Valio Akatemia® kummit esittelyssä: hiihtotubetusryhmä Real Skifi

Real Skifi kannustaa sukeltamaan omaan harrastukseen ja nauttimaan tekemisestä rennosti omaan tyyliin.

Hiihtotubetusryhmä Real Skifin viisi kaverusta Juho Kilkki, Ilkka Hannula, Verneri Hannula, Janne Korpela ja Anton Geier ovat toimineet Valio Akatemia® kummeina vuodesta 2018. Real Skifi tunnetaan erityisesti urbaaneista katulaskuvideoistaan, huimista tempuistaan, kekseliäistä ideoistaan ja rennosta meiningistään. He eivät kilpaile ammattilaistasolla, vaan tavoitteena on tehdä mahdollisimman viihdyttäviä laskuvideoita.

Haastatteluun tavoitimme Juho Kilkin ja Ilkka Hannulan tammikuisena tiistaina Tampereelta ja Jyväskylästä. Lumitilanne tuntuu olevan molemmilla mielessä.

– Täällä Tampereella on nyt lunta sellaiset 30 cm ja lisää tulee koko ajan, eli lumitilanne näyttää varsin lupaavalta! Muuten kuuluu ihan tavallista, töiden merkeissä mennyt tämä päivä, Ilkka sanoo. – Lunta on saatu mukavasti myös tänne Jyväskylään! Tänään olenkin ollut aika pitkälti lumihommissa pihalla lasten kanssa, Juho kertoo.

Mikä Valio Akatemia®?

Valio Akatemia® ohjelma tukee lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia ja hyvinvointia jakamalla vuosittain raha-, tuote- ja ravitsemusstipendejä sekä järjestämällä leiritoimintaa. Stipendin saaneiden joukossa on sekä kilpaurheilijoita että liikuntaharrastuksen vastikään aloittaneita lapsia ja nuoria.

Raha- ja tuotestipendejä haetaan muun muassa harrastusmaksuihin, tilavuokriin, valmentajien palkkioihin, kausimaksuihin, kisamatkoihin ja varustehankintoihin. Ravitsemusstipendeillä taas tuetaan urheilijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia välipala- ja kokkauskurssien sekä ravitsemusvalmennusten muodossa.

– Liikunnalla ja urheilulla on lasten ja nuorten elämässä iso merkitys. Haluamme tukea liikuntaharrastuksia monipuolisesti: stipendien saajat edustavat kaikkia Suomen alueita, he ovat eri ikäisiä ja lajikirjo on valtava: yksilölajeista joukkuelajeihin, yksittäisiä hakijoita, joukkueita ja kouluryhmiäkin,” kertoo markkinointipäällikkö Nina Wahlström Valiolta.

Treenaaminen saisi mielellään olla kivaa!

Seikkailuja vuosien varrelta

Real Skifi on julkaissut videoitaan nyt jo 11 vuoden ajan. Nyt jokaisen videon katselukerrat pyörivät kymmenissä tuhansissa. Miten meininki on muuttunut alkuajoista?

– Aluksi videoita tehtiin osittain itselle, osittain näyttämisen halusta. Tekeminen ei ollut alussa samalla tavalla suunnitelmallista kuin nykyään. Kuvatessa emme tienneet, tuleeko videosta 2, 5 vai 30 minuuttia pitkä. Siinä elämäntilanteessa aikaakin oli tietysti enemmän ja laskeminen hyvin pitkälti koko elämä, Ilkka sanoo.

– Silloin aika lailla kopioitiin sitä mitä, nähtiin muiden tekevän. Esikuvia löytyi maailmalta mutta myös ihan tästä läheltä omasta kotikaupungista. Monella tapaa meidän tekemisemme oli kuitenkin samantapaista kuin nykyäänkin, Juho kertoo.

Real Skifin videoita on hauska katsoa temppujen takia, mutta niistä välittyy myös hyvä meininki, kavereiden kanssa yhdessä urheileminen ja hauskanpito.

