Kartanon maitotila on kulkenut suvussa 1800-luvulta lähtien

Jyväskyläläinen Kartanon tila on kulkenut Jussi Iistamon suvussa jo 1800-luvulta lähtien. Nyt Kartanoa pyörittää Iistamon nelihenkinen perhe, joka otti tilan hoitaakseen vuonna 1997.

Valion meijeriin maitonsa toimittavan Kartanon tilan kivinavetassa lukee vuosiluku 1881. Tämä kertoo tilan iästä ja pitkistä perinteistä, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle aina nykypäivään asti. Tilan vuokrasivat alun perin Jussi Iistamon esivanhemmat, mutta myöhemmin Kartano ostettiin suvulle omaksi.

Nyt tilaa pyörittävät Jussi ja Tiina Iistamo poikiensa Lassin ja Aleksin kanssa. – Tämä on 73 lehmän tila ja työntekijöinä ainoastaan meidän oma perhe, eli aika harvinainen siinä suhteessa.

Tila on keskittynyt pelkkään maidontuotantoon ja kaikki investoinnit on tehty maidosta saadulla rahalla.

– Meidän navetasta rakennettiin pihatto vuonna 2002. Se on puolilämmin makuuparsipihatto, jossa on lehmien lypsyn hoitava robotti, maatilan emäntä selittää. – Olemme Osuuskunta Maitosuomen tuottajia ja kaikki maito tilalta menee Valion meijeriin. Siellä se pakataan myyntiin maidoksi.

Tiinaa ja Jussia on viehättänyt alusta asti maitotilan kiireinen, mutta antoisa arki.

– Jokainen päivä tilalla on niin erilainen, ja kiireinen! Aamu alkaa puoli seitsemän aikaan, siitä lähdetään navettaan. Päivä jatkuu sitten navetan jälkeen heti muilla töillä. Kun kahdestaan tehdään kaikki, niin siinä riittää kyllä tekemistä.

– Me tykkäämme Jussin kanssa ihan hirveästi tästä ammatista. Ehkä parasta on yhdessä tekeminen ja se miten hyvin me täydennämme toisiamme. Jussi on erinomainen metallitöissä, niissä ns. miesten töissä, ja itse taas viihdyn eläimien parissa. Ne ovat oikeastaan minun vastuullani.

– Olemme molemmat hirveän eläinrakkaita, ne ovat ihan ykkösjuttu meille. Lehmät ovat tosi mukavia työkavereita, Tiina nauraa.

Tilaan tehdyt investoinnit ovat muuttaneet myös lehmien arkea. – Vaikka meillä on robottilypsy, lehmät saavat ulkoilla vapaasti ympäri vuoden ja ympäri vuorokauden.

Maitotilanpito on Iistamon perheellä verissä. Muita ammatteja ei ole edes harkittu. – Tykkäämme tästä todella paljon, enkä osaa sanoa mitä muuta voisi edes tehdä. Niin syvällä tässä ammatissa ollaan.

– Ulkoelämä on muutenkin meille tärkeää. Mieheni ja pojat harrastavat metsästystä, itse ratsastan, lenkkeilen ja joogaan sekä luen.

Valiolaisuus on Iistamoille itsestään selvä valinta. – Olemme olleet valiolaisia siitä lähtien kun tultiin isännäksi, eli vuodesta 1997. Jo ennen sitä tilan maito meni Valiolle ja menee edelleen.

– Valio on niin tärkeä meille maitotilalaisille. Se Valio-aate: osuuskunta, joka huolehtii tuottajista. Se on myös Suomessa tärkeä veturi koko alalla, joka määrää maidon hinnan.

– Jos meillä ei olisi Valiota Suomessa, maidontuottajilla on olisi paljon huonompi asema.