Olemme päivittäneet verkko- ja mobiilipalveluidemme tietosuojaselosteen vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen ("GDPR") vaatimuksia. Tietosuojaselosteessa kerromme, mitä henkilötietoja keräämme verkko- ja mobiilipalveluidemme käyttäjistä, miten käytämme niitä ja miten huolehdimme niiden suojaamisesta. Lue lisää...

Voiko Valio Oivariini® rasvaa käyttää joululeivonnassa?

Normaalirasvainen Valio Oivariini® sopii moneen joululeivonnaiseen. Piparkakkuja leivottaessa jauhomäärä kannattaa tarkistaa, sillä Oivariini on rakenteeltaan voita pehmeämpää.
 

Joulukakkuihin, -pullaan sekä -laatikoiden höysteeksi

Normaalirasvaisella (sisältää rasvaa 75 %) Valio Oivariini® rasvalla onnistuvat joulukakut, kuten hedelmä- ja taatelikakku, sekä makoisat joulupullat. Oivariini sopii myös erilaisiin joulun ajan suolaisiin ja makeisiin paistoksiin sekä piirakoiden pohjataikinaksi. Joululeipä ja sämpylät syntyvät myös Oivariini rasvalla.

Joulupuuron sydämeksi voi lohkaista lusikallisen Oivariini rasvaa. Uunituoreen joululeivän päälle Oivariini levittyy sulavasti. Lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikot voi höystää Oivariini rasvalla.

Piparkakuista kannattaa tehdä ensin koepaisto

Jos piparkakkureseptissä lukee voi ja sen haluaa korvata normaalirasvaisella Oivariini rasvalla, kannattaa taikinan valmistamiseen ja leivontaan varata hiukan enemmän aikaa.

Valio Oivariini® on koostumukseltaan voita pehmeämpää ja siksi jauhoja saatetaan tarvita enemmän. Leivo valmiista piparkakkutaikinasta ensin 2-3 piparia ja tee koepaisto. Mikäli piparkakut leviävät uunissa, lisää taikinaan hiukan jauhoja.

Voita suositellaan käytettäväksi pikkuleipätaikinoissa, kuten lusikkaleivät. Kaulittavat voitaikinat samoin kuin tuulihatut ja croissantit syntyvät parhaiten Valio voilla.

Valio Oivariini® on Suomen suosituin rasva

Suomalaisesta voista ja rypsiöljystä valmistettu Valio Oivariini® on maistunut suomalaisille jo 32 vuotta. Kermasta kirnuttu voi antaa Oivariini rasvalle sen luontaisen puhtaan, hienon ja aromikkaan maun.

Valio Oivariini® perheeseen kuuluu 6 täysin lisäaineetonta tuotetta. Valikoimissa on myös 3 laktoositonta vaihtoehtoa, Valio Oivariini® 250 ja 300 gramman rasiapakkauksissa sekä 400 millilitran kätevässä pullopakkauksessa.
 

Perinteiset lusikkaleivät

Perinteiset lusikkaleivät

TTTTt
b
74
h
5296
Laktoositon
Kasvis (lakto-ovo)
Vaikeusaste: keskitaso
o
1h 25min

Valmistusaineet

200  g Valio voita Kokeile myös Avaa/sulje
1 ½  dl sokeria
2  tl vaniljasokeria
4 ½  dl vehnäjauhoja
1  tl ruokasoodaa
Väliin
n. 1 dl omenamarmeladia tai vadelmamarmeladia
Pinnalle
hienoa sokeria

Valmistusohje

 • Mittaa voi teräskattilaan. Anna voin sulaa ja kiehahtaa. Sekoita. Keitä voisulaa hyvin alhaisella lämmöllä 10 - 15 min. Sekoita välillä. Voisula ei saa palaa, tarkkaile sen väriä.

 • Kun voisula alkaa punertua / saada hiukan väriä, nosta kattila levyltä

 • Mittaa sokerit voisulan päälle. Sekoita. Anna jäähtyä haaleaksi. Yhdistä jauhot ja sooda. Lisää siivilän läpi voi-sokeriseokseen, sekoita.

 • Ota taikinaa teelusikkaan, painele se tasaiseksi, irrota ja aseta leivinpaperille pellille 1 cm:n välein kupera puoli ylöspäin. Paras lusikkamalli on pesältään syvä.

 • Paista uunin keski- / yläosassa 175 asteessa vaaleanruskeiksi, 10 - 12 min.

 • Levitä jäähtyneiden pikkuleipien tasaiselle pinnalle marmeladia. Paina vastakkain toisen puolikkaan kanssa.

 • Kierittele lusikkaleivät hienossa sokerissa.

VINKKI
 • * Lusikkaleipiin saadaan herkullinen maku, kun voin annetaan hiljalleen poreilla kattilassa vielä sulamisen jälkeen. Teräskattilassa punertavan värin oikea sävy on helpompi havaita, kuin esim. tummassa teflonkattilassa. Jos voisula pääsee palamaan, se muuttuu maultaan kitkeräksi.

 • * Pikkulusikan koko vaikuttaa siihen, kuinka monta valmista lusikkaleipää ohjeella saadaan.

 • * Lusikkaleivät voi pakastaa. Pakkaa ne kannelliseen rasiaan, laita kerrosten väliin leivinpaperia. Lusikkaleivät sulavat melko nopeasti. Ota ne huoneenlämpöön n. 1 t ennen tarjoilua.

 • *Lusikkaleipien leipomisessa voi käyttää myös Valio Oivariini® rasvaa (rasvapitoisuus 75%). Huomioi kuitenkin, että se on rakenteeltaan hiukan voita pehmeämpää. Siitä tehty taikina on aavistuksen pehmeämpää / murenevampaa kuin voilla tehty taikina.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi