Hanna Castro on yhteisen terveyden asialla

Hanna Castro leikki lapsena maatilaa ja eläintarhaa ja haaveili nuorena kilparatsastajan urasta. Nyt hän kehittää Valiolla ratkaisuja, joilla tuotetaan huippulaatuista maitoa vastuullisesti. Valiolla alkutuotannon kehityspäällikkönä työskentelevä Hanna on tuore eläinlääketieteen tohtori, jota ajaa työssään pyrkimys kehittää ihmisten, eläinten ja ympäristön yhteisen terveyttä.

Laadukkaan maidon syntyyn vaikuttaa moni asia, joita tavallinen ihminen ei koskaan tule ajatelleeksi. Näitä ovat esimerkiksi lehmien terveydenhuolto ja hyvinvointi, navetan hygienia, toimiva lypsylaitteisto, laadukas ruokinta, hallittu eläinlääkkeiden käyttö ja laatupoikkeamien ennaltaehkäisy. Työ maidontuotannon parissa vie Hannaa muun muassa tilakäynneille ja -neuvontaan sekä erilaisten palvelutiimien kanssa tehtäviin kehityshankkeisiin.

Hyvinvoivista eläimistä hyvinvoiviin ihmisiin

Hannan työhön kuuluu myös monien ajankohtaisten haasteiden ratkaisemista. Maatalouteen vaikuttavat tällä hetkellä esimerkiksi sota Ukrainassa ja sitä seurannut energiakriisi. Kun energian, lannoitteiden ja rehun hinnat ovat nousseet, mutta tilojen toimintaa pitäisi kehittää, tarvitaan tarkkaa priorisointia ja resurssien järkevää kohdentamista. Apua sähkön nousevaan hintaan haetaan esimerkiksi aurinkoenergian hyödyntämisestä ja energian säästötoimenpiteistä kuten maidon esijäähdyttämisestä ja lämmön talteenotosta. Viime aikoina tiloja on autettu myös sähkökatkoihin varautumisessa.

Valiolla on lähes 4 000 maitotilaa ja jokaisella on omat tarpeensa. Dataa kerätään paljon niin maidon laadusta kuin eläinten terveydestä, jotta neuvonnan resursseja saadaan kohdennettua sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Maidontuottajat voivat hyödyntää kerättyä tietoa ja tiedolla johtamisen työkaluja yritystoimintansa kehittämisessä. Hanna kuvaa työtä ja toimintaympäristöä dynaamisiksi: ”Välillä vaaditaan nopeaa reagointikykyä”, hän toteaa.

Merkitystä pienessä ja isossa kuvassa

Merkitystä työhön tuovat sen yhteiskunnallinen ulottuvuus ja maitotiloilla tehtävä työ. On hienoa olla rakentamassa parempaa suomalaista arkea, johon kuuluvat terveelliset, vastuullisesti tuotetut, kotimaiset tuotteet. Tutkijana Hannaa innostaa Valion sitoutuminen innovaatioihin.

”Vain innovaatioilla saadaan ratkaisuja kestävään ruuantuotantoon ja yhteiseen terveyteen. Suuri haasteemme on tehdä kasvavalle väestölle korkealaatuista ruokaa ilman, että luonnon monimuotoisuus kärsii.”

Ruuan ympärillä käydään nykyisin entistä enemmän keskustelua ja myös eläintuotannon roolia usein haastetaan. Hanna kokee tärkeäksi pitää yllä avointa keskustelua ja olla vastaanottavainen eri näkökulmille. ”Ihmiset haluavat lopulta ihan samoja asioita. Parempaa ja kestävämpää arkea, jossa ihmiset, eläimet ja ympäristö voivat hyvin nyt ja tulevaisuudessa.”

Suomalainen maito saa Hannalta erinomaiset arviot. Se on ammattilaisen silmin erittäin korkealaatuista, jollei jopa maailman parasta. ”Meillä laatu luodaan alkutuotannossa. Eläinten terveyttä pyritään edistämään ennaltaehkäisevällä terveydenhuollolla, jottei eläintauteja olisi tarvetta paikkailla myöhemmin antibiooteilla”.

Arvoja vastaavaa työtä

Valiossa Hannaa innostaa se, kuinka hyvin yrityksen arvot ovat yhteneväiset hänen omien arvojensa kanssa. Hän on ollut jopa yllättynyt siitä, kuinka aidosti arvot ovat läsnä talon sisällä kautta linjan. Että siitä paremmasta tulevasta oikeasti välitetään ja todella viedään asioita eteenpäin.

Kenelle Hanna sitten suosittelisi Valiota työpaikkana? Tulevaisuudesta, yhteiskunnasta, huoltovarmuudesta ja vastuullisuudesta kiinnostuneille. Tietenkin.

Valiojengi
Parempia ratkaisuja entistä kestävämmillä keinoilla: Robert Harmoinen luo lannasta tulevaisuutta
Valiojengi
"Uuden oivaltaminen on kivempaa kuin oikeassa oleminen" – Tuuli Hakala pienentää työkseen maidon hiilijalanjälkeä