Lehmän hyvinvointi on monien asioiden summa

Lehmien hyvinvoinnilla on suuri merkitys maidon laadun kannalta. Valion vastaanottamasta maidosta yli 96 prosenttia kuuluu parhaaseen laatuluokkaan – se on merkki siitä, että valiolaiset maitotilayrittäjät ja Valio ovat onnistuneet lehmien hoidossa ja hyvinvoinnin edistämisessä. Työ hyvinvoinnin puolesta on jatkuvaa. Voidakseen hyvin lehmä tarvitsee sopivaa ravintoa, riittävästi raikasta vettä, sopivan elintilan, tasaisen elämänrytmin ja lajitoverien seuraa.

Laadukas, GMO-vapaa ravinto

Lehmän tärkeintä ravintoa on timoteista, nurminatasta sekä apilasta koostuva nurmirehu tuoreena tai säilöttynä. Kesällä kokoaikaisesti laiduntavat lehmät saavat suurimman osan rehustaan suoraan laitumelta. Talvikaudella säilörehu on lehmän tärkein rehu, ja lehmillä onkin aina säilörehua vapaasti tarjolla. Lehmän tulee saada karkearehussa riittävästi kuitua, jotta sen pötsi toimii normaalisti ja lehmä pysyy terveenä. Säilörehuruokintaa täydennetään väkirehuilla, jotka sisältävät kotimaisia viljoja, kivennäisiä sekä valkuaistäydennyksenä yleensä rypsi- tai rapsirouhetta, hernettä tai härkäpapua. Lue lisää lehmien kesäruokinnasta ja talviruokinnasta.

98 prosenttia Valioryhmän maitotiloista on tehnyt Valion kanssa laatusopimuksen, ja jokaisella valiolaisella maitotilalla on käytössään hyvän valiolaisen maidontuotannon ohjeet. Ohjeissa määritellään mm. eläinten hyvät ruokintaperiaatteet. Niissä kielletään GMO-rehun käyttö lypsykarjan ruokinnassa. Lue lisää ›

Raikas vesi

Raikas vesi on lehmälle yhtä tärkeää kuin laadukas ravinto. Talvisin lehmä juo noin 100 litraa vettä päivässä. Helteellä vedenkulutus kasvaa, ja kuumana kesäpäivänä lehmä saattaa juoda jopa 150 litraa vettä.

Sopiva elintila

Lehmät voivat hyvin, kun ne saavat elää puhtaissa tiloissa, joissa on raikas ilma, tarpeeksi valoa ja riittävästi vapaata tilaa. Kuiva ja riittävän pehmeä makuualusta on tärkeä, asuipa sitten pihatto- tai parsinavetassa. Valio järjestää vuosittain navettaseminaarin, jossa navettasuunnittelun kotimaiset ja ulkomaiset huippuasiantuntijat jakavat kokemuksia eläinten hyvinvointia tukevista rakennusratkaisuista.

Valiolaisista lehmistä yli puolet elää pihattonavetoissa. Pihattonavettojen osuus kasvaa sitä mukaa, kun uusia navettoja rakennetaan ja pienet vanhat parsinavetat lopettavat. Pihattonavetassa lehmät saavat kulkea vapaasti rehu- ja makuualueiden välillä. Automaattilypsytiloilla lehmät voivat käydä myös lypsyllä milloin haluavat. Monien pihattonavetoiden lehmätkin laiduntavat. Isoissa, useiden satojen lehmien pihattonavetoissa haasteena on kuitenkin läheisten peltojen kestävyys ja riittävyys.

Lehmän lempiasioita ovat syöminen, märehtiminen ja lepo.

Parsinavetassa lehmä asuu omassa parressaan, jossa se myös ruokitaan ja lypsetään. Parsikalusteiden oikeilla säädöillä voidaan vaikuttaa siihen, miten lehmä voi toteuttaa sen luonnollista liikettä makuulle ja ylös. Lehmän makuualustan tulee olla pehmeä ja kuiva. Eläinsuojelulaki velvoittaa, että parsinavetoissa elävien lehmien on päästävä laitumelle tai jaloittelemaan vähintään 60 päivänä vuodessa toukokuun ja syyskuun välisenä aikana. Etelä-Suomessa valiolaisten lehmien laidunkausi kestää neljästä viiteen kuukautta, pohjoisessa kolmesta neljään. Lehmien talviaikainen jaloittelu ulkona yleistyy vuosi vuodelta. Lue lisää laiduntamisesta ›

Tasainen elämänrytmi

Lehmä rakastaa rauhaa ja tavallisia päiviä – siis stressitöntä elämää. Se ei pidä nopeista ja äkkinäisistä muutoksista eikä kaipaa vaihtelevaa ohjelmaa päiviinsä. Uudet asiat jännittävät lehmiä, ja siksi lehmän arjessa on tehtävä muutoksia maltillisesti. Lehmän lempiasioita ovat syöminen, märehtiminen ja lepo.

Lajitoverien seura

Lehmä on pienestä pitäen laumaeläin, joka kaipaa laji- ja ikätoveriensa seuraa. Erityisesti laiduntaminen antaa lehmille mahdollisuuden lajinmukaiselle käyttäytymiselle ja vapaalle liikuskelulle. Lauman arimmille eläimille laitumen vapaa liikkumatila antaa mahdollisuuden myös yksinään oloon. Näin voi halutessaan sujuvasti väistää laumahierarkiassa ylempänä olevia lehmiä. Pihatoissa ja parsinavettojen ryhmäkarsinoissa seurustelu onnistuu talvenkin aikana.

Osaava hoitaja

Lehmän hyvinvoinnin kannalta ihmisten läsnäolo on myös tärkeää. Lehmä tarvitsee osaavan ja motivoituneen karjanhoitajan pitämään siitä huolta. Valio järjestää säännöllisesti maitotilayrittäjille ja heidän työntekijöilleen koulutusta eläinten ja ihmisten hyvinvoinnin kehittämiseen liittyen. Vuosien 2015–2016 neuvonnan teemana onkin hyvinvointi.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›