Lehmän elämää

Maitotiloilla pidetään hyvää huolta lehmistä joka päivä. Hyvinvoiva ja terve lehmä, joka saa sopivaa ravintoa ja hoitoa, lypsää myös puhdasta, laadukasta maitoa.

Lehmän vuosi

Lehmä alkaa tuottaa maitoa ensimmäisen vasikan syntymän jälkeen. Poikimisen jälkeen lehmä lypsää viikon ajan normaalia huomattavasti rasvaisempaa ternimaitoa, jonka tarkoitus on suojata vastasyntynyttä vasikkaa.

Lehmä lypsää päivittäin 30–60 kiloa maitoa. Maitomäärä on suurimmillaan noin kuukauden kuluttua poikimisesta, ja jatkuu kolmesta viiteen kuukautta.

Noin kolmen kuukauden kuluttua poikimisesta lehmä siemennetään uudelleen, ja maidon tuotanto alenee vähitellen. Pari kuukautta ennen uuden vasikan syntymistä lypsäminen lopetetaan.

Lehmät lypsetään kaksi tai kolme kertaa päivässä. Jos navetassa on lypsyrobotti, voi lehmä käydä lypsyllä milloin itse haluaa.

Sosiaalinen navetan asukas

Lehmä on sosiaalinen laumaeläin, ja laumassa syntyy tyypillisesti myös sisäinen arvojärjestys. Arvoasteikossa alimpana olevat lehmät voivat joutua ylempiensä kolhimiksi, ja myös ravinto voi jakautua epätasaisesti lauman kesken. Varsinkin vapaasti pihattonavetassa käyskentelevien lehmien välille saattaa syntyä kärhämää.

Lehmän sarvet ovat terävät, ja viisisataakiloinen eläin voi aiheuttaa sarvillaan vahinkoa paitsi ihmisille, myös lajitovereille, joten nupouttamalla eli sarvien poistolla pyritään lisäämään sekä lehmien että niistä huolehtivien ihmisten turvallisuutta.

Mitä lehmä syö?

Rehun laatu on tärkeä tekijä, sillä se vaikuttaa paitsi lehmän hyvinvointiin, myös maidon laatuun. Lehmät syövät enimmäkseen nurmea. Osa syötetään tuoreena niittorehuna, mutta suurin osa on nurmisäilörehua. Lisäksi lehmä saa valkuaista sekä kivennäis- ja hivenaineita sisältäviä täydennysrehuja. Valkuaisen lähde on tavallisesti rypsi, jonka on todettu olevan maailmalla yleisesti käytettyä soijaa parempi valkuaisen lähde. Soijaa lehmät eivät syö ollenkaan.

Eläinten hyvinvointi
Vapaan lehmän maito
Aino Laakso
Luomulehmän elämää
Aino Laakso
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›