Iloa ja terveyttä talviulkoilusta

Mustaniemen tilalla lehmät ulkoilevat kellon ja vuoden ympäri, mikä edistää niiden hyvinvointia ja terveyttä. Talviulkoilu tuo iloa niin lehmille kuin maitotilayrittäjillekin.

Lauma lypsylehmiä kirmaa talvisessa maisemassa ulkoilutarhan aidanviertä silmin nähden innoissaan, aidan toisella puolella juoksevaa rusakkoa seuraten. Kati Montosen ja Markku Pippurin pertunmaalaisen maitotilan talvijaloittelutarhan tapahtumia seuratessa ei käy epäselväksi, tykkäävätkö lehmät lumesta ja pakkaskelistä.

Kuin vahvistukseksi vierailijan ajatuksista, Pilvi-lehmä kiipeää suuren lumikasan huipulle ja laskeutuu sieltä mallikkaasti alas. Yrittäjäparin mukaan eläimet viettävät paljon aikaa ulkosalla, erityisesti viileillä talvikeleillä.

”Vesisade ajaa lehmät sisälle. Kohtuullinen, alle 20 asteen pakkanen ei eläimiä haittaa. Lumesta ne suorastaan nauttivat. Kesähelteillä eläimet taas tykkäävät viettää aikaansa viileämmässä navetassa", sanoo Kati Montonen.

Leppeänä tammikuun päivänä lehmät käyskentelevät tarhassa. Ne ovat selvästi kiinnostuneita tilalla liikuskelevista vieraista. Lehmien näkeminen talviulkoilmassa saa Valion terveydenhuoltoeläinlääkäri Kristiina Sarjokarin iloiseksi.

”Ulkoilu tekee erityisen hyvää lehmän lihaksistolle, yleiskunnolle ja sorkille. Lumessa sorkat saavat luontaisen kylvyn, joka puhdistaa sorkkavälit. Hyvä lihaskunto on lehmillä tärkeä juttu − samoin kuin meillä ihmisillä", Kristiina kertoo.

Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen on Kati Montoselle ja Markku Pippurille on sydämenasia. Kolmekymmenen lypsylehmän lisäksi maitotilayrittäjät hoitavat nuorkarjaa, viljelevät 110 hehtaarin peltoalaa, urakoivat lumenaurauksessa ja vuokraavat mökkejä.

Mustaniemen tilalla on ulkoilutettu lehmiä ja yli puolivuotiaita nautoja vuoden ympäri jo yli 20 vuoden ajan eli siitä lähtien, kun tila tuli Katin ja Markun hoitoon. Isäntäväen kokemuksen mukaan talviulkoilu on helppo järjestää pihatossa.

Kun ulkoilusta tulee rutiini, ei laitumellelasku aiheuta keväisin härdelliä. Navettatyöt helpottuvat huomattavasti, kun lannan kolaamista ja siivousta on vähemmän.

Pertunmaalaisen Mustaniemen tilan kolmekymmentä lehmää ulkoilee kesät talvet.

Terveydenhuoltoeläinlääkäri Kristiina Sarjokarin mukaan ulkoilu auttaa lehmiä elämään terveenä pidempään.

”Liikunta ja kehonhoito vähentävät stressiä ja vapauttavat mielihyvähormoneja. Lisäksi ulkoilu parantaa lehmien sydämen ja keuhkojen toimintaa sekä vahvistaa vastustuskykyä", kertoo Kristiina Salokari.

Vähäpätöinen seikka ei ole sekään, että lehmien mieli virkistyy, kun ne saavat puuhastella raikkaassa ulkoilmassa. Ulkotarhassa lehmillä on tilaa liikkua ja toteuttaa niille lajityypillistä käyttäytymistä: hoitaa lajitoverin turkkia nuolemalla ja leikkiä toisten kanssa hyppimällä ja puskemalla.

Ulkoilevat ja aktiiviset eläimet tuovat iloa myös maitotilayrittäjien elämään.

”Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tarkkailla, miten lehmät luontaisesti käyttäytyvät, kun ne ovat ulkotarhassa. Seuraamme mielellämme niiden laumahierarkiaa”, Kati Montonen sanoo.

”Mikä sen mukavampaa katsottavaa maitotilayrittäjälle kuin onnelliset lehmät!”

Video on kuvattu tammikuussa 2021 Mustaniemen tilalla.

Kuvat ja video: Niklas Maisi, Mediafarmi Oy