Lapinlahdelta myös lisäarvojauheita maailmalle

Lapinlahdella, suomalaisen maidontuotannon ydinalueella, toimii meijeri, joka tuntee maidonjalostuksen salat vuosikymmenten takaa. Valion Lapinlahden tehdas valmistaa maukkaita juustoja ja laadukkaita maito- ja herapohjaisia jauhetuotteita sekä koti- että ulkomaisille markkinoille. Nykyään koko toimipaikan tuotannosta 75 % lähtee vientiin.

Lapinlahden keskeinen sijainti Suomen maidontuotannon ytimessä teki siitä jo tehdasta perustettaessa otollisen paikan maidonjalostamiseen. Lapinlahti vastaanottaa nykyisin neljäsosan Valion raakamaidosta, eli se on yksi suurimmista Valion toimipaikoista.

Suomalaiset tuntevat Lapinlahden tehtaan sen valmistamista, palkituistakin juustoista. Valio Keisarinna®, Valio Juhla Cheddar®, Valio Mustaleima™ ja Valio Alppi Kreivi® kuuluvat juustolan valikoimaan. Herkuttelujuustojen lisäksi Lapinlahdelta tulevat myös Valion arkisemmat edam- ja emmentaljuustot. Tehtaan juustoja viedään myös ulkomaille, esimerkiksi Keski-Eurooppaan ja USA:han.

Valio Lapinlahti elää maitosuonen päällä

Tärkeimpinä vientituotteina maitojauheet

Valio Lapinlahti valmistaa juustojen lisäksi maitojauhetta, demineralisoitua herajauhetta ja lisäarvojauheita, kuten laktoosittomia maitojauheita ja lastenruokaa. Valio Demi™ tuotemerkillä myytävää herajauhetta käytetään esimerkiksi suklaan, makeisten ja jäätelön valmistuksessa. Erityisen arvostettuja Valio Lapinlahden jauheet ovat lastenruokavalmistajien keskuudessa. Esimerkiksi Kiinassa valmistetaan lastenruokia Pohjois-Savolaisesta maitoraaka-aineesta. Syy tuotteiden kiinnostavuuteen Aasian markkinoilla on osittain Suomen pohjoisessa sijainnissa, mikä tekee tuottamastamme raaka-aineesta aivan erityisistä: meillä on puhdas ympäristö ja hyvinvoivista eläimistä peräisin oleva maito. Yksi Valio Lapinlahden ehdottomista valteista on osaaminen korkealuokkaisissa hygieniaprosesseissa.

Kansainvälisyys näkyy tehtaan arjessakin. Tuotteita viedään 28 eri maahan, joten tehtaalla käy kansainvälisiä vieraita ja auditoijia säännöllisesti. Tuotanto täyttää vaativimpienkin asiakkaiden tarkat laatuvaatimukset. Lisäksi tehtaan yhteydessä toimii Valion aluelaboratorio, joka tekee vaativaa laadunvalvonta-analytiikkaa kaikille Valion tehtaille.

Investoinnit lisäävät kilpailukykyä niin kotimaassa kuin ulkomailla

Jauhepuolen vahva kasvu tarkoittaa, että Lapinlahden toimipaikan toimintaan on investoitu runsaasti viimeisinä vuosina. Uusin investointi, kuluttajatuotteiden pakkaamo valmistuu vuonna 2020. Investointi on tärkeä Lapinlahden toimipaikalle, koska sen myötä lapinlahtelaiset voivat keskittyä juustojen ja teollisuusjauheiden lisäksi entistä enemmän myös kuluttajapakattuihin jauhetuotteisiin. Uusi kuluttajatuotepakkaamo luo tehtaalle myös muutaman uuden työpaikan.

Tehtaan ilmapiirissä on jotain aivan erityistä

Tehtaanjohtaja Aleksi Ylitalo kehuu tehtaan ilmapiiriä, jossa näkyy nykyisin hyvä sekoitus eri sukupolvia. Valio Lapinlahdella työskentelevät ihmiset ovat työhönsä sitoutuneita ja avoimuus on tehtaalla erittäin tärkeä arvo. Valio Lapinlahti on kiinnostava ja monipuolinen työnantaja. Toimipaikka on tärkeä työllistäjä sekä Lapinlahden kunnassa, että koko Pohjois-Savon alueella, ja vetää elinvoimaisuutensa vuoksi puoleensa vakituista työvoimaa aina pääkaupunkiseudulta saakka. Ylitalo on itsekin paluumuuttaja, joka palasi töihin juurilleen Lapinlahdelle. Hän aloitti tehtaanjohtajana marraskuussa 2021.

Tehdas kuin perheyritys

Myös tuotevalmistajana toimiva Kari Niskanen kehuu tehtaan ilmapiiriä. Koska Valio on Lapinlahdella niin merkittävä työllistäjä, moni tehtaalla työskentelevä tuntee toisensa – jotkut jopa sukulaisuuden kautta. Kari tuli 20 vuotta sitten kesätöihin ja työ imaisi mennessään. Myös hänen kaksi sisarustaan ovat tehtaalla töissä ja monen työkaverin kanssa ollaan myös vapaa-ajalla tekemisissä. Vaikka tuotannon valvonta on nykyään jopa vähän yksinäistä puuhaa, aina ongelmien sattuessa on apua kuitenkin tarjolla. Uransa parhaan vinkin hän sai ensimmäisen työvuotensa aikana opastajaltaan: ”Älä lähde karkuun, mieti kaksi kertaa” oli tuoreen kesätyöläisen saama ohje, ja tämä pelasti kiperässä sähkökatkoksessa, joka pimensi koko tehtaan, Kari muistelee. Tätä neuvoa hän nyt jakaa myös omille opastettavilleen.

Kahdessakymmenessä vuodessa Kari on ehtinyt nähdä, kuinka ala on muuttunut ja automaatio ottanut kaikkein yksitoikkoisimmat työt tehtäväkseen. Inhimillisen erehdyksen määrä on pienentynyt ja koko prosessia pystytään valvomaan tarkasti ja tehokkaasti valvomosta käsin. Kari oli myös käynnistämässä vuonna 2014 avattua herajauhetehdasta, jonka alkukankeutta ja nikotteluita muistellaan aina välillä vieläkin. Nyt tuotanto ja automaatio on hiottu viimeisen päälle. ”Mikäs siinä on töitä tehdessä, uudenkarheassa tehtaassa, jossa kaikki on tip top”, Kari myhäilee. Lopuksi hän vinkkaa vielä oman suosikkituotteensa, joka on Valio Koskenlaskija® pala. Sitä pitää aina olla jääkaapissa, ja sitä hänen poikansakin syö.

Valiojengi
Valion tuotantolaitokset Suomessa
Valiojengi
Riihimäen meijeri ja välipalatehdas loistavat ympäristöasioissa
Valiojengi
Suomen suurin hillotehdas löytyy Suonenjoelta