Tapani Lahnalampi antaa juustomestarille kasvot

Uusia Juustomestari suosittelee -mainoksia tähdittää Valion Toholammin tehtaan juustomestari Tapani Lahnalampi. Juustomestarin suositusten avulla on helppoa kokeilla ja käyttää Valion erilaisia kypsytettyjä juustoja monipuolisesti, myös ruoanvalmistuksessa.

Toholammilla tehdään parasta joka päivä

Tapani Lahnalammella on takanaan 34 työvuotta, joista juuston parissa on vierähtänyt liki 33 vuotta. Tapani toimii Toholammin valmistusprosessivastaavana ja hänen vastuulleen kuuluu muun muassa tehtaan tilaus- ja toimitus -prosessi. Valio Toholammin tehtaalla työskentelee 30 henkeä. Pienen juustolan henkilöstö on jakautunut neljään tiimiin, joista kahden esimiehenä Tapani on toiminut vuoden 2014 alusta alkaen. Tavoite on korkealla ja joka päivä sama: juuston laadun ja valmistuksen kehittäminen.

Hyvä maku ei ole sattuman kauppaa

Tapanin mukaan hyvä juuston maku syntyy puhtaasta ja korkealuokkaisesta suomalaisesta maidosta ja siitä, että valmistuksen aikaiset prosessiarvot ovat ohjausrajoissa, vaihteluvälit ovat mahdollisimman pieniä ja kypsyttäminen tapahtuu miedossa lämpötilassa pitkään.

”Juustonvalmistuksessa on monta tarkkuutta ja ammattitaitoa vaativaa vaihetta, kuten prosessiarvojen analysointi, lämpötilojen hallinta ja happanemisen seuranta. Kiehtovaa on myös seurata pitkään kypsytettävän juuston, kuten Valio Mustaleima™ emmentalin, kellarointia ja kypsymistä.”, kertoo Tapani.

“Juuston valmistuksessa on monta tarkkuutta ja ammattitaitoa vaativaa vaihetta.”

Katse juuston väriin ja rakenteeseen

Juustoa ostaessa olisi hyvä tietää, mihin sitä aikoo käyttää ”Kun ostan kypsytettyjä juustoja, katson aina juuston värin ja tunnustelen juuston rakennetta”, kertoo Tapani.  ”Ja kotimaisuus on minulle tärkeä valintakriteeri. Kyllä laadukkaan juusto tunnistaa Valio logosta.”

Joka toinen Suomessa myytävä pakattu juusto on ulkomainen

Tuontijuustoilla on jo suuri osuus Suomessa syötävästä juustosta. ”Suomessa myytävät Valio logolla varustetut juustot valmistetaan Suomessa kotimaisesta raaka-aineesta kotimaisella työllä. Tästä ammattitaidosta upea esimerkki on Tapani Lahnalampi”, kertoo markkinointipäällikkö Outi Lindberg. Valion juustoissa kiteytyy juustonvalmistamisen pitkä historia ja juustomestarien ammattitaito yhdistettynä kotimaiseen, korkealaatuiseen maitoon. Ja sen maistaa.


Energiatarpeesi