Kesällä moni lehmä saa ravintonsa laitumelta

Tasapainoinen ja laadukas ravinto edistää lehmän terveyttä ja parantaa myös maidon laatua ja maitotuotosta. Lehmät syövät Suomessa enimmäkseen tiloilla kasvatettua nurmea, soijaa ne eivät syö ollenkaan. Kesäaikaan moni lehmä saa ravintonsa suoraan laitumelta. Laidunkausi kestää Suomessa kolmesta viiteen kuukautta.

Laidunnurmi on monipuolinen ravinnon lähde

Kesällä ne lehmät, jotka laiduntavat, saavat suurimman osan ravinnostaan suoraan laitumelta. Laidunruohon lisäksi navetassa tarjoillaan lypsyn aikana karkearehun täydennykseksi väkirehuja, jotka sisältävät energiaa, valkuaista, kivennäisaineita ja vitamiineja. Esimerkiksi vilja on yleinen täydennysrehu. Suomessa yleisimmin käytetty valkuaisrehu on rypsi tai rapsi. Lehmät syövät esimerkiksi rypsiöljyn tuotannosta ylijääneet rypsin siemenen kuoret. Laiduntavien lehmien ruokintaan lisätään magnesiumpitoista kivennäistä, sillä alkukesän laidunruoho sisältää sitä lypsävän lehmän tarpeisiin nähden niukasti.

Laidunnurmessa kasvaa yleensä timoteitä, nurminataa, raiheinää sekä erilaisia apiloita. Luomutilalla laidunten kasvivalikoima on tätäkin monipuolisempi. Apilat ovat maittavia rehukasveja ja tutkimuksissa on todettu, että puna-apilaa syöneen lehmän maidossa on enemmän terveellisiä omega-rasvahappoja. Ennen vanhaan kesävoi oli suurta herkkua, ja yksi tärkeimmistä kesävoin laatuun vaikuttavista tekijöistä oli nimenomaan lehmien laidunruokinta.

Laidunnurmi on alkukesästä hyvin sulavaa, joten täydennysrehua tarvitaan vähemmän. Kesän kuluessa määrää nostetaan samalle tasolle kuin talvella. Talvella lehmät ruokitaan nurmesta valmistetulla säilörehulla. Sekä laidunnurmen että säilörehun ravintoainepitoisuuksia tutkitaan Valion rehulaboratoriossa Seinäjoella.

Lehmät eivät pidä nopeista ruokinnan muutoksista, joten ruokintaa muutetaan sisä- ja ulkoruokintakausien välissä vähitellen. Ensin aloitetaan lyhyillä laidunjaksoilla ja samalla annetaan myös säilörehua, jota lehmät ovat talvella navetassakin syöneet. Kevään edetessä laidunjaksoja pidennetään.

Kesällä laiduntavat lehmät saavat suurimman osan ravinnostaan suoraan laitumelta.

Paljon puhdasta juomavettä

Puhdas vesi on lehmälle yhtä tärkeää kuin laadukas ravinto. Helteellä vedenkulutus kasvaa, ja kuumana kesäpäivänä lehmä saattaa juoda jopa 150 litraa vettä. Juomapaikkojen määrä sekä veden laatu ja saatavuus on tarkastettava päivittäin.

Laitumet täytyy pitää hyvässä kunnossa, ja lehmiä on siirrettävä riittävän usein uusille laitumille. Näin varmistetaan, että nurmirehu on joka päivä hyvälaatuista ja sitä on riittävästi tarjolla läpi kesän. Hyvälaatuinen nurmirehu, on se sitten säilörehua tai suoraan laitumelta nautittua, vähentää lehmän stressiä helteellä. Viileät kesäyöt ovat erityisen hyvää laidunnusaikaa lehmille.

Laadukkaan ravinnon lisäksi laidun tarjoaa lehmälle paljon muutakin hyvää. Laiduntaminen antaa lehmille mahdollisuuden lajinmukaiselle käyttäytymiselle, esimerkiksi lajitoverien seura on tärkeää.

Valion rehulaboratorio tarjoaa omille maitotiloille palvelua, jossa seurataan säilörehunurmen ensimmäisen ja toisen sadon sulavuuden kehittymistä. Näin nurmi voidaan niittää optimaalisessa kasvuvaiheessa säilörehuksi. Rehuanalyysien avulla maitotilayrittäjät saavat lisätietoa tilalla viljeltyjen rehujen koostumuksesta. Tulosten pohjalta lehmien karkearehuruokintaa täydennetään sopivilla täydennysrehuilla.

Tiesitkö?

Lehmä syö ja märehtii noin 15-16 tuntia vuorokaudessa.

Maitotilan elämää
Lehmien talven ruoka säilötään kesällä
Vastuullisuus
Eläinten hyvinvointi