– Yhdessäolo ja hyvä meininki ovat edelleen ihan parhaita puolia videoiden tekemisessä itsensä ylittämisen lisäksi. Edelleen haluamme kuvata yhä parempia videoita ja kehittyä siinä yhä paremmiksi. Nykyään aikatauluissa on tietysti enemmän sovittelemista, kun porukkamme on hajaantunut Jyväskylään, Tampereelle ja Helsinkiin. Mutta sitten kun näemme, niin meno on aika intensiivistä ja erityistä. Voisi sanoa niinkin, että kaveriporukoita on monenlaisia, mutta näiden tyyppien kanssa pääsee aina seikkailulle, Juho naurahtaa.

– Ja videoiden ansiosta tulee tehtyä sellaisia asioita, jotka jäisivät ehkä muuten tekemättä. Kuten nyt vaikka yövyttyä kovalla pakkasella kodassa. Kuvausreissuilta jää myös aina visuaalinen muisto. On mukavaa, että niihin hetkiin pystyy palaamaan, Ilkka sanoo.

Real Skifin vuosien varrelle on mahtunut monia ikimuistoisia hetkiä. Kuten esimerkiksi eräs yhteiskuva Red Bullin järjestämässä PlayStreets -tapahtumassa alppikylä Bad Gasteinin keskellä.

– Omat suorituksemme eivät sillä kertaa olleet mitenkään erityisiä, mutta eräs nuori fani halusi kanssamme kuitenkin yhteiskuvaan. Hän pyysi lähimpänä ollutta tyyppiä ottamaan kuvan tietämättä, että hän oli moninkertainen X Games -voittaja Nick Goepper! Nick otti kuvan, mutta kyllä jälkikäteen nauratti, että kamera olisi voinut olla toisinkin päin, Ilkka muistelee.

Juholla muistuu mieleen temppu liikkuvan traktorin kanssa. – Muutama vuosi sitten hyppäsin minua vastaan ajavan traktorin yli. Samalla kun olin ilmassa, traktori jyräsi hyppyrin, josta olin juuri hypännyt. Siinä vauhdinottomäen päällä piti ihan hetkeksi pysähtyä, että on päätynyt elämässään tällaista tekemään, Juho hymyilee ja jatkaa:

– Sekin oli mainiota, kun olimme nyt uutenavuotena kuvaamassa videota kaupunkiympäristössä paikassa, jossa oli aika paljon ohikulkijoita. Muutaman tunnin aikana monet ihmiset tulivat juttelemaan ja kommentoimaan. Aurausauton kuljettaja pysähtyi ja kertoi katsoneensa paljon videoitamme ja pohtineensa, että milloin törmää meihin jollain spotilla. Ja eräs lasta harrastuksesta hakenut vanhempi huomasi, että ”Hei Real Skifi on täällä!” Ehkä sitä edelleen olettaa kuulevansa ennemmin kehotuksia poistua alueelta kuin hämmästelyä, että mitä hullun siistiä te täällä teette!

Turvallisuus syntyy omien rajojen tuntemisesta

Vaikka videot voivat näyttää osittain jopa sattumanvaraisilta, niitä suunnitellaan paljon etukäteen ja myös turvallisuusnäkökulmat huomioidaan. Mistä ideat temppuihin syntyvät?

– Tähän voisi vastata todella monella tavalla ja ne olisivat kaikki yhtä totta ja myös iloisesti ristiriidassa keskenään, Juho nauraa.

– Suunnittelu on tärkeää, mutta ei mestari-ideoita voi vain istua alas tekemään. Pitää olla tilaa ideoinnille ja luovuudelle ja se voi tulla yllättävässäkin paikassa. Vahingossakin ideoita syntyy. Sitä kävelee jossakin ja huomaa jonkun asian ympäristössä. Tai kokeilee aluksi jotakin ihan muuta, kun ymmärtääkin uuden mahdollisuuden. Fysiikan lait ovat sellaisia, että aina idea ei toimi käytännössä ihan samalla tavalla kuin mitä omissa mielikuvissaan ajattelisi, Ilkka kertoo.

