Mainion monipuolinen maitojauhe

Vanha kunnon maitojauhe on mainettaan monipuolisempi. Mökiltä, retkiltä ja venereissuilta tuttu tuote sopii myös jokapäiväiseen käyttöön ja ruoanlaittoon kotikeittiössä. Valion uudistuneet maitojauheet ovat nyt entistäkin kätevämpiä: ne liukenevat nopeasti nesteeseen ja sopivat siksi hyvin esimerkiksi kahvimaidon korvaajaksi.

Uusi vanha klassikko

Valion maitojauheet ovat klassikkotuotteita, jotka ovat olleet myynnissä jo 50-luvulta lähtien. Nyt tuotteet ovat kokeneet uudistuksen. Uudistuneita maitojauheita on entistä helpompi käyttää, sillä ne liukenevat nyt entistä paremmin nesteeseen. Kätevyyttä lisää myös aikaisempaa pienempi 400 gramman pakkauskoko. Valikoimassa on kaksi erilaista jauhetta: laktoositon kevyt maitojauhe ja rasvaton maitojauhe.

Maitojauheen monet käyttötavat

Hyvin säilyvät ja painoltaan kevyet maitojauheet ovat omiaan olosuhteissa, joissa kylmäsäilytystila on rajallista tai sitä ei ole ollenkaan. Esimerkiksi mökillä ja veneellä ruoanlaitto sujuu näppärästi maitojauheiden avulla. Maitojauhe on kätevä ottaa mukaan myös retkille ja vaelluksille, joilla mukana kannettavaa tavaraa pitää olla mahdollisimman vähän.

Maitojauhetta ei kuitenkaan kannata säästää vain erityistilanteisiin, vaan sille löytyy monia käyttötapoja kotikeittiössä. Maitojauhe sopii erinomaisesti niin ruoanlaittoon, leivontaan kuin kahviin tuoreen maidon sijaan. Paljon maitoa kuluttaville hyvin säilyvä maitojauhe on kätevä hätävara tuoreen maidon loppuessa, kun taas pienissä talouksissa jauhe voi olla pienen kulutuksen takia tuoretta maitoa kätevämpi vaihtoehto. Avattu maitojauhepakkaus säilyy tiiviisti suljettuna huoneenlämmössä kolme kuukautta.

”Maitojauhetta ei kannata säästää vain erityistilanteisiin, vaan sille löytyy monia käyttötapoja kotikeittiössä.”

Täyteläisyyttä keittoihin, puuroihin ja uuniruokiin

Valmistettavasta ruoasta riippuen maitojauhetta käytetään joko maidoksi valmistettuna tai suoraan muihin aineisiin sekoitettuna.

Keittoihin, juuressoseisiin ja puuroihin maitojauhe kannattaa lisätä kypsennyksen lopussa. Näin ruoka ei pala helposti pohjaan. Maitojauheen avulla valmistuvat esimerkiksi herkullinen banaani-saksanpähkinäpuuro ja samettinen palsternakkasosekeitto. Uuniruoissa, kuten laatikoissa, pannukakuissa ja uunijuustossa maitojauhe on mukana alusta lähtien. Testaa vaikka ihanan mehevää omenapannaria tai Ahvenanmaan pannukakkua.  

Makua ja rakennetta leivontaan ja jälkiruokiin

Leivonnassa maitojauhe tekee leivonnaisista tasaisen kuohkeita, lisää niihin väriä ja tuo täyteläistä makua. Maitojauhetta voi käyttää myös leivonnaisten voitelussa kananmunan sijaan. Valmiit leivonnaiset säilyvät mehevinä, koska jauhe sitoo kosteutta. Esimerkiksi briossisämpylät valmistuvat helposti maitojauheen avulla.

Maitojauhe on oivallinen aineosa myös välipalajuomiin, vanukkaisiin ja makeisiin. Kokeile maitojauhetta esimerkiksi puolukka-kookossmoothiessa. Makean ystävä ihastuu limellä maustettuun crème brûlée -vanukkaaseen ja kookostryffeleihin.

Miten maitojauheet valmistetaan?

Valion maitojauheet valmistetaan tuoreesta maidosta poistamalla maidosta sen sisältämää vettä. Kaikki maidon arvokkaat ravintoaineet jäävät maitojauheeseen.

Laktoosittoman maitojauheen alle 0,1 % laktoosipitoisuus on saavutettu Valion patentoimalla menetelmällä, jolla valmistetaan myös Valio Eila® tuotteet.

Valion rasvaton maitojauhe valmistetaan homogenoimattomasta maidosta. 15 % rasvaa sisältävä Valio laktoositon kevyt maitojauhe on kuivattu homogenoidusta maidosta.

Miten maitojauheista tehdään maitoa?

Valion maitojauheista ja vedestä valmistetaan rasvatonta maitoa tai laktoositonta kevytmaitoa sekoittamalla maitojauhetta veteen:
 

 

Jauhetta 1 litraan vettä

Valio rasvaton maitojauhe

2 dl

Valio laktoositon kevyt maitojauhe

2,5 dl


Tilavuus- eli desimitta-annostuksiin vaikuttaa se, kuinka ilmavaa jauhe on. Rasvaa sisältävä, laktoositon kevyt maitojauhe on hiukan ilmavampaa eli rakenteeltaan kevyempää kuin rasvaton maitojauhe.
 

 

1 dl painaa

Valio rasvaton maitojauhe

55 g

Valio laktoositon kevyt maitojauhe

44 g


Keittiövaakaa ja painomittoja käyttäen molemmista Valion maitojauheista valmistetaan maitoja samalla annostuksella: 100 g maitojauhetta sekoitetaan 1 litraan vettä.

Uudistetut maitojauheet ovat rakenteeltaan aikaisempaa ilmavampia ja siksi ne liukenevat entistä paremmin nesteisiin.


Energiatarpeesi