Jyväskylän meijerissä tehdään erikoismaitoja koko Suomeen

Seppälänkankaalla toimiva Valion Jyväskylän meijeri investoi 2000-luvun alussa erikoismaitojen valmistukseen. Siitä lähtien toiminta on laajentunut voimakkaasti.

Pienestä meijeristä erikoismaitojen osaajaksi

Valion meijeritoiminnalla on Jyväskylässä pitkät perinteet. Meijeri aloitti toimintansa kaupungin keskustassa vuonna 1941 ja siirtyi nykyiselle sijainnilleen Seppälänkankaalle vuonna 1980. Uudessa meijerissä valmistettiin aluksi vain kuutta tuotetta: kulutusmaitoa, kevytmaitoa, talouspiimää, kefiiriä sekä kahvi- ja kuohukermaa.

Vuonna 2015 meijerissä jalostettiin 148 miljoonaa litraa maitoa erilaisiksi maidoiksi, piimiksi, välipaloiksi sekä erikoismaidoiksi, joita ovat esimerkiksi laktoosittomat Valio Eila® maitojuomat sekä Valio Kiehu™ maitojuoma. Yhteensä tuotenimikkeitä on lähes sata.

– 1980-luvun kuudesta tuotteesta on tultu pitkälle. Viimeiset 16 vuotta ovat olleet voimakkaan laajentumisen aikaa, tehtaanjohtaja Jukka Partti kertoo.

Laajentumisen taustalla on keskittyminen erikoismaitoihin. 2000-luvun alussa Jyväskylässä käynnistettiin investointiohjelma, jonka myötä meijerin tuotantolaitteet uusittiin, tiloihin rakennettiin uusi erikoismaitojen valmistusprosessi ja varaston keräilyjärjestelmä automatisoitiin. Nykyään erikoismaidot ovat Jyväskylän meijerin päätuoteryhmä, joita viedään paitsi kaikkialle Suomeen, myös esimerkiksi Ruotsiin ja Tanskaan.

ESL ja erikoismaidot

Erikoismaitojen valmistuksessa käytetään ESL-käsittelyä, jossa maitotuote kuumennetaan n. 135 asteeseen alle sekunniksi. Käsittelyn ansiosta maito säilyvyysaika pitenee, mutta maku on yhtä raikas kuin tuoreessa maidossa. Tuotevalmistaja Sari Kyrönlahti on yksi ESL-tuotantolinjan työntekijöistä.

– Aloitin työt viilin pakkaajana Jyväskylän vanhassa meijerissä Hannikaisenkadulla. Ehdin olla siellä vuoden, kunnes koko meijeri muutti tänne Laukaantielle. ESL-tuotteiden kanssa olen työskennellyt 1990-luvun lopulta lähtien, Kyrönlahti kertoo.

Valio Eila® ja Valio Kiehu™ maitojuomien lisäksi tuotantolinjalla syntyvät myös Valio Plus™ maitojuomat sekä vuoden 2016 alussa markkinoille tullut Valio Profeel® voimamaitojuoma, jossa on ensimmäisenä maitojuomana maailmassa tuplasti korkeampi heraproteiinipitoisuus tavalliseen maitoon verrattuna. Maitojuomaan valmistusvaiheessa lisätty heraproteiini saadaan tuoreesta maidosta ainutlaatuisen patentoidun teknologian avulla.

– Tuotevalikoima on laaja. Jo valmistukseen liittyy monta vaihetta, mutta niiden lisäksi vuorot sisältävät tiivistä kommunikointia muiden tuotevalmistajien, pakkaajien, kunnossapidon, laboratorion ja tuotannonsuunnittelun kanssa, Kyrönlahti kuvailee.

Kollegoita Kyrönlahdella on melkein 300, joista suurin osa työskentelee valmistuksen, pakkaamisen ja varastotehtävien parissa. Varasto- jakelutoimintojen kautta meijeri palvelee yli 1,8 miljoonaa kuluttajaa Suomessa ja ulkomailla.

”Toiminnan laajentumisen taustalla on keskittyminen erikoismaitoihin.”

Keski-Suomen toiminta kasvaa

Jyväskylän meijerin toiminnan laajuus näkyy myös sen taloudellisissa vaikutuksissa. Meijeri ja maitotilat työllistävät yhteensä noin 1 500 keskisuomalaista ja vuonna 2015 ne tulouttivat Keski-Suomen alueella yli 60 miljoonaa euroa.

Tehtaanjohtaja Jukka Partti näkee myös tulevaisuuden valoisana. Luottamus ja varmuus meijerin menestyksekkääseen toimintaan kumpuavat menneisyydestä.

– Keskeinen sijainti, korkealaatuinen maitoraaka-aine ja sitoutunut henkilöstö ovat menestyksen tärkeimpiä tekijöitä. Valion toiminnalla on Keski-Suomessa pitkät perinteet. Vuosien varrella kertynyt osaaminen ja sitoutuminen kulloinkin asetettuihin tavoitteisiin ovat varmistaneet meijerin toiminnan jatkumisen, Partti summaa.
 
Viimeisin investointi meijerin tulevaisuuteen on tänä vuonna tehty päätös uudesta kotimaista polttoainetta käyttävästä lämpökeskuksesta. Sen avulla on tarkoitus turvata Jyväskylän meijerin kustannustehokas ja ympäristöystävällinen lämpöenergian tuotanto vuosiksi eteenpäin.


Energiatarpeesi