Valio Akatemia® kummit esittelyssä: maastohiihtäjä Kerttu Niskanen

Kerttu Niskanen kannustaa nuoria urheilijoita tavoittelemaan sinnikkäästi omia unelmiaan.

Valio Akatemia® kummit ovat nousevia tai jo menestyneitä urheilijoita, jotka osallistuvat Akatemian toimintaan.

Ensimmäisenä Valio Akatemia® kummeista esittelemme Kerttu Niskasen, suomalaisen maastohiihtäjän, jonka tavoitimme tätä haastattelua varten Pohjois-Italian Livignosta.

– Maajoukkueleiriä on nyt kolme viikkoa takana ja vielä viimeinen viikko edessä. Treeni on kulkenut upeissa fiiliksissä ja maisemissa, Kerttu kertoo hyväntuulisena.

Mikä Valio Akatemia®?

Valio Akatemia® ohjelma tukee lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia ja hyvinvointia jakamalla vuosittain raha-, tuote- ja ravitsemusstipendejä sekä järjestämällä leiritoimintaa. Stipendin saaneiden joukossa on sekä kilpaurheilijoita että liikuntaharrastuksen vastikään aloittaneita lapsia ja nuoria.

Raha- ja tuotestipendejä haetaan muun muassa harrastusmaksuihin, tilavuokriin, valmentajien palkkioihin, kausimaksuihin, kisamatkoihin ja varustehankintoihin. Ravitsemusstipendeillä taas tuetaan urheilijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia välipala- ja kokkauskurssien sekä ravitsemusvalmennusten muodossa.

– Liikunnalla ja urheilulla on lasten ja nuorten elämässä iso merkitys. Haluamme tukea liikuntaharrastuksia monipuolisesti: stipendien saajat edustavat kaikkia Suomen alueita, he ovat eri ikäisiä ja lajikirjo on valtava: yksilölajeista joukkuelajeihin, yksittäisiä hakijoita, joukkueita ja kouluryhmiäkin,” kertoo markkinointipäällikkö Nina Wahlström Valiolta.

Kummi on esikuva huonollakin hetkellä

Maastohiihtäjä Kerttu Niskanen on ollut mukana Valio Akatemian toiminnassa jo vuodesta 2013, ja matkalle on mahtunut monenlaisia käänteitä ja vaiheita.

– Kun aloitin Valio Akatemian toiminnassa, takana oli hyviä ja menestyksekkäitä juniorivuosia. Olin motivoitunut ja nälkäinen urheilija, ja tähtäimessäni olivat vuoden 2014 Sotšin olympialaiset.

Tulevaan kauteen Kerttu on valmistautunut hyvällä fiiliksellä, vaikka viime talvi olikin loukkaantumisen takia uran vaikein.

– Loukkaannuin maailmancupin osakilpailussa juuri ennen kauden päätavoitetta, MM-kisoja. Olin huippukunnossa ja odotukset olivat korkealla, mutta murtuma jalassa pysäytti kauden ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.

Pettymys veti positiivisena ihmisenä tunnetun Kertunkin joksikin aikaa alamaihin, mutta kun hän pystyi kääntämään katseensa eteenpäin, pääsi kuntoutuminenkin hyvin käyntiin.

– Olen ollut siinä mielessä onnekas, että olin tähän asti säästynyt isommilta loukkaantumisilta. Vain satunnaiset flunssat ovat aiemmin sotkeneet kisoihin valmistautumista. Tämäkin puoli kuuluu valitettavasti urheiluun, niin epäoikeudenmukaiselta kuin se loukkaantumisen hetkellä tuntuukin, Kerttu toteaa.

– Kun en voinut treenata, päätin keskittyä kuntoutumiseen täysillä, että pääsen pian takaisin ladulle. Omaan paranemiseeni auttoi myös positiivisuus, ilo ja elämänhalu. Lopulta pääsin aloittamaan tulevan kauden aikaisemmin, ja nyt odotan jo oikein hyvillä mielin ensi talvea ja olympialaisia.

Loukkaantumisesta selvittiin asenteella ja periksiantamattomuudella.

Kohtaamisia leirikummina

Kummina Kerttu on ollut mukana valitsemassa ja palkitsemassa Valio Akatemia® stipendiaatteja ja osallistunut myös Valio Akatemia® leireille.

– Valio Akatemia on hieno ohjelma, jonka kautta tukea on mahdollista saada todella monessa muodossa, ja olen todella mielelläni tässä toiminnassa mukana. Nuorelle urheilijalle esimerkiksi kisamatka tai leiriosallistuminen voi olla aivan valtavan tärkeä, ja on hienoa, että siihen on mahdollista hakea avustusta. Omalla kohdallani olen jälkeenpäin miettinyt, miten valtavan paljon aikaa, energiaa ja rahaakin omat vanhempani satsasivat meihin neljään lapseen ja meidän harrastuksiimme.