– On myös tärkeää, että kuvatessa on ilmapiiri, jossa on OK tehdä virheitä. Että saa kokeilla ja yrittää ilman paineita. Se on toki tärkeää ihan kaikessa elämässä, Juho täydentää.

Real Skifin videoilla näytetään myös epäonnistuneita yrityksiä ja kaatumisia, mutta turvallisuus ja omien rajojen tunteminen ovat asioita, joista ei kannata missään olosuhteissa tinkiä, he korostavat.

– Videoillemme on editoinnissa valittu tarkoituksella ihan tietyt asiat. Kun videollamme näytetään vaikkapa kaatumisia, siihen on saatettu kerätä saman ihmisen kaatumiset vuosien varrelta. Katsojalle voi hämärtyä se, millaisia riskejä olemme valmiita ottamaan. Kun me kaadumme videoilla, sekin tapahtuu olosuhteissa, joissa koemme, että temppua on ylipäätään järkevää yrittää, Ilkka sanoo.

– Omien rajojen tunteminen on tässä lajissa todella tärkeää ja siihen haluamme kannustaa myös nuoria. Ikinä ei ole hölmöä sanoa kaverille, että ei halua tehdä jotakin temppua, jos tuntuu että oma taitotaso ei siihen riitä tai että siihen liittyy liikaa riskejä. Se on vain järkevää. Meidän onnistuneiden temppujemme taustalla on tietysti myös vuosien harjoittelu. Emme me tuurilla onnistu tempuissa. Tuurilla voi välttää loukkaantumiset pari kertaa mutta ei loputtomiin, Juho huomauttaa.

– Kaatuminen ja loukkaantuminen on myös hyvä pitää erossa toisistaan. Turvallisissa olosuhteissa kaatuminen voi olla ihan hyväkin juttu. Virheet ja opettelu on OK ja aina siinä matkalla kaadutaan. Sitä voi verrata lapsen kasvatukseen: Jos lapsi ei saa kokeilla osaamisensa rajoja, ei motoriikkakaan kehity. Usein kömpelyys näkyy sitten myöhemmin vaikkapa loukkaantumisina. Jos lasten antaa vähän rymytä, matkalla tulee mustelmia, mutta se on lopulta kuitenkin turvallisempaa. Ja tietysti se treenaaminen saisi mielellään olla myös kivaa!

Elämä on muutakin kuin laskemista

Real Skifi lähti harrastuksesta ja sitä se on jäsenilleen tietyllä tapaa edelleen, vaikka videoiden tekeminen onkin muuttunut ammattimaiseksi.

– Ei meillä ole ollut missään vaiheessa tavoitteena olla maailman huippuja. Intohimo ja hauskuus ovat ajaneet meitä eteenpäin. Olemme halunneet nauttia siitä, mitä teemme ja jakaa sitä riemua muillekin. Tietysti haluamme tehdä aina entistä parempia videoita, mutta se riittää meille, Juho kertoo.

– Monissa lasten ja nuorten urheiluharrastuksissa harjoittelu menee jo aika varhaisessa aika vakavaksi, vaikka läheskään kaikki eivät tähtää ammattilaisuralle. Meidän mielestämme onnistumiset, itsensä toteuttaminen ja yhdessä tekeminen ovat paljon arvokkaampia asioita kuin se, että olisi lajissaan kaikkein paras – tai edes porukan paras, Ilkka sanoo.

Talvilajissa taukoja tekemiseen tulee luontevasti jo vuodenaikojenkin myötä. – Jostain syystä kesäisin ei ole lunta, ja siksi harrastaminen on hiukan hankalaa kesällä, Ilkka nauraa.

