Siirry sisältöön

9.10.2017

Suomalaiset haluavat nyt herkutella juustoilla – herkuttelujuustojen kysyntä kasvaa

Valio juustokauden avajaiset

Kovien herkuttelujuustojen ja homejuustojen myynti Suomessa on kasvussa. Syksy, joulun aika ja pääsiäinen näkyvät piikkinä herkuttelujuustojen kysynnässä.

– Suomalaiset ovat perinteisesti pitäneet miedoista kermajuustoista ja edamista. Ne ovat edelleen ostetuimmat juustolaadut Suomessa, mutta viime vuosina juustomakumme on kehittynyt voimakkaampaan suuntaan, ja vahvat juustot kasvattavat suosiotaan. Se näkyy myös kasvuna herkuttelujuustojen myynnissä. Syksy, joulun aika ja pääsiäinen ovat selkeästi herkuttelujuustojen kulta-aikaa, juustojen kategoriapäällikkö Harri Rantala Valiolta kertoo.

Kovien herkuttelujuustojen ostaminen on lisääntynyt lähes 30 % kuluneen kahden vuoden aikana. Homejuustoissa kasvu on ollut melkein 10 %.*

– Meillä on laaja herkutteluun sopivien juustojen valikoima Suomessa, ja olemme tuoneet kauppoihin säännöllisesti uutuuksia, jotka vastaavat suomalaisten muuttuvaan juustomakuun. Herkuttelujuustoissa suomalaiset hakevat vaihtelua, ja esimerkiksi kaksi vuotta sitten lanseerattujen vahvojen Valio Keisarinna® ja Valio Juhla® cheddar juustojen myynti kasvaa tasaisesti, Harri Rantala sanoo.

Uusi Valio Karelia® juhlistaa 100-vuotiasta Suomea

Valion herkuttelu- ja palajuustovalikoimasta löytyy parikymmentä herkutteluun sopivaa juustoa. Tämän syksyn juustouutuus on Valio Karelia®, jonka Valion juustomestarit kehittivät 100-vuotiasta itsenäisyyttään juhlivan Suomen kunniaksi.

– Valio Karelia® on pehmeä, kermaisen täyteläinen ja aromikas juusto. Siitä löytyy happamuutta ja toffeeta. Makuprofiilinsa ansiosta se sopii paitsi leivän päälle myös herkutteluun, juustomestari Anja Pölönen vinkkaa.

Kansainvälisesti palkittuja juustoja Suomesta

Valion juustoja on palkittu usein kansainvälisissä juustokilpailuissa. Viimeisin menestyjä on Valion juustoylpeys Valio Mustaleima™ emmental, joka voitti tänä vuonna pronssia skandinaavisten juustojen sarjassa maailman suurimmassa International Cheese Awards -juustonäyttelyssä, joka on järjestetty vuodesta 1897 asti Liverpoolin lähellä Nantwichissa. Valio Mustaleima™ kisasi 13 muuta osallistujaa vastaan.

Valio Oltermanni® cheddar sai tuomaristolta Very Highly Commended -erityismaininnan, joka annettaan mitalisijojen ohella 1–2 tuotteelle osassa kilpailusarjoista. Valio Oltermanni® cheddar osallistui mietojen cheddarjuustojen sarjaan ainoana juustona perinteisten cheddarjuustomaiden, eli Iso-Britannian, Irlannin ja Uuden-Seelannin, ulkopuolelta.

Valio vie sekä perusjuustoja että hienompia herkuttelujuustoja useisiin Euroopan maihin sekä esimerkiksi Lähi-itään, Pohjois-Amerikkaan ja Japaniin.

Juustojen maistaminen vaatii keskittymistä

Herkullisen juuston salaisuus on korkealaatuinen maito sekä taito, jolla juustoreseptit syntyvät ja jolla resepti saadaan juustonvalmistuksessa eloon. Juustojen valmistuksessa käytettävä raakamaito vaikuttaa niin juuston makuun kuin laatuunkin. Hapatteilla on suuri merkitys juuston maun syntymisessä, sillä hapatteet ohjaavat aromien muodostumista oikeaan suuntaan juuston kypsymisen aikana. Juuston keittoreseptillä taas vaikutetaan juuston rakenteeseen.

– Juuston makumaailma on hyvin rikas ja monipuolinen. Aromiaineita voi olla jopa yli sata erilaista. Maistaminen vaatii keskittymistä, se on usean eri aistin yhdistämistä ja lopullinen maistaminen tapahtuu aivoissa, juustomestari Anja Pölönen valottaa.

Hyvä juustotarjotin syntyy noin viidestä erilaisesta juustosta. Kannattaa valita mietoja, voimakkaita, pehmeitä ja kovia, tuttuja sekä harvinaisempia juustoja. Tarjoilussa oikea lämpötila on tärkeä. Kypsytettyjen juustojen maut ja aromit tulevat parhaiten esille, kun juustot ovat lähes huoneenlämpöisiä. Homejuustot sekä muut kypsytetyt juustot tulee ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, noin 1–2 tuntia aikaisemmin. Tuorejuustot nostetaan juustotarjottimelle vasta juuri ennen tarjoilua.

*Lähde: Nielsen Homescan, ostot volyymissa (1000 kg), 52 viikkoa päättyen 10.9.2017

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search