Piimät

Piimä on perinteinen suomalainen ruokajuoma. Hapattamalla valmistetulla, hyvin säilyvällä juomalla on paikkansa niin ruokapöydässä, leivonnassa kuin jääkaappikylmänä välipalana. Piimässä on samoja arvokkaita ravintoaineita kuin maidossa — Valio piimälle ominaisessa lempeän happamassa, pehmeässä muodossa.

Miten piimä valmistetaan?

Piimä valmistetaan maidosta lisäämällä siihen hapatteita. Hapatteet ovat luonnosta peräisin olevia maitohappobakteerien viljelmiä, jotka muuntavat piimän happamaksi ja luovat sille tyypillisen maun. Valio piimän puhdas ja raikas maku syntyy suomalaisesta maidosta. Piimä osuu hyvin tämän päivän luonnollisuutta ja puhtautta arvostaviin ruokatrendeihin.

Jaksan edelleen ihmetellä, miten monet pieniltäkin tuntuvat asiat voivat vaikuttaa maitotuotteiden makuun.
Tuotantoasiantuntija Terhi Nissinen, Valio Oulun meijeri

Uusi trendijuoma - piimä?

Hapanmaitotuotteet ovat kovassa nosteessa. Luonnonjogurteista tuli trendi rahkabuumin vanavedessä. Suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden arvostuksen noustessa myös piimä on tehnyt trendikkään paluun, ja sitä on löytynyt hiljattain ravintoloissa niin Kaskiksen kuin Brondankin raikkaista menuista. Hapanmaitoperheen uusin jäsen, pirskahteleva juotava välipala kefiiri, puolestaan on huippusuosittua Itä-Euroopassa ja USA:ssa. Valion tuoteinnovaation ansioista sitä saa nyt myös Suomessa.

Piimän ravintosisältö — proteiinia, kalsiumia, B-vitamiineja ja jodia

Piimä on hyvä välipala sellaisenaan, sillä se sisältää luonnostaan kalsiumia, B-vitamiineja, jodia ja maitoproteiinia. Valio luomu piimää lukuunottamatta kaikki muut Valion piimät on lisäksi täydennetty D-vitamiinilla. Piimät hapatetaan maitohappobakteereilla. Valio AB® piimä sisältää lisäksi asidofilus- ja bifidobakteereja. Valio Gefilus® piimät sisältävät myös Lactobacillus rhamnosus GG maitohappobakteeria.

Piimä ruoanlaitossa

Piimä on ruoanlaitossa ja resepteissä usein ujosti taka-alalla, vaikka sen vaikutus makuun on suuri. Lähes puolet saaristolaisleivän raaka-aineista on piimää, joten se on eittämättä merkittävä osa makuelämystä.

Keittiössä piimä sopii kylmiin kastikkeisiin ja siitä voi tehdä mm. suomiversion tsatsikista. Piimä on myös hyvä marinadin pohja, sillä hapot mureuttavat lihaa ja tuovat eri tavalla makua kuin öljyt. Piimämarinadit on kuitenkin aina pyyhittävä hyvin lihan pinnalta pois, sillä maitoproteiinit palavat herkästi.

Piimä leivonnassa

Piimän happamuus nostattaa pintaan leivonnaisten muita makuja. Piimä tekee leivonnaisista meheviä ja hyvin säilyviä happamuutensa ansioista. Siksi piimä on erityisen hyvä neste kakku- ja muffinssitaikinoissa. Siitä syntyy myös helpoin piirakkataikina, jossa ainekset vain sekoitetaan ja taikina on valmis.

Valio Koekeittiön vinkki

Piimän (tai muun hapanmaitotuotteen) käyttö mahdollistaa ruokasoodan käytön leivonnassa. Ruokasoodalla kohotetut leivonnaiset tuppaavat tulemaan hivenen kuohkeammiksi ja pehmeämmiksi kuin leivinjauheella nostatetut — ja sitäkös ei jokainen leipuri toivoisi!