– Voisi sanoa niinkin, että oma arki on paljon muutakin kuin urheilua. Real Skifi on hyvää vastapainoa muulle elämälle, kertoo Juho, jonka perheeseen syntyy pian kolmas lapsi.

Valio Akatemia® ohjelman rennot kummisedät

Real Skifi on vuosien varrella osallistunut Valio Akatemia® ohjelman liikuntareille, valinnut ja palkinnut stipendiaatteja sekä järjestänyt oman Real Skifi -päivän Laajavuoressa.

– Valio Akatemiassa on lapsia ja nuoria todella monenlaisista taustoista. Kaikki eivät tähtää huippu-urheilijoiksi, vaan joukossa on myös omaksi ilokseen harrastuksesta nauttivia lapsia ja nuoria. Yhdessä tekeminen on ollut luontevaa ja hauskaa. Meidän rento näkökulmamme urheiluun ja liikuntaan on varmasti ollut hyvä lisä Valio Akatemia kummien joukossa. Oma esimerkkimme voi luoda sopivasti vahvistusta sille, että kannattaa tehdä asioita juuri sillä tavalla kuin tekee, Ilkka uskoo.

Hetkiä vuosien varrelta

 • Valio Akatemia x Real Skifi | Episode 1

  Tästä kaikki alkoi!

 • Real Skifi päivä Laajiksessa | Valio Akatemia

  Päivä stipendiaattien kanssa kotirinteessä.

 • Valio Akatemia x Real Skifi | Winter Wonderland

  Leveitä suksia ja hymyjä Havumäki Ranchilla.

 • Valio Akatemia® Slämäri

  Katso Juhon lyhyet vastaukset kiperiin kysymyksiin!

Real Skifin vinkit laskupäiviin ja palautumiseen

Kuvauspäivät ovat pitkiä. Miten silloin kannattaa syödä? Ja miten hoituu palautuminen Real Skifin tyyliin?

– Kuvauksissa on hyvä olla jotain helppoa, nopeaa ja energiapitoista syömistä. Aika usein se on jotakin, mitä kaupasta saa valmiina: karjalanpiirakoita, banaania, smoothieta tai proteiinipirtelöä. Ja Valio Plus maitokaakaota löytyy repusta aina! Päivän päätteeksi syömme useimmiten noutoruokaa, koska 12-tuntisen kuvauspäivän jälkeen ei useinkaan ole aikaa tai intoa kokkailuun. Jos jollakulla on enemmän odottelua kuin toisilla, päätyy silloin usein hoitamaan ruokapuolta, Ilkka kertoo.

– Palautuminen meillä tapahtuu sillä tavalla automaattisesti, että kuvauspäiviä on kuitenkin aika harvakseltaan. On tietysti hienoa, jos voi muutaman päivän ottaa rennommin kuvausten jälkeen, nukkua ja syödä hyvin. Ja paras vastapaino meidän lajissamme on kesä. Talvella tehdään intensiivisesti tätä hommaa, mutta koko ajan siinä kulkee muukin elämä. Ei ole pelkoa tulla ylikuntoon, Juho nauraa.

Real Skifin ehdoton suosikki Valion tuotteista on Valio Plus maitokaakaojuoma. – Se on kulkenut matkassa Real Skifin alkuajoista asti! Tosin jossain vaiheessa taisi tapahtua siirtymä Valio Playstä tähän hiukan proteiinipitoisempaan versioon, Ilkka muistelee.

Real Skifi

 • Vuonna 2011 perustettu hiihtotubetusryhmä
 • Jäsenet: Juho Kilkki, Ilkka Hannula, Verneri Hannula, Janne Korpela ja Anton Geier
 • Real Skifi tunnetaan erityisesti kaupunkiympäristössä kuvatuista, sukset jalassa tehdyistä temppuvideoistaan

Tutustu Valio Akatemia® ohjelmaan:

Valio Akatemia®
Valio Akatemia® ohjelma

Sinua voisivat kiinnostaa nämä reseptit: