Valio tukee tasavallan presidentin käynnistämää nuorten syrjäytymistä estävää Ihan tavallisia asioita –hanketta Valio Hyvä Suomalainen Arki® maitotölkkien mainoksilla. Kampanjan teema on ”Nettikiusaaminen jättää ikuisen arven - #ikuinenarpi”. Kampanjan toteutetaan yhdessä mainostoimisto hasan & partnersin ja ulkomainosyhtiö JCDecaux Finlandin kanssa tammikuussa 2015.
Lasten ja nuorten keskinäinen kiusaaminen on siirtynyt aikuisten valvovien silmien alta kouluista ja harrastusryhmistä nettiin ja sosiaaliseen mediaan. Siksi siihen on entistä vaikeampi puuttua. Kampanjan tavoitteena on kertoa miten sosiaalisen median keskustelukulttuuri näkyy lapsissa ja nuorissa, ja minkälaiset sen ulottuvuudet ja seuraukset voivat pahimmillaan olla. Samalla kannustetaan niin nuoria kuin vanhempia estämään nettikiusaaminen ja ikuisten arpien syntyminen.
– Valio haluaa tukea lasten ja nuorten ja sitä kautta suomalaisten perheiden hyvinvointiin liittyviä asioita. Netti ja sosiaalinen media ovat nuorille ja erityisesti vanhemmille hyvin ajankohtaisia. Valion maitotölkki löytyy monen perheen ruokapöydästä ja kampanjan viesti herättää varmasti ajatuksia niin nuorissa kuin vanhemmissa. Yhdessä tölkeistä kerrotaan myös keinoja, miten toimia fiksusti netissä, Valion brändipäällikkö Tuula Hietanen kertoo.
Maitotölkki on iso media ja tavoittaa suuren joukon suomalaisia
#Ikuinenarpi –kampanja näkyy tammikuun aikana miljoonissa Valion maitotölkeissä. Lisäksi kampanja on esillä Valion nettisivuilla, Facebookissa ja ulkomainonnassa.
– Nettikiusattu jää helposti yksin. Aikuiset eivät huomaa, että lasta tai nuorta kiusataan netissä. Muut eivät osaa tai uskalla puolustaa. Siksi aiheesta on hyvä herättää keskustelua perheissä, Ihan tavallisia asioita -hankkeen hankekehityspäällikkö Anna Seppänen perustelee.
Ihan tavallisia asioita -hanke on koonnut yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa keinoja, miten toimia fiksusti netissä. Pelisääntöjä voi soveltaa niin nuoret kuin aikuiset. Somessa voi myös puolustaa toista, ei pelkästään nälviä, kritisoida ja väheksyä.
– Sosiaalinen media on kasvatustahojen näkökulmasta helposti ei-kenenkään-maata, kodin ja koulun puolijulkista välitilaa, jossa kiusaamista tapahtuu ilman että kukaan aikuinen huomaa. Aikuiset itse ovat luoneet sosiaalisen median käyttäytymiskulttuurin, jossa anonymiteetin suojassa voi sanoa melkein mitä tahansa. Tämä heijastuu lapsiin ja nuoriin Anna Seppänen jatkaa.