Toukokuu merkitsee lehmille laidunkauden alkamista. Valio ja valiolaiset maitotilat kutsuvat suomalaiset mukaan Laitumellelasku-tilaisuuksiin viettämään kevään riemukkainta päivää. Tapahtumat tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua lehmiin, suomalaisen maidon alkuperään ja maitotilojen elämään.
Maito on lähellä jokaista suomalaista – ihan konkreettisesti. Valiolaisia maitotiloja on noin 5 900, joten useimmilla suomalaisilla lähin maitotila on yllättävän lähellä. Tänä keväänä Valio, sen osuuskunnat ja valiolaiset maitotilat järjestävät kuusi yleisölle avointa Laitumellelasku-tilaisuutta:
– 6.5. Viikin opetus- ja tutkimustila, Helsinki
– 12.5. Luopajärven tila, Jalasjärvi
– 13.5. Heikkilän tila, Akaa
– 13.5. Pajuharjun tila, Leppävirta
– 13.5. Metsämäen tila, Mikkeli
– 30.5. Muhoksen koulutila, Oulun seudun ammattiopisto, Muhos
Tarkat tiedot tapahtumista ovat osoitteessa www.valio.fi/valiomaitoa. Viikin tilaisuutta voi seurata suorana myös Facebook Liven kautta noin klo 11.10 alkaen, ja laitumellelaskun tunnelmia valiolaisilta maitotiloilta ympäri Suomen voi aistia pitkin kevättä Valiomaitoa-sivustolla ja sosiaalisen median kanavissa tunnisteella #valiomaitoa.
Lehmät nauttivat laiduntamisesta
Laiduntaminen parantaa lehmien hyvinvointia, terveyttä ja liikkuvuutta. Valio kannustaakin maitotilayrittäjiään laiduntamaan lehmiä.
Laiduntamien tarkoittaa lehmille ruokailua ja jaloittelua nurmikasvustossa. Liikkuminen ja raitis ilma tekevät hyvää lehmän elimistölle. Lehmä on laumaeläin, ja laitumella sillä on parhaat edellytykset toteuttaa lajille ominaisia tarpeita. Lehmät muodostavat ystävyyssuhteita erityisesti ikätovereidensa kanssa, ja laitumella on tilaa ja seurustelumahdollisuuksia enemmän kuin navetassa.
Suurin osa lehmistä laiduntaa
Noin 70 prosenttia suomalaisista lehmistä laiduntaa toukokuun ja syyskuun välisenä aikana. Etelä-Suomessa laidunkausi kestää neljästä viiteen kuukautta, pohjoisessa kolmesta neljään.
Kaikkien parsinavetoissa asuvien lehmien on lain mukaan päästävä laitumelle tai jaloittelemaan vähintään 60 päivänä vuodessa toukokuun ja syyskuun välisenä aikana. Osalla parsinavettatiloista lehmät pääsevät jaloittelemaan myös talvisin. Pihattonavetoita laidunnus- tai ulkoiluvelvoite ei koske, mutta kuitenkin noin puolet pihatoissa asuvista lehmistä laiduntaa. Luomutuotannossa lehmät laiduntavat päivittäin.
Enemmistö valiolaisista lehmistä elää jo pihattonavetoissa, ja osuus kasvaa koko ajan, kun uusia navettoja rakennetaan. Pihattonavetassa lehmät saavat kulkea vapaasti ruokintapöydän ääreen syömään, mennä makuuparsiin märehtimään ja ulkoilla omatoimisesti, jos niillä on ulkoilumahdollisuus. Laiduntaminen on mahdollista järjestää myös niissä pihatoissa, joissa on automaattinen lypsyjärjestelmä. Suuri karjakoko vaatii paljon laidunpinta-alaa navetan välittömästä läheisyydestä. Karjakokojen kasvaessa erilaiset osa-aikalaidunnukset ovat yleistyneet. Siten laitumet riittävät paremmin ja lehmät voidaan ruokkia ja lypsää riittävän usein.
Suomessa elää noin 300 000 lypsylehmää. Yli puolet lehmistä on ruskeavalkoista ayrshire-rotua, joka on muualla maailmassa harvinainen. 75 % ayrshire-lehmistä elää Suomessa.