Valio Akatemia® leireillä Kerttu on halunnut osallistua toimintaan monipuolisesti:

– Leirit ovat antaneet itsellenikin todella paljon! Siinä pääsee ikään kuin hyppäämään ajassa taaksepäin hieman toisenlaiseen leirielämään. Olen ollut mukana joukkuepeleissä ja päässyt uppoutumaan lasten ja nuorten tekemisiin.

Eräs hauska kohtaaminen stipendiaatin kanssa sattui hieman yllättäen Vuokatin kaduilla:

– Olin leirillä sanonut, että jos nähdään jossain, niin minua voi sitten tulla nykäisemään hihasta. Niinpä eräs stipendiaatti tuli sitten ihan konkreettisesti nykäisemään minua hihasta Vuokatin kadulla. Lapset ovat niin ihanan välittömiä! Siitä oli mukava jatkaa keskustelua ja kerrata mitä leirillä tehtiin ja mitä sen jälkeen oli kummallekin tapahtunut.

Kummina Kerttu toivoo, että voisi rohkaista lapsia ja nuoria tavoittelemaan omia unelmiaan.

– Meillä kaikilla on haaveita. Haaveilun lisäksi unelmien saavuttamiseen tarvitaan tietenkin paljon työtä. Täytyy vain rohkeasti uskaltaa edetä niitä kohti. Eikä kannata uskoa, jos joku sanoo omaa tavoitetta mahdottomaksi. Kun työskentelee hyvin, kovasti ja määrätietoisesti, niin kyllä niitä unelmia ainakin lähemmäksi pääsee!

Ei kannata uskoa, jos joku sanoo omaa tavoitetta mahdottomaksi.

Hetkiä vuosien varrelta

 • Leirillä Kertun kera

  Muistoja Valio Akatemia® leiriltä Vierumäellä 2015

 • Valio Akatemia® Slämäri

  Katso Kertun lyhyet vastaukset kiperiin kysymyksiin!

 • Treenaa Kertun kanssa

  Katso vinkit kestävyyttä kehittävään sauvarinnetreeniin!

 • Kertun vinkit verryttelyyn

  Katso huippu-urheilijan vinkit tehokkaaseen alku- ja loppuverryttelyyn!

Kertun eväät kisapäiviin ja palautumiseen

Aina kuin se vain suinkin on mahdollista, Kertun kisapäivän aamupalaan kuuluu kaurapuuroa raejuustolla ja hunajalla.

– Se on sellainen luottosetti, jopa tietynlainen rituaali joka on ja pysyy! Kerttu naurahtaa.

– Kovan treenin tai kisan jälkeen energian saanti on yksi tärkeimpiä asioita. Silloin on päästävä mahdollisimman nopeasti syömään, että palautuminen pääsee käyntiin.

Lepo on huippu-urheilijalla myös arvossaan.

– Olen todella kova nukkumaan! Tavallisesti nukun noin 10 tuntia yössä, mutta lepopäivinä menee helposti 12 tuntiakin. Nuorempana nukuin ehkä liiankin hyvin – äiti taisi pohtia joitain tutkimuksiakin aikanaan. Mutta ehkäpä elimistöni vain otti kaiken tarvitsemansa levon unena!

Vastapainoa elämään tuo ihan tavallinen arki

– Reissaan aika paljon, joten kotona on ihanaa tehdä tavallisia asioita. Leipoa, tehdä ruokaa ja jopa siivota! Kun työ on niin fyysistä, on myös välillä ihana ottaa rennosti ja olla tekemättä mitään, Kerttu hymyilee.

– Arkena meillä syödään ihan tavallisia kotiruokia. Tosi usein tulee tehtyä makaronilaatikkoa, kun mieheni Juho pitää siitä niin paljon! Arkisin treenaan kahdesti päivässä, ja silloin tärkeää, että ruoka valmistuu nopeasti, on terveellistä ja hyvää. Pastaa, riisiä ja perunaa on yleensä lautasella jossain muodossa. Lepopäivinä on aikaa hifistellä enemmän. Välipalaksi syön usein smoothieta. Ne ovat terveellisiä ja hyviä, ja makua pystyy varioimaan sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Useimmiten laitan smoothieen rahkaa, marjoja ja banaania.

Mutta mikä mahtaa olla huippu-urheilijan Valion suosikkituote?

– Olen todellinen juuston ystävä, ja syön aina juustoa leivän päällä. Valio Kippari juustoon en kyllästy ikinä! Ruis- tai kauraleivän päälle kippari- ja kurkkuviipaleita, se on ihan parasta! Ja tällaiselle herkuttelijalle hiukan terveellisempi herkku ovat tietenkin Valio PROfeel® vanukkaat.

Kerttu Niskanen

 • Syntynyt vuonna 1988
 • Suomalainen maastohiihtäjä, kaksinkertainen olympiahopeamitalisti ja kaksinkertainen MM-pronssimitalisti
 • Kuuluu kaudella 2021–2022 Suomen maastohiihtomaajoukkueeseen
 • Valmentajana toimii puoliso, Juho Mikkonen

Tutustu Valio Akatemia® ohjelmaan:

Valio Akatemia®
Valio Akatemia® ohjelma

Sinua voisivat kiinnostaa nämä reseptit: