Tätä on Valio Akatemia®

Valio Akatemia® tukee lasten ja nuorten liikuntaa ja hyvinvointia. Valio Akatemia® edistää suomalaisten perheiden hyvinvointia ja auttaa tekemään lasten ja nuorten unelmista totta jakamalla raha-, ravitsemus-, tuote- ja tapahtumastipendejä.

Näitä haetaan: yhdessä tekeminen, liikunnan ilo ja hyöty, aktiivinen asenne -  kertoo Valio Akatemia projektipäällikkö Nina Wahlström

Valio Akatemia®

Keväällä 2013 perustettu ohjelma tarjoaa yhdessä Valio Akatemia® kummien kanssa konkreettisia, arkisia elämyksiä liikuntaan ja hyvinvointiin. Valio Akatemia® on osa Valion vastuullisuusohjelmaa.

Valio Akatemia® tarjoaa myös areenan keskustelulle lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Keskustelua käydään verkossa, erityisesti ohjelman omilla nettisivuilla www.valio.fi/akatemia ja sosiaalisessa mediassa, sekä paikallisissa tapahtumissa ympäri Suomen.

Stipendin hakeminen

Hakukierros järjestetään kerran vuodessa. Stipendiä voivat hakea kaikki alle 18-vuotiaat liikuntaa harrastavat ja siitä kiinnostuneet lapset ja nuoret ympäri Suomen. Hakija voi olla yksilöurheilija, joukkue, koululainen tai koululuokka. Vanhemmat, valmentajat ja opettajat voivat hakea tukea lapsen tai nuoren puolesta, mutta tuki tulee käyttää kokonaan lasten ja nuorten liikuntaharrastusten edistämiseen. Vuoden 2020 stipendienhaku oli käynnissä 15.4.-28.7.2019.

Kuka voi saada stipendin

Stipendi voidaan myöntää kaikille alle 18-vuotiaille liikuntaa harrastaville ja siitä kiinnostuneille lapsille ja nuorille ympäri Suomen. Valio myöntää stipendejä niin yksilöurheilijoille, joukkueille kuin koululaisillekin. Stipendin saajia valitessa arvioidaan tarkasti perustelut ja se, viekö stipendi saajaansa aidosti harrastuksessa eteenpäin. Hakemuksen kokonaisuus ratkaisee.

Stipendit on tarkoitettu käytettäväksi aina hakemisvuotta seuraavana vuonna. Eli vuonna 2019 haettavat ja myönnettävät stipendit, tulee käyttää vuoden 2020 aikana.

Hakukierrokset ja tuet

Hakija voi hakea yhtä stipendiä kullakin hakukierroksella. Sama hakija voi hakea tukea peräkkäisillä hakukierroksilla. Etusijalla ovat kuitenkin ne hakijat, jotka eivät aiemmin ole saaneet Valio Akatemia® stipendiä. Muualta saatu tuki ei ole este stipendin hakemiselle ja saamiselle.

Stipendien saajat vuodelle 2020 julkaistaan Valio Akatemia® ohjelman nettisivuilla lokakuun 2019 loppuun mennessä. Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista.

Monipuoliset stipendit

Rahastipendi on tarkoitettu suoraan lasten liikunta- ja urheiluharrastusta edistäviin kohteisiin, kuten harjoitusmaksuihin.

Ravitsemusstipendi pitää sisällään ravitsemusvalmennuksia.

Tuotestipendit pitävät sisällään esimerkiksi Valion tuotteiden sponsorointia tapahtumiin.

Tapahtumastipendin voi saada esimerkiksi turnaukseen, leiriin tai erilaisiin kilpailuihin ja liikuntatapahtumiin.

Lue lisää ›

Tule tekemään tavoitteista ja unelmista totta!

Valio Akatemia® ohjelman suosittu stipendimuoto on rahallinen stipendi. Se taipuu moneksi saajansa tarpeiden mukaan. Useimmiten stipendillä hankintaan varusteita, maksetaan valmennus- ja harjoitusmaksuja sekä matkustetaan leireille tai kisoihin Suomessa tai ulkomailla. Tärkeintä on, että stipendit vievät lapsia ja nuoria aidosti kohti omia tavoitteita ja unelmia ja että stipendin turvin saa uusia elämyksiä ja iloa liikunnan parissa.

Kisakokemusta maailmalta

Trampoliinivoimistelija Antti Tuurin stipendiraha lennätti hänet vuonna 2015 kisamatkalle ulkomaille. Antti osallistui trampoliinivoimistelun nuorten MM-kisoihin USA:ssa.

– Suoriuduin hyvin kisassa, ja nyt lähden tavoittelemaan korkeampaa ja puhtaampaa liikesarjaa, ja sitä kautta pääsyä seuraavan syksyn WAGC-kisoihin Tanskaan. Olen myös alkanut toteuttaa erästä lapsuuden haavettani: hyppään syncroa trampoliinilla kilpaa erään kaverini kanssa. Syncrossa kaksi hyppääjää hyppää yhtä aikaa samoja liikkeitä kahdella eri trampoliinilla, Antti kertoo.

Helpotusta treenimaksuihin

Moni stipendiaatti käyttää saamansa tuen harjoitteluun. Stipendillä maksetaan esimerkiksi tilavuokria, valmentajien palkkioita, leirityksiä ja kausimaksuja. – Olimme stipendin turvin Pajulahdessa lentopalloleirillä, PuMa-Volleyn D-tytöt viestittävät.

Seals Basket ry haki alun perin pienempää stipendiä, joten vuonna 2018 saatu erikoisstipendi oli erittäin iloinen yllätys. Stipendin ansiosta seura pystyi madaltamaan kausimaksua ja tekemään varustehankintoja, kuten palloja, harjoitusvälineitä ja liivejä.

Valio Akatemia® stipendi voidaan myöntää myös koululaisryhmälle. Tupoksen koulun smokefree-luokkien oppilaat olivat yksi vuoden 2015 stipendiaateista. He ovat käyttäneet stipendirahan ainutlaatuisella tavalla ja hankkineet koululuokkiin ksylitolipastilliautomaatit. Lisäksi stipendi on riittänyt välituntiaktiviteettien lisäämiseen.

– Oppilaat saavat ruokailun ja välipalan jälkeen ottaa automaateista täysksylitolipastillit. Näin pyrimme edistämään koululaisten myönteistä asennetta kouluruokailuun, suun terveydenhoitoon sekä savuttomuuteen. Näillä ja välituntiaktiviteettien lisäämisellä tavoittelemme koululaisten hyvää kuntoa ja virkeää mieltä niin koulutyöskentelyn kuin vapaa-ajankin parissa, kouluterveydenhoitaja Annikki Törmänen perustelee.

Stipendillä maksetaan esimerkiksi tilavuokria, valmentajien palkkioita, leirityksiä, kausimaksuja, turnausmaksuja ja varusteita.
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›