Jyväskylässä valmistetaan erikoisen hyvää maitoa

Jyväskylän tehtaalta tulee erikoismaitoja monen suomalaisen ruokapöytään ja maailmalle. Vuosittain tehtaalta lähtee 150 miljoonaa litraa valmista maitoa.

Pienestä meijeristä erikoismaitojen osaajaksi

Valion meijeritoiminnalla on Jyväskylässä pitkät perinteet. Meijeri aloitti toimintansa kaupungin keskustassa vuonna 1941 ja siirtyi nykyiselle sijainnilleen Seppälänkankaalle vuonna 1980. Uudessa meijerissä valmistettiin aluksi vain kuutta tuotetta: kulutusmaitoa, kevytmaitoa, talouspiimää, kefiiriä sekä kahvi- ja kuohukermaa.

Maidon voi keksiä uudelleen

Jos ennen kaupassa myytiin kolmenlaista maitoa: punaista, sinistä ja rasvatonta, niin nykyään kauppojen kylmähyllyistä löytyy kymmeniä erilaisia maitolaatuja. Vuonna 2016 Jyväskylän meijerissä jalostettiin 150miljoonaa litraa maitoa erilaisiksi maidoiksi, piimiksi, välipaloiksi sekä erikoismaidoiksi. Kaikki on pitkällisen tuotekehityksen ja suunnittelun tulosta. Jyväskylästä tulevat myös Valio PROfeel® proteiinipirtelöt, jotka tehtaanjohtaja Heikki Koskinen mainitsee yhdeksi suosikiksi ruokajuomana nautitun rasvattoman maidon lisäksi.

– Meillä on täällä työhönsä sitoutunutta porukka, joka ei anna ongelmien edessä periksi, Heikki kehuu työkavereitaan.

Jyväskylän erikoismaitoja juodaan ympäri Suomen ja maailmallakin

2000-luvun alussa Jyväskylässä käynnistettiin investointiohjelma, jonka myötä meijerin tuotantolaitteet uusittiin, tiloihin rakennettiin uusi erikoismaitojen valmistusprosessi ja varaston keräilyjärjestelmä automatisoitiin. Nykyään erikoismaidot ovat Jyväskylän meijerin päätuoteryhmä, joita viedään paitsi kaikkialle Suomeen, myös esimerkiksi Ruotsiin, Puolaan ja Espanjaan.

Suuret innovaatiot syntyvät yhteistyöllä

Erikoismaitojen valmistuksessa käytetään ESL-käsittelyä, jossa maitotuote kuumennetaan n. 135 asteeseen alle sekunniksi. Käsittelyn ansiosta maito säilyvyysaika pitenee, mutta maku on yhtä raikas kuin tuoreessa maidossa. Suuret innovaatiot vaativat sujuvaa yhteistyötä Helsingin tuotekehityksen kanssa. Harvemmin maaliin päästään ensimmäisellä yrityksellä, vaan esimerkiksi Valio Kiehu™ vaati tuotannollakin hienosäätöä, ennen kuin saatiin aikaan maitoa, joka on vaikea polttaa pohjaan.

– On hienoa huomata kuinka pitkään suunnitellut asiat loksahtavat paikalleen ja muutokset menevät läpi juuri niin kuin oli suunnitellut, Heikki summaa, kun häneltä kysytään, mikä on työssä palkitsevinta

Jyväskylän meijerillä tehdään töitä hyvässä hengessä

Päivittäin käytävillä raikaa nauru, sillä huumori on herkässä Jyväskylässä. Heikki sanookin, että parhaita hetkiä työpäivän aikana on rennot rupatteluhetket kahvitauolla. Tietokoneella tehtävät raporttien ja sähköpostiviestien lukemisen vastapohjaksi on mukavaa käydä kävelemässä tehtaalla ja hoitaa asiat kasvotusten.

Yli 20 vuotta ylpeästi osa Valiojengiä

Arja Pyykkönen tuli osaksi Valiojengiä heti koulunpenkiltä päästyään vuonna 1996. Ennen Jyväskylää hän ehti olla Turengin ja Sotkamon meijereillä töissä. Pitkän työuran ja kolmen meijerin aikana päällimmäisenä mieleen ovat jääneet ikimuistoiset persoonat.

– Valio on ollut työnantajani jo yli 20 vuotta ja siksi se on minulle erityinen ja merkittävä. Olen aina ollut ylpeä valiolaisuudesta. Koen tärkeänä, että olen osa kotimaista maidontuotantoa ja tuen työlläni suomalaista ruoanvalmistusketjua, Arja kertoo.

Viimeiset 15 vuotta Arja on tehnyt tuotevalmistajan hommia Jyväskylässä. Hän pastoroi, separoi ja homogenisoi tiloilta tullutta raakamaitoa, josta valmistetaan maidot, piimät ja jogurtit. Työpäivien sisältö vaihtelee päivittäin, mikä tekee kolmivuorotyöstäkin antoisaa. Jokainen työvuoro pitää sisällään erilaiset työtehtävät. Huumorintajuiset ja osaavat työkaverit ovat iso bonus, mikä tekee työpaikan ilmapiiristä hyvän ja yhteistyö eri osastojen välillä on sulavaa. Hyvä työpäivä on sellainen, kun tietää, että linjastolta valmistuu laadukkaita tuotteita ja työpäivän jälkeen voi hyvillä mielin sulkea työpaikan oven.

– Meillä on täällä tasa-arvoinen porukka, johon mahtuu niin nuoria kuin meitä ikinuoriakin. Työkavereita on ympäri Suomen ja tehtaalla kuulee monenlaista murretta, Arja kuvailee työkavereitaan.

Omaksi suosikkituotteekseen Arja mainitsee Valio lakkaraejuuston ja rasvattoman maidon, jota kuluu paljon päivittäin.

Keski-Suomen toiminta jatkaa kasvuaan

Jyväskylän meijerin toiminnan laajuus näkyy myös sen taloudellisissa vaikutuksissa. Meijeri ja maitotilat työllistävät yhteensä noin 1 500 keskisuomalaista ja vuonna 2015 ne tulouttivat Keski-Suomen alueella yli 60 miljoonaa euroa.

Viimeisin investointi meijerin tulevaisuuteen on uusi kotimaista polttoainetta käyttävä lämpökeskus, jonka toiminnasta vastaa Vapo Oy. Sen avulla on tarkoitus turvata Jyväskylän meijerin kustannustehokas ja ympäristöystävällinen lämpöenergian tuotanto vuosiksi eteenpäin.

Jyväskylän meijeri tiivistettynä:

  • Vuosittain Jyväskylässä valmistetaan 150 miljoonaa litraa maitoa
  • Tuotenimikkeitä tehtaalla on yli 90
  • Jyväskylässä valmistettuja erikoismaitoja juodaan koko Suomessa
  • Meijeri ja maitotilat työllistävät 1500 keskisuomalaista ja palvelevat jopa 1,8 miljoonan asiakkaan tarpeita.
Valiojengi
Valion tuotantolaitokset Suomessa
Valiojengi
Riihimäen meijeri ja välipalatehdas loistavat ympäristöasioissa
Valiojengi
Valion Äänekosken juustola tuntee klassikkojuustot