Energiapäällikkönä Valiolla

Valion energiakokonaisuuden hankinnasta ja seurannasta vastaa Valiolla energiapäällikkö, diplomi-insinööri Peter Fabritius. Tähtitiede kiehtoi nuorukaisena mutta sen hän päätti pitää harrastuksena ja päätyi opiskelemaan Otaniemeen. Konetekniikan teekkari kiinnostui energiatekniikasta, jonka koki tulevaisuuden alaksi.

Energia- ja ympäristöasioiden parissa työt eivät lopu kesken

Merkittävä osa Valion energiankulutuksesta menee lämmön tuottamiseksi mutta myös kylmää tarvitaan. Lämpö tuotetaan pääosin polttoaineilla ja kylmä sähkön avulla. Valion Suomen toimipaikoissa käytettiin vuonna 2016 yhteensä noin 570 GWh polttoaineita ja 250 GWh sähköä. Energiatehokkuus ja energian säästö ovat tärkeitä mm. energiakustannusten alentamisen ja ympäristön suojelun vuoksi. Uusien tuotantolaitosten suunnittelussa energia- ja ympäristöasiat otetaan aina huomioon ja olemassa olevien laitosten energiatehokkuutta parannetaan jatkuvasti. Peter nostaa esimerkkinä aurinkovoiman, jolla voitaisiin korvata kesän viilennyksissä jopa 20 % Valion tuotantolaitosten sähköstä ilman, että myytäisiin sähköä verkkoon. Uusiutuvien polttoaineiden osuus Valion kotimaan toiminnossa kasvaa vuosi vuodelta.

Laaja ja vaihteleva tehtäväkenttä motivoi

Peterin mukaan diplomi-insinöörin koulutus on antanut vahvan pohjan, jonka päälle osaamista on ollut hyvä kerätä. Energia-asioiden ja erilaisten projektien johtamisen parissa Peter on tehnyt tähänastisen uransa, josta muutama vuosi on vierähtänyt myös Norjassa. Työnsä motivaattoriksi hän kokee laajan ja vaihtelevan tehtäväkentän, joka mahdollistaa niin ison kuvan hahmottamisen kuin pienten yksityiskohtienkin puntaroinnin vaikkapa venttiilin ja pumpun mitoituksista. Hyvät säästöt ja sopimukset saavat myös insinöörin mielen hyrisemään. Iso osa työstä on yhteistyötä eri tahojen kanssa. Eniten Peter kertoo työskentelevänsä tehtaiden tehdaspalvelupäälliköiden sekä konsernin teknisten palveluiden henkilöiden kanssa. - Valiolla on lämmin ja positiivinen henki ja täällä suhtaudutaan avoimesti asioihin. Katsotaan tulevaisuuteen ja mitä voitaisiin tehdä entistä paremmin, Peter summaa.