Hyvässä kesätyössä oppii uutta ja on hyvä fiilis

Hyvässä työpaikassa on kannustava ilmapiiri, sopivasti haasteita, mahdollisuus oppia uutta ja mukavat työkaverit. Näin sanovat Valion kesätyöläiset vuosimallia 2015. Monelle heistä Valio on ennestään tuttu kesätyöpaikka – ja aina on mukava palata tuttuun taloon. Joukossa on myös ensikertalaisia. He ovat hakeneet Valiolle, koska yrityksestä on hyvä mielikuva työnantajana.

Ihmiset tekevät työpaikan

– Hyvä työpaikka ja työympäristö kulkevat käsi kädessä. Mukavat työkaverit ja hyvä ilmapiiri luovat pohjan työssä viihtymiselle. Odotan työltä muutakin kuin rutiininomaista puurtamista. Minua motivoivat haasteet - se, että työssä voi oppia joka päivä jotain uutta, kohta 23-vuotias Jere Lindholm kuvailee.

Tradenomiksi opiskelevan Jeren kesätyö on Valion myyntipalvelussa, jossa hän on työskennellyt myyntineuvottelijana osa-aikaisesti keväästä 2014 alkaen. Myös Annastiina Norpalla, 28, on aiempaa kokemusta Valiosta. Tänä kesänä hän työskentelee vientiassistentin sijaisena.

– Ensimmäisen kerran tulin Valiolle kesätöihin vuonna 2006, kun siskoni vinkkasi paikasta, johon haettiin venäjänkielen osaajaa. Sittemmin olen useaan otteeseen ollut Valiolla kesätöissä niin Helsingissä kuin Lappeenrannassakin. Yhden kesän vietin Venäjän tytäryhtiössä Pietarissa markkinointiassistenttina, kauppatieteiden tuplamaisteriksi juuri valmistunut Annastiina muistelee.

Annastiina ja Jere arvostavat työssä samanlaisia asioita ja kiittelevät Valiota kesätyöpaikkana.

– Minut otettiin heti osaksi työyhteisöä. Työkaverini ovat mukavia ja tukevat aina tarvittaessa. Työssä parasta ovat monipuoliset työtehtävät. Minulla on asiakkaita Singaporesta, Japanista ja Italiasta, ja hoidan myös USA:n ja Ruotsin tytäryhtiöiden vientiä. Jokainen päivä tuo tullessaan uusia, tervetulleita haasteita. On mielenkiintoista työskennellä isossa yrityksessä tuttujen ja tuntemattomimpienkin tuotteiden parissa ja ymmärtää prosessit niiden takana, Annastiina kertoo.

– Ruotsinkielen taidot ovat kesän aikana karttuneet, sillä otan vastaan asiakkaiden tilauksia myös ruotsiksi. Olen oppinut Valiolla ryhmätyötaitoja ja paljon uutta asiakaspalvelusta ja myynnistä. Taidot ja tiedot tarjoavat hyvän pohjan tulevaisuudelle, Jere uskoo.

Vastuullista työtä laboratoriossa

Valio tarjoaa kesätöitä nuorille eri toimipaikoillaan ympäri Suomen. 21-vuotiaan laboranttiopiskelija Mika Meskuksen työpiste on Riihimäen meijerin laboratoriossa, jossa työtehtäviin kuuluvat muun muassa vesien analyysit, välinehuolto ja tuotteiden säilyvyyden seuraaminen.

– Olin keväällä 2014 työssä oppimassa Valiolla, ja sitä kautta tarjoutui mahdollisuus myös kesätöihin. Tämä on toinen kesäni Valiolla, ja olen viihtynyt todella hyvin. Parasta on vastuullinen työ ja mukava työympäristö, rauhallisessa ympäristössä viihtyvä Mika summaa.

– Työltä odotan vastuuta ja haasteita. Onnistumiset motivoivat, ja kiinnostus kemiaa kohtaan innostaa oppimaan uutta laitteista ja toimintatavoista. Valiolla olen oppinut enemmän sekä itsenäisestä että ryhmätyöskentelystä, Mika pohtii.

Maatilan tyttö tutustuu varastohommiin

Luokanopettajaksi opiskelevalle Anni-Mari Kantoniemelle, 21, Valio-kesä on ensimmäinen. Maitotilalla kasvaneelle Anni-Marille maitoketjun alkupää on hyvinkin tuttu. Valion Jyväskylän tehtaan varastossa hän on saanut nähdä, mitä muuta maitoketjussa tapahtuu – ja se on lisännyt arvostusta suomalaista työtä ja ruokaa kohtaan entisestään.

