Pakastaminen avuksi joulun valmisteluihin

Joulukiireitä voi helpottaa tekemällä pakastimeen leivonnaisia tai ruokia jo ennen joulua. Vaikka mikään tuote ei parane pakastimessa ja leivonnaiset ja ruoat ovat parhaimmillaan heti valmistuksen jälkeen, voi kuitenkin mainiosti ajansäästösyistä tehdä kompromisseja ja pakastaa osan ruoista. Pakastamisessa on tiettyjä kikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon. Ohessa on listattuna muutamia vinkkejä joululeipurin avuksi ja iloksi.

Yleisohjeita pakastamiseen

Pakasta vain tuoretta. Oli kyse sitten leivonnaisesta tai ruoasta, pakasta mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen se, minkä aiot pakastaa. Jäähdytä tuote ensin hyvin. Pakkaa se huolellisesti, mutta vasta kun se on kunnolla jäähtynyt. Näin leivonnaisen pintaan ei tiivisty kosteutta ja jäätyminen tapahtuu nopeammin.

Pakkaa hyvin. Laita ns. kappaletavara, kuten pikkuleivät, pasteijat, pikkupullat kertaannospakkauksiin. Ne on helppo ottaa sulamaan pakastimesta. Laita kerrosten väliin tarvittaessa leivinpaperia, etteivät leivonnaiset tartu toisiinsa. Kahvikakut ja joululimput voi pakastaa puolikkaina tai neljään osaan leikattuina. Kääri ne ensin alumiinifolioon ja laita vielä muovipussiin.

Kirjoita pussin päälle tuotteen nimi ja pakastuspäivä. Siitä on apua myöhemmässä vaiheessa, kun etsit tiettyä leivonnaista pakastimen kätköistä.

Muista periaate ”Nopea pakastus – hidas sulatus – nopea käyttö”. Tällä tavalla pääset parhaaseen lopputulokseen. Kun tuote on jäähtynyt, pakasta se heti.  Ota jäiset tuotteet sulamaan jääkaappiin. Siellä ne sulavat lempeästi, pikkuhiljaa, jolloin rakenne säilyy hyvänä.  Sulamisaikaan vaikuttaa tuotteen vesi- ja rasvapitoisuus. Esimerkiksi rasvaa sisältävät kahvikakut ja pikkuleivät sulavat nopeammin kuin vaikkapa marjasosetta sisältävä, liivatteella hyydytetty kakku. Hyydytetty kakku kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin tarjoilua edeltävänä päivänä. Pikkuleivät sulavat yleensä sillä aikaa, kun keität kahvin.  Ns. shokkisulatus mikrossa ei takaa lainkaan hyvää lopputulosta. Käytä sulatettu tuote mahdollisimman pian. Pakastettu tuote vanhenee usein nopeammin kuin pakastamaton. Mitä rasvaisempi tuote on, sen lyhyemmän ajan sitä kannattaa pitää pakastimessa.

Mitä voi pakastaa?

- Joulupullat
- Kypsät suolaiset pasteijat
- Itse tehdystä voitaikinasta leivotut joulutortut ja pasteijat voi pakastaa joko paistamattomina tai kypsinä. Kuumenna tortut ennen tarjoilua uunissa, ei mikrossa. Voitaikinaleivonnaiset sitkistyvät mikrossa.
- Kahvikakut
- Tuulihatut (täyttämättöminä)
- Täytekakkupohjat
- Muffinit
- Pikkuleivät
- Piparkakut säilyvät parhaiten huoneenlämmössä tiiviisti suljetussa purkissa.
- Piparkakkutaikina. Tee iso taikina ja leivo siitä pipareita useammassa erässä joulukuussa. Näin saat joulun tuoksua keittiöön!
- Joululimppu
- Karjalanpiirakat (paistamattomina tai kypsinä)
- Laatikkoruoat. Pakasta perunalaatikko paistamattomana.
- Graavattu lohi. Laita tuore, vastasuolattu lohi heti pakastimeen: se graavautuu sulaessaan jääkapissa.
• Joulukinkku tai -kalkkuna
- Pakasta tarvittaessa osa kinkusta heti kypsennyksen jälkeen, käytä perunakiusaukseen, piirakan täytteeksi, munakkaaseen tai pizzaan.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi