Valio Koskenlaskija® sulatejuusto: suomalaisen klassikon juhlavuosi alkaa

Komea uittomies laskee tukilla kuohuvaa koskea. Ei arvaisi, että nuorukainen täyttää tänä vuonna jo arvokkaat 80 vuotta. Valion rakastettu sulatejuusto on kuulunut suomalaiseen ruokapöytään jo vuodesta 1933, ja sen pakkaus on säilynyt lähes muuttumattomana alusta saakka.

Sulatejuusto rintamalla ja ruokapöydässä

Koskenlaskija on koko kansalle tuttu herkku, jonka kaunis kartonkipakkaus aukeaa kuin kevyt tuohirasia. Sisältä paljastuu hopeinen folio, johon on kääritty kermainen klassikko. Paksu siivu maukasta sulatejuustoa tuoreen leivän päälle – tai kenties reilu nokare sulamaan pehmeään keittoon. Monella on Koskenlaskija sulatejuustosta oma, rakas makumuistonsa. Sitä on ostettu lapsena kauppa-autosta tai maisteltu vastapaistetun ruisleivän päältä, ja kimaltava käärepaperi on taiteltu huolella talteen lapsuuden pienten aarteiden joukkoon. Sotavuosina rintamalla olleet sotilaat valkaisivat sillä jopa kahvinsa. Klassikko maistuu yhä hyvältä leivän päällä, mutta se on saavuttanut myös vankkumattoman aseman ruoanlaitossa: Koskenlaskija on monien samettisten keittojen, maukkaiden kastikkeiden, leivonnaisten ja laatikkoruokien tärkeä ainesosa. 

"Monella on Koskenlaskija sulatejuustosta oma, rakas makumuistonsa. "

Belgialaiset herkuttelivat suomalaisten suosikilla

Koskenlaskija sulatejuuston tarina alkaa Valion perinteikkäästä meijeristä Helsingin Kalevankadulta. Aluksi valmistus oli kokonaan käsityötä, ja tutun neliskulmaisen pakkauksen lisäksi juustomassasta muotoiltiin myös kolmiopaloja. Sittemmin Koskenlaskijaa on valmistettu myös Lahdessa ja Tampereella, mutta nykyisin kaikki tuoteperheen tuotteet valmistetaan Valion juustolassa Vantaan Vaaralassa. Alkuaikoina Koskenlaskija sulatejuustoa valmistettiin vuodessa noin 16 500 kiloa, josta huomattava osa myytiin ulkomaille, erityisesti Belgiaan. Nykyisin tätä Valion vanhinta sulatejuustoa syntyy Vaaralassa peräti 1 500 000 kiloa vuodessa. 

Perinteinen pitää pintansa

1990-luvulla tuoteperhe sai uusia jäseniä: sulatejuustoon lisättiin erilaisia mausteita, kuten viherpippuria, paprikaa, kantarellia, sipulia ja kylmäsavuporoa. Koskenlaskija -nimikkeen alle kehitettiin myös levitettävä versio sekä sulatejuustoviipaleet. Suurin kaikista perheen tuotteista on silti yhä Valio Koskenlaskija® perinteinen sulatejuusto, jota myydään vuodessa noin 500 000 kiloa.

Koskenlaskija sulatejuuston pakkauksen alkuperäisen kuvituksen piirsi Veikko Emil Sipinen. Kuvitus uudistui 60-vuotisjuhlavuonna, mutta 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Koskenlaskijaa saa taas viehättävissä retropakkauksissa. Luvassa on muitakin iloisia uutisia: juhlavuoden aikana entistä useampi pääsee nauttimaan klassikon herkullisesta mausta, sillä kaikki Koskenlaskija –tuotteet muuttuvat HYLA® -tuotteista laktoosittomiksi liukuvasti helmikuusta 2013 alkaen.

Lämpimiä muistoja tänäkin päivänä

Syksyllä 2013 Valio pyysi Valio Koskenlaskija® sulatejuuston ystäviä suunnittelemaan oman, modernin version koskenlaskijamiehestä. Lukuisista kilpailutöistä voittajaksi valikoitui Maria Yliviuhkolan päättäväistä, punaposkista naiskoskenlaskijaa esittävä piirros. Marian mukaan piirros kumpuaa hänen nostalgisesta ja yhä jatkuvasta suhteestaan kestosuosikkiin.

”Muistan Valio Koskenlaskija® sulatejuuston jo lapsuudestani: pakkauksen hopeisen suojapaperin ja tietysti jylhän koskenlaskijamiehen. Juustoa tuli levitettyä paksu kerros ruisleivän päälle – teen niin yhä ja hyvältä maistuu! Myös uutuustuotteet ovat osa ruuanlaittoani ja niitä onkin ilmestynyt ilahduttavan monta erilaista makua, joista suosikkini on savuporo.” Piirroskuvat ovat Maria Yliviuhkolan näkemys nykyaikaisesta Koskenlaskija naisesta.

Tutustu voittajapiirrokseen ja sen tekijän ajatuksiin › 


Energiatarpeesi