Maitotuotteiden säilyvyys ja säilytys kotona

Parasta ennen -päivämäärä meni jo pari päivää sitten, pakkaus on pullistunut, maito maistuu oudolta. Mistä tietää, että maitotuote on mennyt pilalle? Säilyvyyteen vaikuttaa moni asia, mutta tärkeintä on muistaa oikea säilytyslämpötila ja turvautua tarvittaessa aistinvaraiseen arviointiin.

Säilytä oikein ja luota aisteihisi

– Useimmat maitotuotteet ovat herkkiä valolle ja lämmölle. Parhaiten ne säilyvät alle +6 asteen lämpötilassa valolta suojattuna. Huoneenlämmössä esimerkiksi maitotölkkiä kannattaa pitää korkeintaan puoli tuntia eikä silloinkaan suorassa auringonvalossa, Valion elintarviketurvallisuuspäällikkö Anna-Maija Taimisto neuvoo.

Taimisto muistuttaa, että parasta ennen -päivämäärä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Oikein säilytettynä maitotuotteet voivat olla käyttökelpoisia myös päiväyksen mentyä. Tuotteen käyttökelpoisuuden arvioinnissa kannattaa luottaa ennen kaikkea omaan näkö-, haju- ja makuaistiin.

– Jos tuote vaikuttaa kaikin puolin hyvältä ja tuoreelta, sitä voi hyvin käyttää päiväyksen jälkeenkin. Sen sijaan paha haju ja maku kertovat pilaantuneesta tuotteesta, vaikka päiväystä olisikin vielä jäljellä. Maidon säilyvyys on kätevä tarkistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää, Taimisto vinkkaa.

“Maitotuotteen käyttökelpoisuuden arvioinnissa kannattaa luottaa ennen kaikkea omaan näkö-, haju- ja makuaistiin.”

Säilyvyys riippuu tuotetyypistä

Säilyvyys riippuu siitäkin, minkälainen maitotuote on kyseessä. Tuoretuotteista tavallinen maito ja tuorejuustot ovat herkempiä pilaantumaan kuin hapanmaitotuotteet ja korkeassa lämpötilassa pastöroidut erikoismaidot. Hyvin säilyviä maitotuotteita ovat myös voit, rasvat ja kypsytetyt juustot.

– Jogurtit, kefiirit, piimät ja muut hapanmaitotuotteet ovat huonoja kasvualustoja bakteereille happamuutensa takia. Myös erikoismaitojen lämpökäsittely ja juuston kypsytys tuhoavat haitalliset mikrobit, Taimisto sanoo.

Korkeassa lämpötilassa pastörointi pidentää maidon säilyvyysaikaa. ESL- ja UHT-käsitellyt maitotuotteet, kuten Valio Eila®, Valio Plus™ ja Valio HYLA® maitojuomat ja maidot säilyvät avaamattomina tavallista maitoa selkeästi pidempään. Lisäksi useat UHT-käsitellyt tuotteet säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä.

Juustot, voit ja rasvat kestävät säilytystä huoneenlämmössä muutamien tuntien ajan. Kovat, kypsytetyt juustot neuvotaankin usein ottamaan huoneenlämpöön tunti tai kaksi ennen tarjoilua, jotta niiden aromit pääsevät kunnolla esiin. Samaten voin ominaisuudet ovat usein leivonnassa parhaimmillaan huoneenlämpöisenä.

Maitojauhe ja UHT-tuotteet käteviä kesällä

Maitotuotteiden säilyvyys herättää kysymyksiä etenkin kesällä, kun moni viettää aikaa mökillä tai veneellä, joissa kylmäsäilytystila on rajallista. Myös maitotuotteiden pakkaaminen matkan ajaksi mietityttää: mitkä tuotteet pitää ehdottomasti saada kylmälaukkuun?

– Kypsytetyt juustot ja pulloon pakattu Valio Oivariini® juokseva kestävät parin tunnin ajomatkan kylmälaukun ulkopuolella. Tuoreen maidon voi kesän matkoilla korvata kätevästi nesteeseen nopeasti liukenevalla maitojauheella tai avaamattomana lämpimässä säilyvillä Valio HYLA® UHT maidoilla, Taimisto vinkkaa.

Tarkistuslista maitotuotteille: käyttöön vai pois?

 • Tuotteen parasta ennen päiväys on mennyt
  Käyttöön/pois. Tarkista tuotteen laatu haistamalla ja maistamalla.
 • Voin tai rasvan pinnalla hapettunut, syvänkeltainen kerros
  Käyttöön. Hapettuneen kerroksen voi kuoria pois.
 • Tuotteen pakkaus on pullistunut säilytyksen aikana
  Pois. Pullistuminen kertoo pilaantumisesta. Huomaa kuitenkin, että Valio Gefilus® Kefir pakkauksissa pieni pullistuminen kuuluu tuotteen ominaisuuksiin.
 • Sileä rakenne on muuttunut kokkareiseksi
  Pois. Kokkareisuus kertoo pilaantumisesta.
 • Tuote haisee tai maistuu pahalta
  Pois. Muuttunut haju ja maku kertovat tuotteen pilaantumisesta.

Energiatarpeesi