Hyppää sisältöön

13.6.2017

Hyvinvointia edistävät tuotteet ja vienti kasvun moottoreina vuonna 2017

Valio OY Pääkonttori

Suomalaisten maitotilayrittäjien ja Valio Oy:n laihat vuodet jatkuivat vuonna 2016, mutta laskusuhdanne tasaantui. Haasteista huolimatta Valio pystyi vuonna 2016 tilittämään omistajilleen, valiolaisille maitotilayrittäjille noin 8 senttiä enemmän maitolitralta kuin Euroopassa keskimäärin.

Valio-konsernin liikevaihto väheni -4,7 % vuoteen 2015 verrattuna ollen 1638 miljoonaa euroa vuonna 2016. Suurin syy matalasuhdanteeseen oli maailmanmarkkinoiden epätasapaino: Venäjän markkinat pysyivät suljettuina, Aasian kysyntä jatkui heikkona ja EU:ssa on edelleen ylitarjontaa maidosta. Suomen markkinoilla kilpailu tuontituotteiden kanssa on tiukkaa.

”Valion kyky maksaa omistajayrittäjille paremmin kuin Euroopassa keskimäärin johtuu myös yhtiön onnistuneesta kustannussäästöohjelmasta. Vuonna 2016 Valio Oy:n kustannukset Suomessa olivat 6% pienemmät kuin vuonna 2015, ilman että omistajille maidosta maksettua hintaa lasketaan kustannukseksi. Valion omistajastrategian mukaisesti pyrimme myös pitämään omistajille maksettavan tilityshinnan mahdollisimman vakaana ja ennakoitavana. Siksi olemme maksaneet samaa tilityshintaa jo noin kahden vuoden ajan toisin kuin EU:ssa, jossa tuottajahintojen vaihtelu oli yli 12 senttiä/kg ja keskihinta kävi alimmillaan lähellä 25 senttiä kilolta.  Valion tilityshinta vuodelta 2016 oli 38,1 senttiä litralta”, kertoo Valion hallituksen puheenjohtaja, maanviljelijä Vesa Kaunisto.

Vuonna 2017 kasvua haetaan mm. uusilta kuluttajatuotemarkkinoilta.

Vastuullisesti tuotettu maito ja hyvinvointia lisäävät tuotteet kilpailuetuina

Hyvinvointia edistävät erikoistuotteet ja -konseptit sekä EU:n puhtain maito ovat Valion kilpailuetuja sekä Suomessa että vientimarkkinoilla.

”Laktoosittomat Valio Eila® tuotteet ja maailman tutkituinta maitohappobakteeria sisältävät Valio Gefilus® tuotteet hellivät vatsan hyvinvointia ja ovat viennin kärkibrändejä. Maitosuola ValSa® on ainutlaatuinen kansanterveyttä edistävä innovaatio, jossa yhdistyvät vain vähän natriumia sisältävä maidon mineraalisekoitus ja taito valmistaa sen kanssa hyvältä maistuvia juustoja ja levitteitä. Ensimmäiset ValSa® tuotteet Suomessa ovat Valio Oivariini® vähemmän suolaa ja Valio Polar® viipaleet sekä palajuusto. Vähemmän suolaa sisältävien tuotteiden määrää kasvatetaan Suomen markkinalla vuonna 2017.

Riihimäen uusi välipalatehdas otetaan käyttöön tänä vuonna, mikä antaa potkua tuotekehitykselle entistä vähäsokerisempien mutta hyvänmakuisten välipalojen kehittämiseksi. Luomutuotteiden kysyntä kasvanee edelleen ja proteiinituotteiden kysyntä jatkunee vahvana. Valio toi markkinoille 126 uutuutta vuonna 2016, mm. kokonaan uuden tuotekategorian, Valio Mifu® ruokarakeet, jotka nousivat pääruokien uudenlaisten proteiinilähteiden markkinajohtajaksi vuonna 2016”, kuvailee Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme näkymiä.

”Jonkin verran on merkkejä siitä, että talous sekä Suomessa että Euroopassa alkaisi elpyä, mikä varmasti lisää kiinnostusta myös laadukkaisiin lisäarvotuotteisiin. Valio valmistaa maailmanlaajuisessa vertailussa luksus-luokan maitotuotteita, joiden maitoraaka-aine on GMO-vapaata sekä lähes soijattomasti ja ilman turhia antibiootteja tuotettua. Ruoka, ravitsemus ja vastuullisuus kiinnostavat kuluttajia, ja kuluttajat haastavatkin aktiivisesti teollisuutta ja brändejä ottamaan heidän toivomuksensa entistä paremmin huomioon. Aktiivinen ruokakeskustelu luo hyvän pohjan kehittää liiketoimintaa”, muistuttaa Annikka Hurme.

Tunnusluvut vuonna 2016

Vuonna 2016 Valion liikevaihto väheni edelliseen vuoteen verrattuna 4,7 % 1638 miljoonaan euroon (1718 miljoonaa euroa vuonna 2015). Liikevaihto väheni ulkomailla 4 % ja kotimaassa 5 %. Valion vienti ja ulkomaantoiminnot toivat noin 35 % liikevaihdosta. Valion viennin arvo Suomesta oli 353 miljoonaa euroa, mikä oli lähes 26 % koko Suomen elintarvikeviennistä (Lähde: Elintarviketalous 2017).

Tytäryhtiöiden liikevaihdon kehitys: Ruotsissa +4% (98 M€), Baltiassa +9% (93 M€), USA:ssa -2% (72 M€), Venäjällä +5% (66 M€), Kiinassa -27% (30 M€) ja Tanskassa +11%  (4M€). Kiinan myynnin arvon lasku johtuu teollisuusjauheiden laskeneesta kysynnästä sekä niiden alhaisesta maailmanmarkkinahintatasosta. USA:ssa liikevaihtoon vaikutti kova hintakilpailu sekä valuutan arvo.

Konsernin maitokate** jäi 772 miljoonaan euroon (806 miljoonaa euroa). Konsernin maitotuotto* laski 36,1 senttiin litralta (36,5 s/l). Maksettu tilityshinta oli 38,1 senttiä maitolitralta (38,5 s/l).

Valion omavaraisuusaste oli 43 % (42 %).  Investoinnit olivat 127 miljoonaa euroa (119 miljoonaa euroa).

Omistajilta vastaanotettu maitomäärä oli 1 861 miljoonaa litraa (1899 miljoonaa litraa).

Vuonna 2016 Valio maksoi omistajayrittäjilleen 716 miljoonaa euroa. Omistajille maksettiin 23 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2015.

*Maitotuotto = (Maitokate – käyttöomaisuuden poistotarve eli investointien rahoitustarve) / omistajien toimittama maitomäärä.

**Maitokate = liikevaihto – muut kulut paitsi poistot ja omistajille maksettu maidon tuottajahinta ja osakaslainan korko.

 

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Etsi