1/13/2015

Valio ottaa käyttöön 100-prosenttisesti uusiutuvan maitotölkin ensimmäisenä maailmassa

Valio ottaa käyttöön kokonaan uusiutuvasta materiaalista valmistetun maitotölkin ensimmäisenä maailmassa. Käyttöönotto alkaa testivaiheella. Valio haluaa lisätä uusiutuvan raaka-aineen osuutta pakkausmateriaaleissa. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Valio voisi käyttää maitotölkkejä, jotka on valmistettu 100-prosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista.

Testaus tehdään Valio Eila® kevytmaitojuomissa tammi-maaliskuussa 2015.

– Testauksella selvitämme, mitä mieltä kuluttajat ovat entistä ekologisemmasta pakkauksesta. Testauksen jälkeen katsomme, etenemmekö kohti 100-prosenttisesti uusiutuvien maitotölkkien pysyvämpää ja laajamittaisempaa käyttöä, kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta kertoo.

Kokonaan uusiutuvien maitotölkkien laajamittaisempi käyttöönotto täytyy joka tapauksessa tehdä asteittain, sillä pakkauksissa käytettävän uusiutuvan muovin saatavuus on vielä rajallista.

Uusiutuva pakkaus säästää luonnonvaroja

Kokonaan uusiutuvassa maitotölkissä uusiutuvaa materiaalia ovat kartonkiaihio, aihion sisä- ja ulkopinnalla oleva muovikalvo, kierrekorkki ja korkin kaulaosa. Maitotölkkien kartonkiaihiot tehdään Tetra Pakin tehtaassa Ruotsin Sunnessa. Korkit tehdään pääasiassa Ruotsissa uusiutuvasta muovista, joka valmistetaan sokeriruokoteollisuuden sivuvirtana muodostuvasta kasvietanolista Brasiliassa.

Tällä hetkellä Valion korkilliset litran maitotölkit on valmistettu 84-prosenttisesti uusituvasta materiaalista. Uusiutuvasta materiaalista on valmistettu maitotölkin kartonkiaihio sekä korkki. Korkin kaulaosa ja kartonkiaihion sisä- ja ulkopinnalla oleva muovikalvo ovat öljypohjaista materiaalia, joka ei ole uusiutuvaa.

– Kun maitotölkit valmistetaan kokonaan uusiutuvasta materiaalista, vähennetään riippuvuutta öljystä ja säästetään luonnonvaroja. Se on kestävän kehityksen näkökulmasta hyvä asia, Valion pakkausteknologiapäällikkö Tanja Virtanen-Leppä selvittää.

– Valio toivoo, että uusiutuvan muovimateriaalin toimitusketjua voitaisiin tulevaisuudessa lyhentää ja korkkien kasvipohjainen raaka-aine saataisiin lähempää, Tanja Virtanen-Leppä lisää.

Maitotölkki kierrätetään kuten ennenkin

Korkillisen maitotölkin käyttöominaisuudet säilyvät ennallaan. Pakkaus on helppo avata ja sulkea. Avatunkin maitotölkin voi säilyttää jääkaapissa vaakatasossa. Uudenlainen pakkaus ei myöskään vaikuta maidon säilyvyyteen.

Kokonaan uusiutuvasta materiaalista valmistetun korkillisen maitotölkin voi kierrättää samalla tavalla kuin nestekartonkipakkaukset yleensäkin. Pakkaus tulee siis huuhdella, kuivata, litistää ja pakata ja viedä sen jälkeen kartonkikeräysastiaan. Korkin voi jättää paikoilleen tai halutessaan irrottaa ja hävittää energiajätteenä. Uusiutuva pakkaus ei ole biohajoava. Katso video korkillisen maitotölkin kierrättämisestä >>

Kuluttajilta toivotaan palautetta uudesta pakkauksesta

Kuluttajat voivat antaa palautetta kokonaan uusiutuvasta maitotölkistä verkkokyselyn kautta tammi-maaliskuun 2015 aikana osoitteessa www.valio.fi/eila. Testauksessa mukana olevissa Valio Eila® kevytmaitojuomissa kerrotaan selkeästi, että tölkki on valmistettu kokonaan uusiutuvista raaka-aineista.