Valio Oltermanni® Tilsit – tutun maun uusi ulottuvuus

Valio Oltermanni® tunnetaan ihanan lempeästä, kermaisesta maustaan ja mukavasta murukoloisesta rakenteestaan. Nyt se on saanut tuoteperheeseensä alkuperäisen maun ja cheddarin rinnalle herkullisen tilsit-version, joka tuo vaihtelua valikoimaan ja maistuu Valio Oltermanni® juustojen tapaan koko perheelle.

Mikä Tilsit?

Tilsit (tai Tilsiter) juusto on alun perin vaaleankeltainen, puolipehmeä kittikypsytetty juusto. Sen kehitti ilmeisesti 1800-luvulla preussilais-sveitsiläisen Westphalin perheen rouva. Perhe muutti Sveitsistä Emmentalin laaksosta Saksan entiseen Itä-Preussin provinssiin, Tilsitin kaupunkiin ja aloitti juuston valmistuksen.

Uudessa kotimaassa ei ollut saatavilla samanlaisia raaka-aineita juustonvalmistukseen kuin entisessä kotimaassa ja juustoon tuli erilaisia homeita, hiivoja ja bakteereita kosteassa ilmastossa. Tuloksena syntyi – kuin puolivahingossa – täyteläisempi ja voimakkaampi juusto. Tulokkaat antoivat juustolle nimen Tilsit, uuden asuinpaikkansa mukaan. Nykyään Tilsit on osa Venäjää Kaliningradin alueella, ja nimeltään Sovetsk.

Valio Oltermanni® inspiroitui vahvasta mausta

Alkuperäinen, voimakkaan makuinen Tilsit-juusto valmistettiin kittaamalla eli pesemällä juuston pintaa säännöllisesti kittibakteereja sisältävällä suolavesiliuoksella.  Tämän seurauksena juuston pintaa muodostui voimakkaan makuinen ja hajuinen kuori. Nykyään sitä valmistetaan Sveitsissä ja Saksassa paljon myös ilman pintakypsytystä.  ”Innostuimme saksalaisten suomimasta Tilsitjuustosta ja teimme siitä täysin suomalaisen version kokoperheen juustoksi”, kertoo Matti Kärki, Valion Johtava Teknologia-asiantuntija Valio Oltermanni® Tilsit juuston alkuperästä.

”Kokoperheen juustossa ei kittikypsytys tule kysymykseen useimpien vierastaman voimakkaan hajuisen ja makuisen pinnan takia. Uuden juuston kehityksessä hyödynsimme kuitenkin kaiken Valiolta löytyvän perinnetiedon kittijuustojen teosta. Kartoitimme soveltuvat hapatteet maun aikaansaamiseksi. Hapateosaaminen yhdistettiin Valion käyttämiin perinteisiin juustoresepteihin, nykyaikaiseen juustonvalmistustekniikkaan ja lopputuloksena syntyi uusi, herkullinen, ja täysin kotimainen koko perheen tilsitjuusto”, Kärki summaa tuotekehitysprosessin vaiheet.


Energiatarpeesi