Venetsialaiset 2022

Loppukesä huipentuu venetsialaisiin, eli veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaan. Nimensä mukaan juhla on lähtöisin Venetsiasta, jossa sitä on vietetty veden, tulen ja valon juhlana. Näillä vinkeillä järjestät juhlat, jotka keräävät kiitokset.

Suomeen venetsialaiset rantautuivat jo reilut sata vuotta sitten Länsi-Suomen ja Pohjanmaan kautta. Vuonna 2022 venetsialaisia juhlitaan lauantaina 27.8.2022 ympäri Suomen. Loppukesän puutarhajuhlien tunnelma syntyy lyhdyistä, kynttilöistä ja herkullisesta ruoasta pimenevässä kesäillassa. Järjestitpä venetsialaiset mökillä, pihalla tai parvekkeella, tärkeintä on hyvä seura ja rento tunnelma.

Antipastoja venetsialaisten alkupalaksi

Alkupalapöydässä loistavat satokauden maukkaimmat herkut: suppilovahverot, tomaatit, kesäkurpitsat ja lehtikaali. Tuoreet kasvikset eivät vaadi paljon. Grillaa kesäkurpitsaviipaleet ja mausta tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla, tai täytä isot herkkusienet AURA juustolla, kääri pekoniin ja grillaa. Lehtikaalista syntyy rapean raikas salaatti.

Satokauden makujen lisäksi myös italialaiset herkut sopivat loppukesään. Valmiista pizzataikinasta loihdit helposti esimerkiksi piada bresaola -piiraat. Voit lisätä täytteeseen tuoreita tomaatteja, jotka ovat nyt makeimmillaan. Tomaattia kannattaa hyödyntää myös muissa tarjottavissa. Kokoa vaikkapa tomaatti-mozzarellasalaatti, koristele basilikan lehdillä, ripottele päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla.

Itse pyydetty kala on täydellinen osa mökkikauden päätösjuhlaa. Pienet ahvenet ovat päätähtenä maukkaissa ahvenleivissä, jotka täydennetään tomaatilla, juustolla ja tuoreella tillillä. Kalojen lisäksi myös ravut sopivat venetsialaisten alkupalatarjoiluihin. Valmista lime-katkarapu antipasto pieniin kippoihin, grillaa pienet AURA rapupannut tai yhdistä rapujuhlat venetsialaisiin.

Pääruokia venetsialaisiin

Elokuussa kotimaiset vihannekset ja juurekset ovat tuoreimmillaan, joten niitä hyödyntämällä saat takuulla maukasta tarjottavaa. Valitse muutama pääruoka ja kokoa pitopöytä niiden ympärille.

Täytetyt kesäkurpitsat ovat ruokaisa vaihtoehto, jos haluat tarjoilla kasvismenuun. Kesäkurpitsan sisus, kirsikkatomaatit ja pesto täyttävät herkulliset kurpitsaveneet. Pitopöydän yllättäjä on vihreä chimichurririsotto, jonka yrttinen maku palauttaa kuluneen kesän mieleen.

Kasvisruoan lisäksi pitopöytään sopivat kala ja liha. Ota grilli vielä kerran esille, grillaa siikafileitä ja valmista salsa verde kalan kylkeen. Käytä grilliä myös mehukkaan entrecôten grillaamiseen ja tarjoile salaatin tai gratinoidun kukkakaalin kera.

Jälkiruokapöydän koristavat satokauden marjat

Luonto tarjoaa elokuun parhaat palat myös jälkiruokapöytään, sillä lakkoja, mustikoita ja vadelmia saa nyt tuoreena. Yllätä juhlijat valmistamalla esimerkiksi kuohkea vanilja-herukkatäytekakku, jonka voit koota myös valmiiden kakkupohjien päälle, jos et ehdi leipomaan kakkua alusta asti.

Mansikkainen kääretorttu on loppukesän hitti. Helppo ja nopea gluteeniton kääretorttu onnistuu kaikilta, kunhan annat sen jäähtyä hyvin ennen koristelua. Suussa sulava Pappilan hätävara maistuu herkulliselta tuoreiden lakkojen kera. Vastaleivottu vegaaninen piirakka sopii moneen makuun.

Juomia venetsialaisten juhlapöytään

Juhlapöydän kruunaavat kauniin väriset, marjaisat drinkit ja juhlajuomat. Booli on helppo vaihtoehto isolle juhlaseurueelle, ja kulhoa voi täyttää sitä mukaa, kun se tyhjenee. Myös kesän kestosuosikki, sangria, taipuu moneen, ja venetsialaisissa se kannattaa koota sesongin tuoreista marjoista. Alkoholittomaksi juomaksi sopii raikas mocktail.

Sesonki
Nautitaan kotimaisesta sadosta
Leivonta
Tekeekö mieli omenapiirakkaa? Tässä kuusi suosikkireseptiä
Keittiössä nyt
Herkullista syysruokaa juureksista