Naiset ruokapöydässä Naiset nauravat ruokapöydässä

Valion vastuullisuuden kärkihankkeet

Valion vastuullisuusohjelmaan kuuluu viisi erityistä kärkihanketta, joilla viemme eteenpäin koko ruoantuotannon toimialaa: uusiutuvat ja ympäristöystävälliset pakkausmateriaalit, lietelannan ravinteet kierrättävä biolaitos, eläinten terveyttä ja hyvinvointia edistävä tuotantotapauudistus sekä ravitsemussitoumuksemme suolan ja sokerin käytön vähentämiseksi ovat konkreettisia toimenpiteitä, joihin keskitymme erityisesti.

 

Uusiutuvat kasvipohjaiset pakkaukset

Olemme ensimmäinen elintarvikeyritys maailmassa, joka pystyy valmistamaan koko tölkin uusiutuvista kasvipohjaisista materiaaleista. Suuri osa Valion harjakattopakkauksista korkkeineen valmistetaan jo nyt täysin uusiutuvasta materiaalista. Vuoden 2018 loppuun mennessä kaikki harjakattoiset maito-, piimä-, kerma- ja jogurttipakkauksemme ovat täysin uusiutuvia.

Pakkauksissa korkin muovi ja nesteen kartongin sisällä pitävä kalvo valmistetaan kasvipohjaisesta bioetanolista sen sijaan, että käytettäisiin öljyä. Kaikki Valion kartonkitölkit ovat kierrätettäviä. Myös korkin voi kierrättää joko muovijätteeseen tai tölkin mukana.

 

Poopower-biolaitos panee lannan kiertoon

Olemme kehittäneet ensimmäisenä maailmassa menetelmän, jolla lietelannasta saadaan puhdasta vettä, biokaasua sekä fosfori- ja typpilannoitejakeita. Näin vähennämme vesistövalumia, ja arvokas fosfori saadaan kiertoon. Fosforin erottamisessa olemme hyödyntäneet sitä osaamista, joka meillä on maidon komponenttien käsittelystä.

Biolaitos on parhaillaan suunnitteluvaiheessa. Toteutuessaan Nivalaan Pohjanmaalle suunniteltu laitos olisi käytössä vuonna 2019. Se käsittelisi noin 50 miljoonaa litraa lantaa vuodessa. Samalla saataisiin noin 12 miljoonaa kiloa fosforilannoitetta, 5,5 miljoonaa kiloa typpilannoitetiivistettä ja 27,5 miljoonaa litraa puhdasta vettä. Biokaasua syntyisi noin 300–350 omakotitalon vuotuisen lämmön tarpeen verran eli 7 000 megawattituntia.

 

Lehmien sote edistää eläinten parempaa elämää

Teimme vuonna 2017 Valion historian laajimman laatu- ja tuotantotapauudistuksen, jolla edistämme eläinten hyvinvointia ja parempaa elämää. Tammikuussa 2018 aloimme maksaa niin sanottua vastuullisuuslisää niille yrittäjille, jotka sitoutuvat muun muassa eläinten suunnitelmalliseen terveydenhuoltoon. Vastuullisuuslisän suuruus on 1 sentti/maitolitra. Tällä hetkellä jo noin 80 prosenttia valiolaisista maitotiloista on uudistuksen piirissä. Tavoitteena on, että kaikki tilat ovat mukana vuoteen 2020 mennessä.

Uudistus on niin mittava, että sitä voisi kutsua lehmien soteksi. Maitotilayrittäjät ympäri Suomen ovat sitoutuneet hienosti työhön. Noin 4 600 Valioryhmän 5 800 maitotilasta toimii jo nyt uuden ohjeistuksen mukaan. Jatkamme paikallisia koulutuksia ja odotamme paljon uusia tiloja sopimuksen piiriin tämän vuoden aikana.

 

Eläinten paremman elämän edistäminen tarkoittaa muun muassa, että maitotilan karja on suunnitelmallisen terveydenhuollon piirissä ja kuuluu nautojen terveydenhuoltorekisteriin Nasevaan. Tällöin eläinlääkäri käy vähintään kerran vuodessa arvioimassa monia lehmien hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä tekijöitä. Tiedot ovat vertailukelpoisia eri tilojen välillä. Vastuullisuuslisän saaminen edellyttää myös säännöllistä sorkkaterveyden seurantaa ja kivunlievitystä nupoutuksessa eli vasikan sarvenaiheiden poistossa. Useimmilla tiloilla on näin toimittu jo pitkään.

Tuotantotapaohjeiden mukaan uuden navetan tulee olla pihatto, jossa lehmillä on vapaasti mahdollisuus ulkoilla tai laiduntaa. Tällä hetkellä noin 55 prosenttia valiolaisista lehmistä asuu pihatoissa. Aiempien vuosien tapaan Valio vaatii tiloilta myös eläinten rehun soija- ja GMO-vapautta.

 

Ravitsemussitoumus suolan ja sokerin vähentämiseksi

Valio teki tammikuussa 2018 ravitsemussitoumuksen, jolla tähtäämme suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen. Tavoitteet suolan ja sokerin vähentämiseksi ulottuvat vuoteen 2020 ja ovat osa jo pidempään jatkunutta työtämme kansanterveyden kohentamiseksi. Ravitsemussitoumus on osa Suomen Agenda2030-toimintaohjelmaa ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita vuosille 2016–2030.

 

Ravitsemussitoumuksella Valio auttaa kuluttajia vähentämään sokerin ja suolan käyttöä sekä helpottaa vähempisuolaisten reseptivalintojen tekemistä. Valio tuplaa maustamattomien, sokeroimattomien sekä 20–50 % vähemmän sokeria sisältävien välipalatuotteiden yhteismäärän vuodesta 2015 vuoteen 2020 mennessä. Suolan vähentämiseen liittyvä tavoite on myydä seitsemän miljoonaa kiloa vähempisuolaisia Valio ValSa® tuotteita vuonna 2020. Valio merkitsee myös kaikkiin Valio Koekeittiön resepteihin suolan määrän vuoteen 2020 mennessä.

Suomalaiset syövät sokeria lähes tuplasti suositeltuun 50 gramman päiväannokseen nähden. Seurauksena voi olla esimerkiksi kohonnut riski kakkostyypin diabetekseen. Myös suolaa saadaan reilusti yli suositusten, vaikka liiallisen suolankäytön yhteys sydän- ja verisuonitauteihin on yleisesti tiedossa.

Energiatarpeesi