Varautuminen koronaan

Tällä sivulla kerromme Valion varautumisesta koronavirukseen (COVID-19) ja toiminnastamme poikkeustilanteissa. Päivitetty 23.12.2021.

Miten koronatilanne näkyy Valion toiminnassa?

Seuraamme tarkkaan viranomaisohjeita kaikissa Valion maissa ja pidämme henkilöstömme ajan tasalla muuttuneissa tilanteissa. Suomessa seuraamme THL:n ja ulkoministeriön viestintää ja ohjeistuksia tiiviisti.

Valiolla koronapandemian aikaisessa toiminnassa on ollut keskeistä jatkuva ennakointi. Meillä on ydinryhmä, joka johtaa tilannekuvan arviointia. Seuraamme jatkuvasti tilanteen kehittymistä ja teemme tarvittavia toimenpiteitä nopeasti niin tehtailla, kuljetuksissa kuin maitotiloilla.

Henkilöstömme hyvinvointi on meille koko toiminnan lähtökohta. Olemme keväästä 2020 lähtien rajoittaneet liikematkustamista ja henkilöstön kokoontumisia sekä tapaamisia ulkoisten sidosryhmien kanssa. Valiolla jatkamme etätöissä soveltuvissa rooleissa edelleen. Suosimme myös ulkoisten tahojen tapaamisissa etäyhteyksiä aina, kun se on mahdollista.

Onko koronaviruksella vaikutusta Valion tuotteiden toimituksiin?

Toistaiseksi tilanteella ei ole ollut laajempia vaikutuksia toimituksiin. Jos tilanne muuttuu, ilmoitamme siitä asiakkaillemme välittömästi. Kaikki 12 tehdastamme ovat pyörineet koko ajan normaalisti. Myös maidon kerääminen tiloilta on toiminut koko ajan normaalisti. Päivitämme varautumissuunnitelmia jatkuvasti ja seuraamme viranomaisten ohjeistusta.

Miten varmistatte, että raaka-aineet, pakkausmateriaalit ja tarvikkeet riittävät?

Seuraamme tavallista tiiviimmin hankintaketjuamme ja olemme tiivistäneet yhteistyötä toimittajien kanssa pandemian edetessä entisestään. Seuraamme jatkuvasti varastoja, tilauksia ja niiden toteutumista.

Toimittajamme tietävät, että meillä on tärkeitä tuotteita, joiden valmistus meidän on turvattava kaikin mahdollisin tavoin. He tekevät parhaansa, että saamme tarvitsemiamme tuotteita ja materiaalia jatkossakin. Keskusteluyhteys toimittajiemme kanssa on hyvä.

Miten varaudutte pandemian laajenemiseen?

Meillä on olemassa päivittyvä suunnitelma, joilla varmistamme toiminnan ja tehtaiden pyörimisen. Valiolla on Suomessa 12 tuotantolaitosta, kolme jakeluvarastoa ja päävarastot kuluttajatuotteita koskien.

Teollisuusasiakkaiden tuotteet toimitetaan suoraan tuotantolaitoksilta. Valmistus ja jakelu jakautuvat siis useammalle paikkakunnalle, mikä helpottaa toimimista poikkeustilanteissa.

Miten toimipaikoilla toimitaan virustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi?

Toimimme tuotantolaitoksillamme Valion omien sisäisten ohjeiden ja viranomaisohjeiden mukaan. Meillä on tehtailla käytössä tarkat hygienia- ja testauskäytännöt. Työntekijät eivät saa lievissäkään flunssaoireissa tulla Valion tiloihin. Kehitämme koronaan liittyviä käytäntöjä sekä toimintavalmiuttamme tehtailla jatkuvasti. Tässä joitakin esimerkkejä käytännöistämme:

  • Työskentelemme etänä niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista ja lähtökohtaisesti pidämme palaverit virtuaalisesti.
  • Kaikilla toimipaikoillamme on käytössä kertakäyttöiset kasvomaskit (tehtaat, varastot, toimistot).
  • Käsiä pestään ja desinfioidaan paljon päivittäin - aina kun työ aloitetaan, siirrytään osastolta toiselle tai eri hygienia-alueelle. Tämä on normaalia toimintaa myös ilman viruspandemiaa. Lisäksi käytetään normaaleja suojavälineitä.
  • Pyritään pitämään kaikessa toiminnassa varoetäisyys toisiin henkilöihin.
  • Puhdistetaan paljon kosketuksissa olevat pinnat - useasti päivittäin.
  • Emme kättele ketään.
  • Neuvotteluhuoneita otettu tauko- ja ruokailutiloiksi, jotta saadaan lähikontaktia vähennettyä. Porrastamme ruokalan käyttöä lähikontaktien vähentämiseksi ja sijoitamme ruokailijat erilleen.
  • Vain toiminnan kannalta kriittiset, läsnäoloa vaativat ulkopuolisten käynnit Valion toimipaikoilla jatkuvat. Näitä ovat esim. huoltokäynnit ja kuljetusautojen lastaukset ja tyhjennykset. Muut ulkopuoliset käynnit siirretään myöhempään ajankohtaan, ellei tapaamista voida toteuttaa etäyhteydellä.
  • Autonkuljettajat noudattavat Valion koronaohjeistuksia, esimerkiksi kertakäyttöisten kasvomaskien käyttöpakko koskee kuljettajia, kun he asioivat Valion toimitiloissa. Myös jakeluautojen kuljettajat käyttävät asiakasvaatimusten mukaisesti kasvomaskeja asiakkaiden toimitiloissa.
  • Mahdollisissa sairastumistilanteissa arvioimme altistumiset henkilökunnan ja yhteistyökumppaneiden osalta.

Toimintatapamme perustuu ennakointiin, testaamiseen, jäljittämiseen, eristämiseen ja hoitamiseen. Malli on esitelty tarkemmin tässä kuvassa.

Oletko Valion asiakas? Teethän muutokset tilauksiin ajoissa

Koronan vuoksi esimerkiksi monen ravintolan asiakasmäärä on vähentynyt. Jos et tarvitse tuotteita niin paljon kuin ajattelit, teethän muutokset tilaukseesi VALO Tilauspalvelussa myynnin päättymisaikaan mennessä. Voit olla myös suoraan yhteydessä myyntipalveluumme, jonka yhteystiedot löydät alta.

Vierailijoiden ja kumppanien käynnit toimipaikoilla

Vain toiminnan kannalta kriittiset, läsnäoloa vaativat ulkopuolisten käynnit Valion toimipaikoilla voivat jatkua. Näitä ovat esim. huoltokäynnit ja kuljetusautojen lastaukset ja tyhjennykset. Muut ulkopuoliset käynnit siirretään myöhempään ajankohtaan, ellei tapaamista voida toteuttaa etäyhteydellä. Jos olet kuljettaja tai muu Valion kumppani ja tulossa toimipaikallemme, sinun pitää täyttää tarkat vaatimukset, joilla estämme koronaviruksen leviämistä. Esimerkiksi kertakäyttöisen kasvomaskin käyttö on pakollista.

Katso vaatimukset tästä.

Valiojengi
Koronakriisi Valiojengin silmin
Valiojengi
Maitoauto kulkee 365 päivänä vuodessa
Vastuullisuus
Hyvää työtä ja huomenta