Siirry sisältöön

5.12.2017

Valion hackathonissa ratkotaan maidontuotannon ilmastohaastetta – ilmoittautuminen käynnissä

Maitotilayrittäjä

Arviolta noin 2,5 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin maidontuotannosta (Lähde: Tilastokeskus 2016).  Valio kutsuu nyt asiantuntijajoukkueet ympäri maailman hackathon-kilpailuun etsimään ratkaisuja lehmien tuottaman metaanin vähentämiseen ja hyödyntämiseen sekä metaanin muuntamiseen hiilidioksidiksi.

Lehmät muuttavat nurmen sisältämän valkuaisen ja energian proteiiniksi: maidoksi ja lihaksi. Prosessissa märehtijät tuottavat metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Nykyisiä keinoja metaanipäästöjen pienentämiseen ovat muun muassa lehmien jalostus sekä ruokinta. Metaanin tuotannon vähentämiseen, talteenottoon ja hyödyntämiseen kaivataan uusia ratkaisuja.

”Milk farm methane hack”-kilpailussa tehtävänä on kehittää tulevaisuuden maitotila, joka synnyttää uuttaa liiketoimintaa metaanista ja vähentää samalla ympäristövaikutuksia. Ideat voivat liittyä esimerkiksi lehmän metaanintuotannon vähentämiseen tai siihen, miten metaanin kiertoa hiilidioksidiksi saataisiin nopeutettua. Kisan kautta etsitään ratkaisuja myös metaanin talteenottoon ja hyödyntämiseen paikallisesti, lähellä tilaa. Kilpailun ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä ja jatkuu tammikuun 17. päivään asti. Kahden päivän hackathon järjestetään helmikuussa 2018. Rahapalkintojen lisäksi parhailla joukkueilla on mahdollisuus jatkojalostaa konseptiaan yhdessä Valion kanssa.

Hackathoneiksi kutsutaan tapahtumia, joissa eri alojen joukkueet kokoontuvat ratkomaan ennalta sovittua tehtävää yleensä parin päivän ajaksi. Kilpailun tuomaristo koostuu valiolaisten lisäksi muun muassa maa- ja metsätalousministeriön ja Tekesin asiantuntijoista. Hackathonin järjestämisessä Valion kumppanina toimii Ultrahack.

Tulevaisuuden maitotila on entistä ilmasto- ja resurssitehokkaampi

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on yhteinen ongelma, jonka ratkaisussa yritykset ovat tärkeässä roolissa. ”Suomalaisten maitotilojen metaanintuotanto on viimeisen 25 vuoden aikana laskenut miltei 40 prosenttia pääosin eläinjalostuksen ansiosta. Merkittävänä maidontuottajana Valion vastuuna on etsiä jatkuvasti ratkaisuja, joilla voisimme vähentää ja hyödyntää syntyvää metaanikaasua mahdollisimman tehokkaasti. Kilpailun kautta löytyvät uudet ideat hyödyttävät koko maatalousalaa”, johtaja Mika Koskinen Valiolta summaa.

”Etsimme osallistujiksi joukkueita, joilla on luovaa ideointikykyä ja monialaista osaamista metaanihaasteen ratkomiseen. Tervetulleita ovat niin tutkijat, opiskelijat kuin yritysten edustajat. Toivomme mukaan ihmisiä mahdollisimman erilaisilla taustoilla teknologiaosaajista maataloussektorin asiantuntijoihin ja palvelumuotoilijoihin,” kisasta vastaava innovaatiopäällikkö Virpi Jonson Valiolta kertoo.

Kilpailun kuvaus ja lisätietoja joukkueille: Milk Farm Methane Hack

Kilpailu sopii joukkueille, joilla on osaamista esimerkiksi seuraavilta alueilta:

  • Kaasuteknologia ja sen mallintaminen

  • Mittaus- ja sensoriteknologia

  • IoT (teollinen internet)

  • Navettarakentaminen

  • Biokaasujen prosessointi

  • Biomateriaalit

  • (Bio-)kemia

  • Visuaalinen mallinnus ja prosessien mallinnus

  • Palvelumuotoilu

  • Systeemianalytiikka

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search