– On palkitsevaa, kun on osa samaa ketjua maitotilalla työskentelevien vanhempien ja sisarusten kanssa. Se motivoi, että oma työ on hyödyllistä ja merkityksellistä, Anni-Mari sanoo.

Anni-Marinkin mielestä ihmiset tekevät työpaikan. Valiota hän pitää hyvänä kesätyöpaikkana, koska kaikki kohdataan tasavertaisina ja kesätyöläinen otetaan yhtä arvokkaana vastaan kuin muu porukka.

– Työ on ollut erilaista, kuin mitä aiemmin olen tehnyt, mutta mukavaa. Olen huomannut, että perfektionistille varaston järjestäminen tuo tyydytystä. Se on kuin palapelin tekemistä, jossa pitää olla tarkkaavainen ja päivät kuluu nopeasti. Olen kokenut onnistumisen tunteita, hän miettii.

Kaikki kohdataan tasavertaisina ja kesätyöläinen otetaan yhtä arvokkaana vastaan kuin muu porukka.

Palautetta pitää saada

Myös bio- ja elintarviketekniikan opiskelija Kaisa Törmä, 22, on ensikertalainen Valiolla. Häntä Valio on aina kiinnostanut yrityksenä, ja kesätyömahdollisuuksia vertaillessa Valio nousi ykköseksi, koska ystävät ja tuttavat ovat suositelleet yritystä työpaikkana.

– Hyvässä työpaikassa työntekijöistä pidetään huolta. Työt sujuvat, kun yhteispeli toimii. Odotan uuden oppimista, ja hyvä työporukka innostaa tekemään töitä. Kehut ja onnistumiset piristävät mukavasti ja antavat motivaatiota. Palautteen saaminen on ratkaisevaa työnteossa, Kaisa kertoo omista kriteereistään.

Kaisa Törmä työskentelee Seinäjoen rasvatehtaalla tuotepakkaajana. Työssään hän ajaa pakkauskoneita ja seuraa, että tuotteet tulevat hyvin pakatuiksi.

– Täällä Valiolla työkaverit ovat ottaneet mainiosti vastaan ja auttavat aina, kun apua tarvitsee. Parasta on rento ote työhön. Työtehtävät olen oppinut nopeasti, vaikka päivittäisten rutiinien, kuten koneiden aloitus- ja lopetustöiden, oppiminen on ollut haastavaa, Kaisa tiivistää kokemuksiaan.

Hyvässä työpaikassa työntekijöistä pidetään huolta.

Tulevaisuus on mahdollisuuksia täynnä

Valion kesätyöläisillä riittää intoa ja uskoa tulevaan. Mika Meskus suunnittelee kemian opintojen jatkamista yliopistossa. Anni-Mari Kantoniemen opettajaopinnot jatkuvat vielä muutaman vuoden. Jere Lindholm suuntaa syksyllä takaisin liiketalouden opintojen pariin, vaikka tulevaisuuden haaveissa siintää liikennelentäjän ammatti.

– Olisi hienoa, jos saisi jatkaa Valiolla ensi kesänäkin tai tehdä töitä opintojen ohella, Anni-Mari ja Jere tuumaavat.

Myös Kaisa Törmä palaa kesätyön jälkeen koulun penkille. Opintoja on vielä kolme vuotta edessä.

– Valmistumisen jälkeen tahtoisin saada mielenkiintoisen työn elintarvikealalta. Valiolla olen oppinut hygieniatyöskentelystä käytännössä ja saanut paljon hyödyllistä tietoa maidon käsittelystä. Kaikesta tästä on hyötyä opinnoissa ja tulevissa töissä. Olen tulevaisuuden suhteen todella avoin ja odottavainen, Kaisa kertoo.

Jo valmistuneella Annastiina Norpalla on hakusessa koulutusta vastaava vakituisempi työ kansainvälisessä ympäristössä.

– Valiolla olen voinut kehittää ammattitaitoani. Tärkeää olisi, että uudessakin työssä työtehtävät olisivat mielekkäitä ja että työ tarjoaisi haasteita ja mahdollisuuden oman osaamisen kehittämiseen.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›