Siirry sisältöön

17.8.2017

Maailman modernein välipalatehdas aloittaa toimintansa Riihimäellä

Riihimäen välipalatehdas

Valion uusi välipalatehdas aloittaa toimintansa Riihimäellä elo-syyskuun aikana. Tehtaan avajaisia vietetään tänään 17. elokuuta. Tehdas on ympäristöystävällisyydeltään huippuluokkaa. Uuden tehtaan ja sen modernin teknologian myötä Valion maailmanluokan tuotekehitysosaaminen saadaan täysimääräiseen käyttöön, mikä näkyy tulevaisuudessa kuluttajille Suomessa ja maailmalla innovatiivisina välipalatuotteina.

– Kekseliäisyys, erinomainen maku, vastuullinen valmistustapa. Näitä asioita kuluttajat Suomessa ja maailmalla odottavat välipaloiltaan. Ja uusi välipalatehtaamme vastaa kutsuun. Tehdas on konkreettinen esimerkki vastuullisuustyöstämme, sillä tehtaassa on tehty monia hävikkiä vähentäviä ja luonnonvaroja säästäviä valintoja. Tehtaassa myös jogurtinvalmistuksen 50-vuotiset perinteet yhdistyvät moderniin teknologiaan, Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme lupaa.

– Suomi tarvitsee nyt investointeja ja kaupallista potentiaalia omaavia innovaatioita enemmän kuin koskaan. Me Valiolla uskomme vastuullisen maidontuotannon ja kannattavan maidon jalostuksen tulevaisuuteen. Myös maitotilayrittäjien toiminnan kannattavuus turvataan parhaiten, kun heidän omistamansa yritys, Valio, menestyy kilpailussa ja pystyy siten maksamaan osuuskuntien kautta hyvää tuottajahintaa omistajilleen. Moderni välipalatehdas tukee kilpailukykyämme sekä Suomessa että vientimarkkinoilla. Välipalatehtaan käynnistyessä sen tuotannosta lähtee vientiin lähes puolet, toistaiseksi suureksi osaksi Ruotsiin ja Tanskaan, mutta uskomme, että tulevaisuudessa enenevässä määrin myös muihin maihin, Valion hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto sanoo.

Ympäristön kannalta edistyksellinen tehdas

Ympäristöystävällisyys toteutuu tehtaassa monin tavoin. Resurssitehokkuus on ohjannut tehtaan ja sen toimintojen suunnittelua kautta linjan. Tehtaassa on tehty monia hävikkiä vähentäviä ja luonnonvaroja säästäviä ratkaisuja ja valintoja.

– Tehtaassa materiaalivirrat ovat tehokkaita, sillä tuotteiden valmistus on suoraviivaista ilman turhia välivaiheita. Niin tuotteiden valmistukseen käytettävät raaka-aineet, pakkausmateriaalit kuin valmiit tuotteetkin virtaavat vaiheesta toiseen saumattomasti ilman ylimääräistä käsittelyä, projektijohtaja Jukka Partti valottaa.

Tehdas käyttää noin 30 % vähemmän energiaa valmistettavaa tuotekiloa kohden Riihimäen vanhaan tehtaaseen verrattuna. Energiatehokkuuden saavuttamiseksi tehtaassa hyödynnetään tuotteiden valmistuksen aikana syntyvää hukkalämpöä tehokkaasti. Uudenlaisessa jäähdytysvarastossa tuotteet jäähtyvät nopeasti ja energiaa säästäen. Tuotteiden jäähdytyksessä hyödynnetään niin sanottua vapaajäähdytystä, eli viileinä vuodenaikoina jäähdyttämisessä voidaan hyödyntää ulkoilman lämpötilaa. Energiaa säästävän teknologian ja lämmön talteenottojärjestelmien ansiosta uusi tehdas voi käyttää energiantuotannossa jo olemassa olevaa lämmöntuotantolaitosta, jonka kapasiteettia ei ole tarvetta laajentaa. Yli kolme neljäsosaa Valion Riihimäellä käytettävästä lämpöenergiasta tuotetaan uusiutuvalla polttoaineella.

