Siirry sisältöön
Ilmiöt ja ihmiset

Kuinka hera muuttui hylkiöstä halutuksi?

Kuinka hera muuttui hylkiöstä halutuksi?

Heraa hyödynnetään Valion tuotteiden valmistuksessa monin tavoin. Ainesosaan liittyy useita innovaatioita, joista viimeisimpiä ovat Valio Kiehu™ maitojuoma ja Valio ValSa® maitosuola, jolla voidaan valmistaa vähäsuolaisempia tuotteita mausta tinkimättä. Vielä 1960-luvulla hera oli kuitenkin hylkiö: juustonvalmistuksen sivutuote, jota pidettiin sikojen rehuna.

Syy heran rehukäytölle löytyy juustoloiden historiasta. Aikoinaan juustoloiden yhteydessä oli lähes poikkeuksetta omat sikalat, joissa proteiinipitoinen hera saatiin kätevästi käyttöön eläinten rehuna. 1970-luvulla juustolat olivat kuitenkin uuden tilanteen edessä. Omien sikaloiden pitäminen muuttui epäkannattavaksi toiminnan kasvaessa ja keskittyessä. Kun lakimuutos vielä lisäsi sikojen pidon kustannuksia merkittävästi, piti heralle keksiä uusia käyttötarkoituksia.

Valiolle tähän työhön palkattiin vuonna 1975 Teknillisestä korkeakoulusta vastavalmistunut Matti Harju. Hän sai tehtäväkseen kehittää elintarvikekäyttöön sopivan heratuotteen hyödyntämällä muutamaa vuotta aikaisemmin Lapinlahden tehtaalle hankittua suolanpoistolaitteistoa.

Harjun työn ensimmäinen tulos oli Valion edelleen valmistama Valio Demi™ jauhe, joka on demineralisoitua eli lähes suolatonta herajauhetta. Proteiinipitoinen ja vähäsuolainen jauhe otettiin ensimmäisenä käyttöön lastenruoka- ja äidinmaitokorviketeollisuudessa.

”Heran erilaiset käyttömahdollisuudet perustuvat sen sisältämien ainesosien erotteluun omiksi jakeikseen.”


Search