Kierrätystä luomutilalla

Uusitalon tilalla Liedossa lehmillä on poikkeukselliset oltavat: kierrätyksestä tunnetulla tilalla laitumien ulkokatokset on tehty Turun kaupungin vanhoista bussipysäkeistä.

Uusitalon tila on ollut aina Jukka Tuomisen suvulla. Vuonna 1929 tilalle rakennettiin ensimmäinen navetta, joka on edelleen osittain käytössä.

– Olen tullut itse tähän myöhemmin miehen kautta, mutta olen pienestä asti tehnyt karjakon ja lomittajan hommia, miehensä kanssa tilaa hoitava Sinikka Tuominen kertoo.

– Vaikka olen kokeillut eri ammatteja kuorma-autokuskista lastenhoitajaan, olen aina palannut eläinten pariin. Olen sydämeltäni kyllä ihan eläinihminen.

Uusitalon tilalla tehdään maidontuotannon ja peltoviljelyn lisäksi jonkun verran paalausurakointia. Työpäivät ovat pitkiä, mutta perhe pyörittää tilaa pääasiassa omin voimin.

– Tavallinen päivä alkaa yleensä puoli seitsemältä, seitsemältä ja päättyy kun työt on tehty. Navetassa käydään kaksi tai kolme kertaa päivässä, noin kolme tuntia kerralla. Peltotyöaika päättyy sitten kun päättyy.

– Jos tulee jotain erikoista, niin sitten menee tietysti kauemmin. Suunnilleen sen 6-7 tuntia päivässä tehdään lehmien kanssa, plus paperityöt ja peltotyöt päälle.

– On mukavaa, että saa tehdä töitä kotona ja touhuta eläinten kanssa. Tämä on elämäntapa, ei tätä tehdä klo 8-16 periaatteella. Me teemme töitä kun niitä on ja elämme eläinten rytmin mukaan.

– Samalla se tilaan sitoutuminen on tietysti myös se työn huono puoli. Pyrimmekin kerran tai kaksi vuodessa lähtemään kotoa pois, siten, että ollaan molemmat lomalla. Käymme ammattimatkoilla ja ammattiin liittyvissä muissakin jutuissa mielellään.

Vaikka työ tilalla vaatii sitoutumista ja pitkiä päiviä, on se myös antoisaa.

Luomutilaksi muuttuminen oli helppoa

Uusitalon tilalla vannotaan luomun nimeen. Muutos luomumaitotilaksi on ollut yllättävän mutkaton, ainoastaan paperityötä on tullut hiukan lisää.

–Muuten on tosiaan ollut yllättävän kivutonta. Valkuaisrehun muuttuminen luomuksi oli meillä ainoa ero aiempaan, kaikki muu mitä syötetään on omia tuotoksia ja ne ovat olleet luomua jo vuodesta 2010. Meillä on ruokinnassa ollut aina pieni väkirehuprosentti, eli sekään ei ole muuttunut.

– Paperityötä on jonkun verran enemmän, mutta mielestäni koko muutos oli aika kivuton, tilan emäntä toteaa.

Luomutilalle sopii luontevasti myös innostunut asenne kierrätykseen. Huutokaupoista on kerätty käyttökelpoista tavaraa piristämään maatilan rakennuksia. Tuomisten sukutila onkin tullut tunnetuksi kierrätysmateriaalien käytöstä yllättävissä yhteyksissä.

– Meillä on tätä kierrätysjuttua vähän joka puolella. Esimerkiksi Turun vanhat bussipysäkkikatokset ovat lehmien ulkokatoksina. Niihin on vähän tehty uutta kattoa ja levitetty, mutta ne ovat vahvarunkoisia, betonipohjalla ja metallisilla pystytangoilla. Niissä on kaikenmaailman graffiteja, jotka kerääntyivät bussipysäkkiaikana, Sinikka nauraa.

– Ei kaiken tarvitse aina olla uutta.

Uusitalon tilalla saa vierailla

Tuomisten pyörittämällä tilalla järjestetään paljon tapahtumia kuten ”Perhepäivä maatilalla” ja tilan ajatuksena on tarjota avoimet ovet kiinnostuneille. Vierailevat ryhmät pääsevät tutustumaan tilan arkeen myös uudistetussa navetassa.

– Meillä on lokakuussa 2014 käyttöönotettu robottipihatto, jossa lehmät ja isot hiehot ovat. Vanhan navetan puolella ovat pikkuvasikat ja kylmäkasvatuksessa hiehot. Robottinavetan toiseen kerrokseen teimme valvomon, josta näkee koko navetan. Sieltä on myös vierailijoiden hyvä seurata ja katsella mitä robottipuolella tapahtuu.

– Meillä on tällä hetkellä 64 lypsylehmää ja saman verran nuorta karjaa.

Eläinrakkaille Tuomisille lehmät ovat enemmän kuin elinkeino.

– Nehän ovat aivan ihania eläimiä! Ne ovat hauskoja ja käyttävät päätään, hyvässä ja pahassa. Tyhmiähän ne ei todellakaan ole. Niillä on jokaisella erilainen luonne, toiset tykkäävät ihmisistä ja toiset ei.

– Niiden kanssa on kiva tehdä töitä, kaikki päivät ovat erilaisia, Sinikka toteaa.

Jos uraa maitotilalla ei olisi auennut, olisi työ eläinten parissa ollut silti luonteva vaihtoehto.

– Jukan isän tila on ollut Valion maidontuottaja yli 80 vuotta. Olen miettinyt jo 50 vuotta mikä olisin, jos en maitotilallinen. Varmaan eläinlääkäri, Sinikka lopettaa.

Seuraa Uusitalon tilaa Facebookissa!