Myös ruokahävikin hallintaan on panostettu esimerkiksi suunnittelemalla valmistus- ja pakkauslaitteet niin, että tuotehävikki on minimaalinen. Tehtaan hygieniataso on huippuluokkaa täysin suljetun valmistuslaitteiston ansiosta. Korkea hygienia vähentää hävikkiä läpi valmistusketjun aina tehtaasta kuluttajan ruokapöytään.

Ympäristöystävällisyyttä lisää myös tehtaan sijainti juuri Riihimäellä. Tehdas on keskeisellä paikalla Suomessa, minkä ansiosta sekä maidon keräily tehtaalle että valmiiden tuotteiden jakelu kauppoihin ja vientimarkkinoille voidaan tehdä tehokkaasti ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittaen.

Uusinta teknologiaa

Uuden tehtaan laitteet ja teknologia ovat uusinta uutta, minkä myötä Valio voi jatkossa ottaa kaiken irti ainutlaatuisesta T&K-osaamisestaan. Tehtaan uusien valmistustapojen suunnittelussa on huomioitu kaikki aiemmin hyväksi havaitut toimintamallit ja yhdistetty ne uuteen teknologiaan.

Uudessa välipalatehtaassa innovaatiot ja perinteet paiskaavat kättä. Tasan 50 vuotta sitten Riihimäelle valmistui tuohon aikaan Euroopan nykyaikaisin meijeri. Nyt ympyrä sulkeutuu, ja Riihimäellä alkaa jälleen uusi aikakausi. 50-vuotinen jogurtinvalmistuksen taito ja perinteet yhdistyvät moderniin teknologiaan ja valmistuslaitteisiin.

Ensivaiheessa tehtaassa aletaan valmistaa kuluttajille ennestään tuttuja tuotteita, kuten Valiojogurtti® sarjaa. Kun tehtaan toiminta on saatu kunnolla käyntiin, kuluttajat Suomessa ja maailmalla pääsevät maistelemaan myös aivan uudenlaisia, innovatiivisia välipalatuotteita, sekä terveellisiä että todellisia herkuttelutuotteita. Uudessa tehtaassa voidaan valmistaa välipaloja uudenlaisilla resepteillä. Sokerin vähentämiseen saadaan uusia keinoja, ja esimerkiksi tuotteiden proteiini- tai rasvapitoisuutta voidaan varioida uusilla tavoilla. Tehdas täyttää tiukimmat laatustandardit sekä Suomessa että vientimarkkinoilla.

Tunnuslukuja:

  • Välipalatehdas on suurin yksittäinen investointi Valion historiassa. Sen arvo on yli 170 miljoonaa euroa.

  • Uuden välipalatehtaan rakennusprojekti alkoi vuonna 2014 ja on kestänyt noin kolme vuotta.

  • Tontin pinta-ala on noin 53 hehtaaria, josta rakennusoikeutta on noin 265 000 kerrosneliömetriä. Tehdasrakennuksen pinta-ala on noin 20 000 kerrosneliömetriä. Tehdas on rakennettu viiteen kerrokseen.

  • Tehtaan rakentamiseen osallistui kolmen vuoden aikana kaikkiaan yli 4 000 henkilöä. Työtunteja rakentamiseen käytettiin 1,1 miljoonaa. Siitä valtaosa tehtiin kotimaisin voimin.

  • Tehtaan valmistuskapasiteetti on 120 miljoonaa kiloa vuodessa.

  • Riihimäen uusi välipalatehdas työllistää käynnistymisvaiheessa noin 70 henkilöä. Kaiken kaikkiaan Valio työllistää Riihimäen kahdella tehtaalla noin 440 henkilöä.

Tutustu tehtaaseen virtuaalisesti:

Katso video rakentamisen vaiheista:

Kuvia uudesta tehtaasta:

 

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search