin aikuiset.

Voiko Valio Plus™rasvatonta maitoa juomalla saada liikaa kalsiumia?

Litra Valio Plus™ rasvatonta maitoa sisältää kalsiumia 1800 milligrammaa, mikä ei aiheuta liikasaannin vaaraa. Säännöllisesti litran päivittäin Valio Plus™ maitoa nauttivien ei ole suositeltavaa käyttää kalsiumlisää. Elimistö sietää hyvin kalsiumin päivittäiset 2 500 mg:n annokset. Runsas kalsiumin saanti saattaa aiheuttaa ummetusta sekä heikentää hieman raudan imeytymistä. Erittäin suuri kalsiumin saanti yhdistettynä liialliseen D-vitamiinin saantiin kohottaa verenkierron kalsiumpitoisuutta, mikä voi aiheuttaa kalsiumin kertymistä pehmytkudoksiin sekä lisätä munuaiskivien riskiä.

Voiko Valio Plus™ rasvattomasta maidosta saada liikaa foolihappoa?

Litra Valio Plus™ rasvatonta maitoa sisältää foolihappoa 300 µg, mikä ei aiheuta liikasaannin vaaraa. Monivitamiinivalmisteet sisältävät foolihappoa yleensä 100 – 400 mikrogrammaa. Foolihapon liikasaannin vaara on pieni, vaikka käyttäisi päivittäin sekä noin litran Valio Plus™ rasvatonta maitoa että monivitamiinivalmistetta. Folaatin saanti on suomalaisilla suosituksia niukempaa.

Testaa luustosi kunto!


Energiatarpeesi