Maidolla on tärkeä rooli ravitsemuksessa

Maito ja maitotuotteet muodostavat olennaisen osan suomalaisten päivittäistä ruokavaliota. Monipuolisesti eri ravintoaineita sisältävä maito osallistuu kehon hyvinvoinnin ylläpitoon monin eri tavoin. Mitä kaikkea hyvää maidosta saakaan?

Jos maitoa ei olisi, se pitäisi keksiä

Maito on monipuolinen ravintoaine. Maito osallistuu kehomme toimintaan monin eri tavoin, ja suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan rasvattomia tai vähärasvaisia nestemäisiä maitovalmisteita tulisikin nauttia puoli litraa päivässä.

Maito on ollut tärkeä osa suomalaisten ravitsemusta ja ruokaperinteitä jo pitkään. Entisaikaan maidon rooli suomalaisessa kotiruoassa ja sitä kautta kansan ravitsemuksessa oli vielä nykyistäkin tärkeämpi, kun vitamiini-, kalsium- ja hivenainelisiä ei voinut poimia apteekin hyllyltä. Maidosta syntyy monia ajattomia herkkuja, joihin ihastutaan sukupolvi toisensa jälkeen.

Maidon hyvät ravintoaineet hyötykäyttöön

Maito tunnetaan ennen kaikkea hyvänä kalsiumin lähteenä. Maito onkin suomalaisten ruokavalion merkittävin kalsiumin lähde; yli 60 prosenttia suomalaisten kalsiumin saannista on peräisin maidosta ja maitovalmisteista. Kalsium auttaa vahvan luuston rakentamisessa ja ylläpidossa, ja vitaminoiduista maitotuotteista saa lisäksi D-vitamiinia, joka edesauttaa kalsiumin imeytymistä.

Maidosta saa myös muita tärkeitä ravintoaineita. Maito on lihaksiston ystävä, sillä maidon hyvälaatuiset proteiinit edistävät lihasmassan kasvua, ja kalsium ja D-vitamiini edistävät lihasten normaalia toimintaa. Moni liikkuja onkin todennut, että rasvaton maito on mainio palautumisjuoma.

Maito tekee hyvää myös kehon kovimmille osille, sillä kalsium, D-vitamiini ja fosfori edistävät luuston ja hampaiden pysymistä kunnossa. D-vitamiini myös edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. B2- ja B12-vitamiinit puolestaan edistävät aivojen ja hermoston toimintaa, ja B2-vitamiini ja jodi ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille.

VINKKI: Testaa D-vitamiini- ja kalsiumlaskureilla saantisi!

Maito sisältää luonnostaan suolaa

Maitoon ei lisätä suolaa, vaan maidon suolapitoisuus johtuu yksinomaan sen luontaisesti sisältämästä natriumista. Maito on tarkoitettu nisäkkään ensiravinnoksi, joten sen täytyy sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet sekä toimia nestetasapainon ylläpitäjänä. Maidon luontaisesti sisältämä natrium, joka merkitään suolana, on tärkeä kivennäisaine nestetasapainon säätelyssä.

Maitolasillinen (2 dl) sisältää suolaa 0,2 g. Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi yhdessä normaalisuolaisessa (suolapitoisuus alle 1,2 %) ruisleipäviipaleessa (35 g) on suolaa keskimäärin noin 0,4 g.

Jokaiselle jotakin

Maitotuotteiden korvaaminen ruokavaliossa voi olla hankalaa ilman, että ravintoaineiden saanti heikkenee – maitovalmisteita ei siis kannata karsia ruokavaliosta laktoosi-intoleranssin vuoksi. Laajan tuotevalikoiman ansiosta lähes kaikille löytyykin sopivia maitotuotteita, jotka maistuvat hyvältä ja sopivat myös ruoanlaittoon. Esimerkiksi rasvaa tai laktoosia välttävän ei tarvitse luopua maitovalmisteiden käytöstä, sillä Valion valikoimissa on runsaasti vähälaktoosisia Valio HYLA® tuotteita ja täysin laktoosittomia Valio Eila® tuotteita sekä lukuisia vähärasvaisia ja rasvattomia vaihtoehtoja. Kypsytetyt juustot ovat laktoosittomia luonnostaan.

Valion tuotekehitys pyrkii aktiivisesti vastaamaan tämän päivän kuluttajan tarpeisiin, ja hyvä esimerkki tästä on Valio Plus™ tuoteperhe. Rasvaton Valio Plus™ maito on täyteläisen makuinen rasvaton maito, joka sisältää tavalliseen rasvattomaan maitoon verrattuna 50 % enemmän proteiinia sekä runsaasti kalsiumia ja D-vitamiinia. Se on lisäksi hyvä B-ryhmän vitamiinien lähde. Kaksi reilua lasillista (2 x 2,5 dl) Valio Plus™ rasvatonta maitoa kattaa kokonaan aikuisen päivittäisen D-vitamiinin ja kalsiumin tarpeen sekä noin kolmanneksen päivän proteiinitarpeesta. Sitä suositellaan ruoka- ja välipalajuomaksi lapsille ja kasvaville nuorille, aktiivisille liikkujille, painonhallitsijoille, ikäihmisille – ja vaikka koko perheelle.


Energiatarpeesi